- Překyselení organizmu není ojedinělou záležitostí, vzhledem ke špatnému životnímu stylu populace a nevhodné stravě bývá pravidelnou součástí civilizačních onemocnění.
Quinoová kaše
Quinoa obsahuje celé spektrum potřebných esenciálních aminokyselin, proto je velmi hodnotnou potravinou, především pro vegany a vegetariány.
Obsahuje totiž i lysin, který téměř chybí u ostatních obilovin, pouze methionin je zde zastoupen v malém množství.
Současně tato pseudoobilovina obsahuje také omega-3-nenasycené mastné kyseliny a je zdrojem vlákniny a vitaminu B a E a mnohých minerálů. Jedná se o bezlepkovou potravinu.
Kaše z quinoy neboli merlíku čilského už není neobvyklá. Tuto kaši můžeme nechat v domácích podmínkách zfermentovat stejně jako kaši ovesnou.
- Quinou je potřeba namočit do vody na 24 hodin a přidat k ní například jogurt, kefír, kombuchu nebo jablečný ocet. Po 24 hodinách je dobré quinou propláchnout a následně přelít horkou vodou než začneme kaši vařit.
Čiroková kaše
Čiroková zrna obsahují antioxidanty, zejména fenoly a taniny (třísloviny). Ty působí preventivně proti vzniku rakoviny a také snižují rozvoj kardiovaskulárních onemocnění.
Dále čirok obsahuje aminokyseliny, nenasycené tuky a především nerozpustnou vlákninu. Ta napomáhá správnému vyprazdňování, je tedy prevencí zácpy a slouží jako prebiotikum, tzn., že živí mikroorganizmy ve střevech.
- Reguluje také glykémii a váže na sebe tuky a toxické látky ve střevech, čímž zamezí jejich vstřebání a napomáhá jejich eliminaci z organizmu. Čirok navíc také neobsahuje lepek.
Instantní kaše versus domácí kaše
Častou, ne však úplně vhodnou volbou, je příprava instantních, naporcovaných kaší. Stačí ji zalít vodou nebo mlékem a je hotovo. Bohužel v těchto instantních kaších je obvykle vysoký obsah přidaných jednoduchých cukrů a někdy i sušené mléko. Některé instantní kaše mají také vyšší glykemický index, protože bývají předvařeny. Tyto kaše tedy nejsou doporučovány do redukčních jídelníčků.
- Například proteinová instantní kaše má na porci 65 g přibližně 18 g bílkovin. Stejné množství přijmeme při snězení 150 g neochuceného Skyru.
Ti, kteří se snaží o redukci hmotnosti, si samozřejmě kaší mohou obohatit svůj jídelníček, ale vhodnější je její příprava z jednotlivých surovin. Dále je vhodné dbát na celkové množství obilovin (cca 40 g v suchém stavu), z jakého kaši uvaří. Není od věci ke kaši přidat také bílkoviny, doplnit ji o tvaroh, Skyr či bílý jogurt.
V mládí, dospělosti i stáří…
Příprava kaší není nijak složitá. Připravit si je zvládne z vody, mléka nebo alternativního rostlinného nápoje každý. Nejčastěji samozřejmě nasladko, ale kaše jsou vhodné i ve slané variantě. Následné dochucení vždy záleží na chuti každého z nás.
Abychom mohli kaši považovat za zdravou, je dobré omezit doslazování cukrem, medem a sirupy, zařadit ke kaši dostatek nejlépe čerstvého ovoce a případně ještě doplnit o bílkovinu včetně semínek a ořechů.
K zajištění pestrého jídelníčku je nejlepší všechny zmíněné druhy kaší střídat.
Kaše jsou vhodné i pro děti a seniory, protože se dobře jí i při absenci chrupu. Zároveň potraviny na přípravu kaší nejsou nikterak finančně zatěžující. Jejich cena je výrazně rozdílná na rozdíl od připravených instantních variant. Navíc i z malého množství suché obiloviny/pseudoobiloviny lze připravit velmi vydatný pokrm.
100 g potravin (suchý stav)
|
energetická hodnota
|
sacharidy
|
z toho cukry
|
bílkoviny
|
tuky
|
vláknina
|
průměrná cena
|
čirok
|
1516 kJ
|
70,4 g
|
2,5 g
|
10,4 g
|
3,1 g
|
3,5 g
|
8,60.-
|
pohanka
|
1548 kJ
|
74 g
|
0,6 g
|
12 g
|
2,6 g
|
3,7 g
|
7,38.-
|
jáhly
|
1511 kJ
|
73,1 g
|
0,7 g
|
11 g
|
4,2 g
|
3,5 g
|
6,58.-
|
quinoa
|
1539 kJ
|
57 g
|
1,3 g
|
14 g
|
6,1 g
|
5,5 g
|
23,80.-
|
proteinová kaše instantní
|
1580 kJ
|
49 g
|
9,9 g
|
27 g
|
6,5 g
|
6,8 g
|
27,69,-
|
* nutriční hodnoty celého pokrmu (kaše) se mění v závislosti na množství nejen sypké složky, ale také na množství a výběru tekuté složky pokrmu (voda, mléko, rostlinný nápoj), dále se zvyšuje dle dalších přidaných potravin (ovoce, ořechy aj.)