Počítejte s tím, že práce s bezlepkovými moukami je zpočátku tak trochu alchymie a vyžaduje větší dávku trpělivosti. Konzistence bezlepkového těsta je jiná, bezlepkové pečivo je hutnější, drobivější. Nicméně brzy zjistíte, že mnohé bezlepkové pokrmy chutnají dokonce lépe, než ty z mouky obsahující lepek. Na následujících řádcích najdete alespoň základní rady, jak se dopracovat ke skvělému bezlepkovému pečivu:
Jak pracovat s bezlepkovými moukami
Celiakie (celiakální sprue, glutenová enteropatie) patří mezi závažné autoimunitní onemocnění, jehož podstatou je nesnášenlivost lepku (glutenu). Jedinou účinnou léčbou je striktní, neporušované dodržování bezlepkové diety a to i v případě, že se člověk subjektivně cítí dobře. Na trhu je v současnosti již velké množství bezlepkových výrobků, včetně pečiva, ale uznejte sami, není nad domácí, čerstvý chléb nebo koláče.
-
Z bezlepkových surovin jsou nejlepší lehká, piškotová těsta, lívance, palačinky, sušenky
-
Bezlepkové těsto potřebuje řádně propracovat, použijte nejlépe kuchyňský robot
-
Pro snížení lepivosti těsta používejte více druhů mouky – např. jako základ univerzální Jizerku, na podsypání ale mouku kukuřičnou
-
Bezlepkové těsto hůř drží pohromadě, hodně se trhá a potřebuje čas. Před pečením ho proto nechte klidně dva dny uležet v chladu, aby se suroviny spojily. Bude se vám s ním lépe pracovat.
-
Při výrobě vykrajovaných tvarů z těsta vždy vyválejte pouze menší část
-
Těsto na závin vyválejte přímo na pečícím papíru
-
Pro nahrazení lepku je vhodné přidat vlákninu (bramborovou, jablečnou, psyllium), případně xanthan či guar
-
Na zvýšení vlhkosti těsta se doporučuje přidat uvařenou nastrouhanou bramboru nebo několik lžic uvařené bramborové kaše
-
Pro lepší kynutí a dosažení soudružnosti těsta je vhodné přidat lžíci octa (ocet může být i jablečný nebo vinný)
-
Bezlepkové pečivo je křehčí a více se láme. Po upečení ho proto nechte na plechu zcela vychladnout a teprve potom ho sundávejte.
-
Nutriční hodnotu bezlepkového pečiva zvýšíte přídavkem semínek, ořechů, sušených rajčat, apod.
-
Pro docílení chlebové chuti přidejte buď již namíchané chlebové koření, nebo jen celý a drcený kmín, případně fenykl a koriandr
-
Aby se bezlepkový chléb nesrazil, po upečení ho na několika místech propíchněte špejlí
-
Bezlepkové pečivo je nejvhodnější uchovávat v mrazáku a rozmrazit vždy krátce před plánovanou konzumací. Již jednou rozmražené pečivo rychle ztvrdne.
-
S výhodou využijete silikonové formy. Těsto se v nich nepřipaluje a lze ho snadno vyklopit.
VHODNÉ OBILOVINY A JEJICH NÁHRADY |
Pohanka Amarant Jáhly Kukuřice, kukuřičná polenta, kukuřičný škrob Brambory, bramborový škrob Topinambury Maniokový/tapiokový škrob Batáty Quinoa, čirok Všechny typy rýže, indiánská rýže, rýžové nudle, rýžová mouka Sója a mouka z ní Mouka z luštěnin (mouka cizrnová, hrachová, fazolová, čočková, lupinová, teffová světlá a tmavá) Mouka kaštanová Mouka ze semen (mouka konopná, lněná, chia, z hroznových jadérek, maková, dýňová) Kukuřičné křupky Arašídové křupky Arizonky (pufovaná ochucená zrna rýže) Kukuřičné tortily Bramborové chipsy Pražená kukuřice Bezlepkové műsli |