O výživě 30. 12. 2024 | Mgr. Jitka Tomešová, DiS.Mgr. Jitka Tomešová, DiS.

Je vám od podzimu do jara smutno? Pusťte na talíř barvy!

„Podzimní deprese“ je známý pojem, který však přesně nevystihuje podstatu problému. Nejde totiž pouze o smutek a ztrátu zájmu během podzimu - tyto pocity často přetrvávají celé chladné období roku, od října až do března. Tzv. sezónní afektivní poruchou (SAD, Seassonal Affective Disorder) nebo také syndromem sezónní deprese trpí podle statistik asi 2 % lidí, zatímco mírnější příznaky, jako je například podzimní splín, pociťuje až pětina populace!

Pusťte na svůj talíř barvy
Stock photos: YARUNIV Studio/Shutterstock.com

Proč právě v tomto období?

Paradoxem je, že právě toto nejkrásnější (vánoční) období je pro mnohé jen dalším zdrojem stresu, který k dobré náladě a pohodě nepřidá. Vedle menšího počtu slunných dní, dlouhých nocí a venku všudypřítomné ponurosti, šedi, mlhy a deště celou špatnou náladu v důsledku předvánočního shonu ještě zhoršuje. A ve většině republiky nás ani zářivě bílý sníh ze zimní šedi nevytrhne.

SAD se kromě neuspokojivé nálady projevuje také horším spánkem, únavou či zvýšenou chutí na sacharidové potraviny včetně většího množství cukru. Pokud se stavy připomínající SAD objevují každý rok opakovaně, je dobré je systematicky řešit dřív, než budou mít na člověka trvalé následky.

V předchozím článku Zimní blues? Osvědčené způsoby, jak si udržet dobrou náladu jsme si řekli, jak si se zimním splínem poradit pomocí pohybu a dalších aktivit, které nám mohou zvednout náladu. Pojďme se teď proto více zaměřit na roli výživy.

Zapracujte na lepší náladě jídlem

Nemusíte se hned smiřovat s nálepkou „je na hlavu“ a s docházením na psychoterapie nebo k psychiatrovi (i když ani na tom není nic špatného). Zkuste ale svoje tělo na kratší zimní dny připravovat už od konce léta některými potravinami, které pomohou vaši psychiku udržet v lepší kondici déle.

  • zdroje vitamínu DVitamín D: Známe, máme – zejména pokud jaro a léto trávíme přiměřeně dlouho a často venku. Vitamín D se tvoří na kůži po kontaktu s UV zářením. V zimě nám ale s jeho tvorbou slunce moc nepomůže, na rozdíl od některých potravin nebo doplňků stravy. Po prázdninách proto do svého jídelníčku zařaďte vajíčka od slepic, které se pásly venku, houby sušené na slunci a ne v sušičce (mají pak vitamínu D i 50x víc, než houby čerstvé), jezte pravidelně ryby, především mořské tučné, nebo doplňky stravy s rybím olejem a vitamínem D.
  • Omega-3: U tučných mořských ryb ještě zůstaneme. Jejich tuk totiž obsahuje také nenasycené mastné kyseliny omega-3 EPA a DHA (eikosapentaenová a dokosahexaenová), které žádné jiné potraviny neobsahují, neumíme si je z jiných látek vytvořit a přitom mají na naši psychiku blahodárný vliv. Doporučené dvě 200gramové porce tučné ryby týdně vám díky těmto dvěma kyselinám s náladou mohou velmi pomoci.
  • Sacharidy ano, ale…: Mnoha lidem prostě sladké jídlo náladu zlepší. Takové zlepšení je dané jednak oblíbenou chutí, jednak nárůstem hladiny cukru v krvi. Ten ale z jednoduchých sacharidů (přidaného cukru ve sladkostech, limonádách, kávě…) zase rychle klesne a propad může být subjektivně ještě horší. Jestli je toto i vaše strategie, ovšem bez trvalého přínosu, zkuste to se sacharidy komplexními: ovesnými a jinými vločkami, cereálními sušenkami bez cukru, celozrnným, nejlépe 100% žitným kváskovým chlebem, luštěninami, zeleninou a ovocem. Hladina cukru po nich není tolik rozkolísaná a z dlouhodobého hlediska budete mít více energie a navíc její menší propady.
  • B-vitamíny: Jejich společnou funkcí je zjednodušeně řečeno péče o naši nervovou soustavu. Jestli jste na podzim a v zimě (nebo kdykoli jindy) více unavení a bez nálady, zkuste to s nimi. Kromě doplňku stravy je můžete zobat v nejrůznějších potravinách (cereáliích, klíčených potravinách, mléčných výrobcích, mase, rybách, houbách, luštěninách, ořeších, banánech, vejcích či listové zelenině). Každý B vitamín má jiné zdroje. Nejlepší je proto jíst od každého trochu.

