Zdravý talíř
Dle univerzity „HARVARD T. H. CHAN SCHOOL OF PUBLIC HEALTH“. Talíř by měl být rozdělen na čtyři čtvrtiny.
Léto bývá často spojováno s grilováním a krásně nazdobeným stolem. Při výběru potravin jsme ovlivněni teplotou a přirozeně saháme po ledovém salátu, jogurtu a chlazených nápojích. Skladbou zdravého talíře se zabývali i odborníci z Harvardské školy veřejného zdraví.
Dle univerzity „HARVARD T. H. CHAN SCHOOL OF PUBLIC HEALTH“. Talíř by měl být rozdělen na čtyři čtvrtiny.
Zvyknete-li si přes léto na tento způsob přípravy pokrmů, na dostatek pohybové aktivity a správný pitný režim, určitě nebudete mít problém takto pokračovat i po zbytek roku.
Můžete si připravit jednodruhové i míchané. Jen ze zeleniny či ovoce nebo s přílohou (těstoviny, bulgur, kuskus, kroupy, brambory aj.).
Zaměřte se na pestrost druhů i barev zeleniny. Nezapomínejte ani na listovou zeleninu. Ozvláštnit je můžete třeba ovocem (jahodami, hroznovým vínem, kiwi, citrusy). Nebojte se použít ani vodní meloun.
Luštěniny se k létu sice příliš nehodí, ale přidáte-li do salátu trochu cizrny a citronové šťávy, rozhodně to letní nádech nepokazí.
Variantou ke svačině nebo snídani mohou být i ovocné saláty. Neměli byste však zapomínat na to, že i v létě musí být pokrmy komplexní.
Měňte také zálivky, díky tomu se vám salát nikdy neomrzí. Přidejte i bylinky a na ozdobu použijte třeba jedlé květy.
Přijdou vhod jak ke snídani, tak ke svačině. Budete-li je u sebe nosit delší dobu nebo na teplejší místa např. na koupaliště, pořiďte si chladící tašku. Do jídelníčku zařaďte jogurty, kefíry, tvarohy, ricottu, skyr. Mléčné výrobky kombinujte na sladko s ovocem a skořicí či holandským kakaem nebo na slano s česnekem, cibulí, okurkou, paprikou, kořením, bylinkami. Chutím se meze nekladou. Můžete si připravit ovocno-jogurtový shake nebo si udělat domácí zmrzlinu.
Místo teplých jídel můžete vyzkoušet obložené celozrnné bagety, žitné chlebíky, celozrnné tousty či plněné wrapy z celozrnných tortil. Za zmínku stojí i studené polévky, které v našich končinách nejsou příliš obvyklé. Rozhodně stojí za to je vyzkoušet.
V průběhu celého dne popíjejte menší objemy neslazených a nealkoholických tekutin. Převažovat by měla také voda neperlivá, minerální vody střídejte. Můžete pít již vystydlý čaj nebo si připravit domácí limonády - vylouhujte ovoce, zeleninu i bylinky.
Tekutiny by měly mít v ideálním případě pokojovou teplotu. Pozor si dejte na alkohol. Ten způsobuje dehydrataci organizmu, o kalorickém příjmu ani nemluvě.