Chybí nám skupina bílkovinná, ze které by měly být 2 porce mléčné (průměrně 300 ml), jedna porce masová (100 g) a jedna porce vaječná nebo luštěninová (1 vejce má 50 g, porce luštěnin je 140 g).
- To je celkem 1230 g ze skupiny rostlinných potravin. Jak to zvládnout?
Tipy - jak zvýšit příjem
Dejte si třeba závazek, že každý týden zařadíte do svého jídelníčku jednu novou potravinu rostlinného původu. Najděte si také zajímavý recept a směle do toho. Jednou to může být luštěninová mouka, jindy černé fazole, další týden seitan a na závěr měsíce mandlový krém.
Základní doporučení velí denně sníst 400 g zeleniny, ale zelenina je v podstatě jedinou skupinou potravin, kde nemusíte hledět na množství.
Vůbec nevadí, že budete mít k obědu zeleninovou polévku, celozrnné těstoviny s dušenou zeleninou a sýrem a k tomu ještě zeleninový salát. Zeleninu můžete nastrouhat i do sladkých pokrmů (příkladem je vynikající mrkvový dort, dýňové košíčky nebo ovesné sušenky), používejte ji k ozdobení talíře, obkládejte jí pečivo nebo ji chroupejte jen tak.
Není nic hezčího, než pokrm hrající všemi barvami. Nebojte se kombinovat zeleninu s luštěninami nebo zeleninu s ovocem. Když děláte masový pokrm, dbejte na to, aby alespoň 2 díly byly rostlinného původu. Samozřejmě se počítá i příloha, kterou pro změnu můžete ozvláštnit přídavkem luštěnin, naklíčených obilovin nebo hrášku či kukuřice.
Luštěniny zařazujte do jídelníčku minimálně 1x týdně. Když ale objevíte kouzlo luštěnin, bude vám to málo. Na trhu je již velké množství luštěninových pomazánek, které jsou chutné a nutričně vyvážené, takže odpadá namáčení a zdlouhavé vaření luštěnin. Alespoň částečně nahraďte tavené sýry, máslo nebo pomazánkové máslo rostlinnými pomazánkami.
Ořechy sice nelze jíst bez omezení, protože obsahují značné množství tuku, nicméně jako dopolední svačina v kombinaci s čerstvým nebo sušeným ovocem jsou prima.
Dělejte si i různé „studentské“ směsi podle vlastní chuti. Někomu se zdají především lískové ořechy nebo mandle nahořklé, a proto je nejí. Nechte je tedy krátce povařit a pak je oloupejte, rázem budou sladké. Z ořechů se vyrábějí i chutné pomazánky, které v kombinaci s celozrnným pečivem a ovocem představují i vyváženou svačinku pro sportovce.
Ukázka jídelníčku
Snídaně: |
celozrnný chléb, pomazánka z kešu ořechů, banán, bílá káva se sójovým mlékem |
Přesnídávka: |
ovocný salát s melounem cantalupe, slunečnicová semínka |
Oběd: |
celozrnné těstoviny, směs z cibule, máslové dýně, česneku, rajčat a bazalky, sýr |
Svačina: |
kefírové mléko s ostružinami, 2 ovesné sušenky |
Večeře: |
krůtí maso pečené v červených, žlutých paprikách a houbách, bulgur s hráškem, okurkový salát |