Hormony dobré nálady z jídla?

Ne, vyloženě v jídle je nenajdete. Ale jsou potraviny, které s tvorbou především serotoninu a dopaminu pomáhají. Aminokyselina (stavební kámen bílkovin) s názvem tryptofan se totiž v našem těle mění na serotonin a ten potom dál na melatonin (spánkový hormon). A dobrý spánek (i samotná hladina serotoninu) dobré náladě přispívají. Z jiné aminokyseliny – tyrosinu, vzniká hormon dopamin, který dobré náladě, ale například i schopnosti se soustředit, také prospívá.

Z potravin vám s jejich příjmem pomohou například drůbeží maso, mléko a mléčné výrobky, banány či luštěniny a semínka. A protože více než 90 % našeho serotoninu vzniká ve střevě, je dobré dbát o zdraví našeho střeva a bakterií, které nám v něm žijí probiotiky a prebiotiky.

Barvy na talíři

barevná potravinová duhaVnímáme všemi smysly, i jídlo. Jíme tedy i očima. Můžete sice mít na talíři každý týden dvě porce tmavé tresky, jíst žitný chleba a grilovanou zeleninu, ale s vaší náladou to možná ani nehne. Nic totiž váš den nerozzáří opticky. Pomozte si proto v tmavé části roku i barvami na talíři a alespoň jednou denně ho nechte zazářit. Jaké potraviny se k tomu hodí?

  • losos, tuňák, telecí maso, tmavé krůtí maso (ze stehen)
  • domácí vejce
  • různobarevná zelenina (v každé porci klidně kombinace více barev)
  • různobarevné ovoce vč. kompotů
  • barevné, například luštěninové těstoviny
  • prohřívací koření (skořice, kardamom, barevný pepř, zázvor, česnek)

Jak by to mohlo vypadat v praxi?

Nechte se inspirovat některým z receptů:

Snídaně: Banánová palačinka se semínky

Ingredience:

  • 3 domácí vejce (vitamín D, barevný žloutek)
  • 1 banán (B vitamíny, tryptofan)
  • chia, konopná, lněná nebo jiná semínka, od každého druhu lžička (omega-3)
  • řepkový olej
  • plátek žitného chleba (komplexní sacharidy)
  • skořice, kardamom (prohřívají, kardamom dodá další sladkou chuť i bez cukru)

Postup: Ve větší míse rozšlehejte metličkou vejce, přidejte vidličkou rozmačkaný banán a semínka. Nalijte na pánev potřenou olejem a opékejte z obou stran pod pokličkou. Hotové palačinky přendejte na talíř a posypte kořením. Zdobit můžete i barevným bobulovým ovocem, zakysanou smetanou, tvarohem aj.

Oběd: Losos s pečenými batáty a zeleným dipem

losos s pečenými batátyIngredience:

  • 150 g filet z lososa (barevné maso, vitamín D, omega-3)
  • 150 g batátů (barevné, komplexní sacharidy)
  • 50 g listového špenátu (barevné, kyselina listová)
  • 2 lžíce řeckého jogurtu (aminokyseliny)
  • olivový nebo řepkový olej (rostlinné omega-3)
  • špetka česneku, soli a barevného pepře

Postup: Lososa posolte, opepřete čerstvě mletým barevným pepřem a pečte při 180 °C asi 20 minut. Batáty nakrájejte na klínky, pokapejte olejem a pečte na plechu doměkka. Smíchejte špenát s jogurtem, česnekem a kořením, rozmixujte na hladký dip. Servírujte spolu s batáty a dipem.

Večeře: Barevná quinoa miska s grilovanou krůtou

Ingredience:

  • 100 g vařené quinoy (komplexní sacharidy, aminokyseliny, B vitamíny)
  • 120 g tmavšího krůtího masa ze stehen (barevné, aminokyseliny, B vitamíny)
  • 50 g cherry rajčat (barevné)
  • 50 g žluté papriky (barevné)
  • 30 g řapíkatého celeru
  • lžíce olivového oleje
  • špetka kurkumy a pepře (prohřívají), sůl
  • čerstvý koriandr, pokud si ho doma pěstujete

Postup: Quinou uvařte podle návodu. Krůtí maso nakrájejte na nudličky, osolte a orestujte na olivovém oleji. Zeleninu nakrájejte, orestujte doměkka. Maso, quinou i zeleninu smíchejte a získaný barevný pokrm můžete oživit ještě navíc i barevnou miskou.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: https://academic.oup.com/eurpub/article/27/suppl_3/ckx189.178/4556960?


Mohlo by vás také zajímat: