O výživě 31. 5. 2019 | prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Kvalita výrobků potravin se velmi liší i když jsou bezpečné. Jak ji poznat?

Všechny potraviny, které jsou v současnosti uváděny na trh, musí být bezpečné, ale jejich kvalita z hlediska surovinového složení se i u výrobků stejného typu velmi liší. Sledovat informace na obalech potravin by měl proto každý, komu záleží na tom, jak kvalitní potraviny si koupí, jestli tyto potraviny prospějí jeho zdraví a ještě si na nich pochutná. Které informace najdeme na obalech potravin? Jak se správně orientovat v tabulce nutričního složení?

Stock Photos: Ekaterina_Minaeva /Shutterstock.com

Některé údaje na obalech musí výrobce uvádět povinně, jiné jsou dobrovolné.

Povinně jsou na obalech uváděny tyto informace:

  • název potraviny
  • seznam složek (suroviny, přídatné látky)
  • uvedení každé látky způsobující alergie nebo nesnášenlivost, která je ve výrobku přítomna, byť v pozměněné podobě
  • množství určitých složek nebo skupin složek (pro potravinu charakteristických a zdůrazněných v názvu)
  • čisté množství potraviny
  • datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti
  • podmínky uchování nebo podmínky použití
  • jméno nebo obchodní název a adresa provozovatele potravinářského podniku
  • země původu nebo místo provenience (pouze v určených případech)
  • návod k použití u určitých potravin
  • obsah alkoholu u nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 % objemových
  • výživové údaje

Další povinné údaje dané národní legislativou:

  • baleno v ochranné atmosféře
  • „se sladidlem“
  • „obsahuje aspatram (zdroj fenylalaninu)“
  • „obsahuje lékořici“
  • „obsahuje kofein“
  • „s přidanými steroly“
  • „datum zmrazení“
  • ošetření potraviny ozářením (UV, ionizační)
  • třída jakosti
  • označení šarže
  • GMO
  • a další

Vše v jazyce českém, předepsána velikost písma, zorné pole aj.

Informace na obalechVšímat bychom si měli zejména údajů o trvanlivosti výrobku tj. data spotřeby (po datu spotřeby již potravina nesmí být nabízena k prodeji a neměla by být konzumována) a data minimální trvanlivosti (po datu minimální trvanlivosti může být potravina odděleně prodávána a je vhodná ke spotřebě ještě často i velmi dlouho např. cukr, luštěniny, těstoviny, konzervy apod.) a způsobu jeho uchování, protože tato data platí pouze za uvedených podmínek skladování.

Dále bychom měli sledovat surovinové složení. Surovinové složení se uvádí v sestupném pořadí množství obsaženého ve výrobku. U suroviny, která je uvedena v názvu, např. ovocný jogurt, je uvedeno její množství v procentech a složení. Alergeny jsou zvýrazněny odlišným druhem písma.

Od prosince 2016 musí výrobci, až na nepatrné výjimky, povinně uvádět tabulku s následujícími výživovými údaji:

  • Energetická hodnota
  • Tuky (veškeré lipidy včetně fosfolipidů)
  • Nasycené mastné kyseliny (mastné kyseliny, které neobsahují dvojnou vazbu)
  • Sacharidy (všechny sacharidy, které jsou metabolizovány v lidském organizmu včetně polyolů)
  • Cukry (mono- a disacharidy přítomné v potravinách např. glukóza, fruktóza, sacharóza, laktóza).
  • Bílkoviny
  • Sůl (obsah vypočtený z obsahu sodíku vynásobený 2,5x)

Energetická hodnota je uvedena v kJ i v kcal, množství živin v gramech na 100 g (ml), případně v porci v % referenční hodnoty příjmu (RHP), dříve DDD – denní doporučená dávka. Velikost porce není legislativně stanovena. Výrobce si ji určuje sám a většinou ji volí menší než je obvyklé konzumované množství výrobku.

Tabulka s výživovými údaji může dále zahrnovat:

Škrob, polyoly (sorbitol, mannitol, xylitol), vlákninu, monoenové MK, polyenové MK, minerální látky a vitaminy pokud jejich obsah je vyšší než 15% RHP. Trans mastné kyseliny a cholesterol se značit nesmí.

Příklad rozšířeného uvádění sacharidů:
Sacharidy (g)
z toho: cukry
polyoly
škrob

Značky na potravináchNa obalu mohou být schválená výživová a zdravotní tvrzení, informace potravinářského podniku (nesmějí být zavádějící) a různá loga např. logo označující biopotraviny, výrobky s vyšší kvalitou, logo Vím, co jím, které mají potraviny splňující limity pro rizikové živiny, regionální potraviny a potraviny bez lepku (viz obrázek).

Závěrem bych chtěla zdůraznit, že sledování údajů na obalech je pro výběr kvalitního výrobku nutné.

logo



Mohlo by vás také zajímat: