Pro zdraví nemusíte do „Zdravé výživy“
Nejen, že nemusíme konzumovat exotické potraviny, ale taky pro ně nemusíme chodit do speciálních prodejen, kde jsou ceny často přemrštěné. Potraviny pro pestrý, zdravý a vyvážený jídelníček, světe div se, nakoupíte i v obyčejném supermarketu. Jistě je fajn občas podpořit místního farmáře. Pokud to ovšem není ve vašich finančních možnostech, nevěšte hlavu.
- Zdravý jídelníček nevyžaduje označení bio.
Tip navíc: V supermarketech koukejte po privátních značkách. Často jsou tyto produkty od velkých výrobců, ale v levnější verzi.
Tvořte si jídelníčky
Zamezit zbytečnému vyhazování potravin jistě pomůže dopředu promyšlený jídelníček. Při plánování jídelníčku myslete na to, abyste během týdne měli minimálně jednou rybu (počítá se i ta z konzervy). Naopak maso nemusí být na programu denně, bílkoviny hravě doženete levnějšími luštěninami.
- Na denní bázi by ovšem v jídelníčku nemělo chybět ovoce, zelenina a mléčné výrobky.
- Přílohy střídejte a volte opět ty základní jako je pohanka, kroupy, rýže, brambory, těstoviny.
- Vařte větší množství najednou – ušetříte tak energii i čas.
Nekupujte zbytečnosti
Asi to zní banálně, ale skutečně se zamyslete nad tím, co potřebujete a co spíš kupujete ze zvyku. Není problém čas od času si dopřát nějakou sušenku, zmrzlinu, sladké pečivo apod. Ale jestliže aktuálně počítáte každou korunu, vyhněte se pravidelnému nakupování cukrovinek, byť v akci. Dalším zbytečným výdajem bývá nákup slazených minerálek, limonád a sirupů.
- Naučte se pít kohoutkovou vodu a poděkuje vám nejen peněženka.
Nevyhazujte zbytky
Větší úroda zeleniny a ovoce nebo nesnězené porce včerejšího oběda? Šup s tím do mrazáku. Letní úrodu zeleniny v zimě jako když najdete. Zbylé porce jídla jsou zase perfektní pro dny, kdy nestíháte uvařit.
- Vše si označte datem, kdy to do mrazáku dáváte a průběžně konzumujte.
Systém v lednici
Ukliďte si lednici a jednou týdně uvařte ze zbytků. I když jste mistři v plánování jídelníčku, čas od času se stane, že v lednici zbyde kus sýra před projitím, nedojedená příloha z včerejší večeře, ne úplně čerstvá zelenina a podobně.
Místo toho, aby potraviny letěly do koše, přijměte je jako výzvu a vykouzlete ze zbytků rychlou večeři. Kdo říká, že se musíme stále držet zajetých receptů?
- Ideální na zpracování různých zbytků jsou tak zvané „bowls“ neboli jednoduše pestré misky.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: autorský článek (autorka je výživová specialistka)