Celiakie, alergie na lepek či glutenová senzitivita jsou pádným zdravotním důvodem k tomu, abyste se lepku ve stravě vyhýbali. Naštěstí to již v dnešní době není tak složité, protože na trhu existuje celá řada jak bezlepkových potravin, tak i mouk a směsí na přípravu domácího bezlepkového pečiva. Jaké jsou možnosti?
Když potřebujeme péct bez lepku
Ač má lepek ve výživě své důležité místo, část z nás se mu musí ze zdravotních důvodů vyhýbat. Jak si ale poradit s vánočním cukrovím, když víme, že při pečení je to právě lepek, který zajišťuje pružnost a soudržnost těsta? Pokud i vy nebo člen vaší rodiny patří mezi „bezlepkáře“, nezoufejte, upéct cukroví i další moučníky zvládnete i bez lepku. Poradíme, jak na to.
Na výběr máte jednodruhové bezlepkové mouky (pohankovou, luštěninové, lněnou, mandlovou), které je potřeba ale ještě nejlépe smíchat dohromady a přidat do nich rozpuštěnou vlákninu, například čajovou lžičku psyllia, aby cukroví drželo pohromadě. Jinou variantou jsou bezlepkové směsi na sladké pečení, které jsou již namíchané a většinou obsahují i nějaké pojidlo, například rýžovou mouku nebo škrob.
- I bezlepkové mouky, například pohanková, se zpracovávají na hrubou, polohrubou a hladkou. Pohanková mouka dodá pečivu oříškovou chuť, ale také látku rutin, která je skvělá pro pružnost cév.
- Rýžová mouka je především hladká, kukuřičnou najdete naopak hlavně jako krupici nebo hrubou mouku.
- Následujete trend low carb? Zkuste místo obilovin mouky ořechové a semínkové - třeba lněnou, konopnou, mandlovou. Z nich upečete skvělé low carb sušenky a krekry.
Tipy pro bezlepkové pečení
- Použijte pojidlo - v tekutině, kterou použijete do těsta, předem rozpusťte guarovou mouku nebo psyllium. Vytvoří gel, díky kterému těsto drží pohromadě. Na jednu dávku použijte jen jednu čajovou lžičku, jinak bude těsto jako rosol i po upečení.
- Víc tekutiny - většinou mají bezlepkové mouky a směsi větší žízeň. Oproti lepkovému receptu tedy přidejte na jednu dávku 30-50 ml tekutiny nebo 30-50 g rozpuštěného tuku navíc. Orientujte se raději podle konzistence těsta, než podle receptu.
- Při použití bezlepkové směsi na pečení většinou není potřeba recept na bezlepkové cukroví oproti lepkovému nějak upravovat, řada směsí se v současné době chová stejně, jako mouka s lepkem.
- Bezlepkové cukroví je ve srovnání s lepkovým křehčí. Abyste se vyhnuli celým vyhozeným pekáčům čerstvě upečených drobečků, nechte tvary na plechu chvíli odpočinout a sundejte je na plochý talíř nebo tác až zchladnou.
- Pro low carb cukroví zkuste třeba kokosovou nebo mandlovou mouku.
- Mouce se můžete vyhnout úplně a vyrobit nepečené cukroví ze sušeného ovoce, mletých ořechy, mandlí a kokosu. Třeba podle našeho receptu níže.
Recept na Fíkový salám
Ingredience:
- 120 g tmavého třtinového cukru
- 120 g sušených fíků
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g loupaných mandlí
- 20 g kandované pomerančové kůry
- 1 žloutek
- 1 cukr s vanilkou
- kůra z poloviny citrónu
Postup: Ořechy a mandle rozdrtíme nahrubo. Fíky umeleme, nejlépe v mlýnku na maso. Pomerančovou kůru nakrájíme na kostičky. Třtinový cukr umeleme najemno v mlýnku na kávu.
Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Z hmoty vytvarujeme šišku salámu, kterou můžeme obalit v moučkovém cukru. Necháme ztuhnout v chladu a před podáváním nakrájíme na tenká salámová kolečka.