Zdroj: Happy seniors u Shutterstock |
Proč se senioři bez bílkovin neobejdou? Čím je člověk straší, tím více svalové hmoty mu ubývá a na jeho těle se zvyšuje podíl tuku. Je to sice v lidském organismu přirozený proces, ale pokud má dotyčný ve stravě málo bílkovin, je úbytek svalů mnohem razantnější. To může mít vážné důsledky.
Tělo se lépe hojí
Nejde jen o svaly a o pěkný vzhled. „Mnoho starých lidí jde na operace, výměny kyčlí. Nemocí, které je trápí, je celá řada, a bílkoviny jsou důležité proto, aby se dobře hojili. Dostatek bílkovin celkově zkracuje délku rekonvalescence,“ objasňuje dietoložka Karolína Hlavatá.
Jsou prevencí pádů
Dalším neduhem stáří je osteoporóza, zejména u žen. Živinou nutnou pro uchování kvality kostí jsou vedle vápníku a vitaminu D také bílkoviny. „Jelikož jsou stavebním materiálem pro svaly v celém těle, je jejich dostatečný příjem rovněž prevencí pádů,“ dodává dietoložka. Nedostatek bílkovin podle ní naopak zvyšuje riziko otoků. Zadržená voda v těle pak představuje zvýšenou zátěž pro srdce.
Když zuby neslouží
Zařadit do jídelníčku dostatek potravin s bílkovinami, nemusí být pro seniory právě jednoduchá věc. U lidí ve vyšším věku se snižuje často chuť k jídlu a také je nebaví pro sebe vařit. Vědomě se zanedbávají. Je proto důležité se na skladbu jídelníčku soustředit. Problémem bývá i fakt, že maso nerozkoušou a pak kvalitní libové nahrazují tučným. Někteří také nemají dostatek peněz. Co s tím?
Je potřeba se zaměřit na takové zdroje bílkovin, které budou dobře rozkousatelné a stravitelné. „Co se týká masa, je lepší ho namlít, zejména hovězí, ale i vepřové. Kuřecí je vhodné upravit se šťávou v zelenině, aby nedusilo a pokrm byl šťavnatý,“ radí Karolína Hlavatá.
Problém se stravitelností
Kvůli lepší stravitelnosti je třeba nekonzumovat velké množství najednou, ale jídla rozdělit do několika denních porcí a bílkovinu ke každému přidat. Maso také není jediným zdrojem. „Senior by si měl často dělat tvarohové pomazánky, dávat do polévek a pomazánek bílky, častěji konzumovat rybičky, například sardinky,“ doporučuje dietoložka.
V noci sklenka kefíru
Vylepšit si lze nenásilně bílkovinami i další běžná jídla. Například přistrouhat do bramborové kaše místo másla trochu sýru. Obohatit si jídelníček mohou starší lidé i různými koktejly z acidofilního mléka a ovoce a nápoj pak popíjet ke svačinám. Vhodný je i jogurt s ovocem. „V případě, kdy člověka přepadne noční hlad, lze ho utišit ideálně sklenkou kefíru, podmáslí a podobně,“ říká Karolína Hlavatá.
Bílkovin se nebojte
Věční oponenti by mohli namítnout, že přemíra bílkovin zatěžuje ledviny. Co s tím? Je téměř nemožné, že by se důchodce předávkoval bílkovinami. „Zátěž ledvin nastává v okamžiku, kdy lidé přijímají dva a více gramů bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti denně. Minimum je jeden gram, a to včetně diabetiků, kteří mají postižené ledviny,“ ujišťuje Karolína Hlavatá.