O výživě 28. 1. 2025 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Lyofilizace: jak se liší od běžného sušení

Lyofilizované ovoce se v poslední době dostává do popředí zájmu a nabírá na oblíbenosti. I když je lyofilizace svým způsobem metoda sušení, oproti tradičnímu přístupu má mnoho výhod a jen jednu nevýhodu. Při výběru lyofilizovaných potravin přitom není zdaleka nutné omezovat se na plátky jahod nebo malin nabízené v supermarketech.

Lyofilizace
Stock photos: New Africa/Shutterstock.com

Lyofilizace je zvláštní technologie sloužící k sušení potravin. Finální sušený produkt je v tomto případě získáván za pomoci extrémně nízké teploty a tlaku. Voda v potravině se nejprve přemění na led a poté přímo na plynné skupenství. Voda je tak z potraviny eliminována zcela přirozeně, jemně a šetrně. Díky tomu, že lyofilizace probíhá mrazením, nikoliv teplým vzduchem, bývá označována jako sušení za studena.

Lyofilizace jako dehydratační proces

Lyofilizace potravin probíhá ve třech krocích.

  1. Nejprve dojde k šokovému hlubokému zamrazení potraviny až na mínus 50 stupňů. Tím se veškerá obsažená voda změní v pevné ledové krystaly.
  2. Následně probíhá primární sušení neboli sublimace. Potravina je umístěna do vakua, kde se led přemění přímo na páru. Neprochází tedy kapalnou fází. Tímto krokem se z potraviny odstraní většina vody.
  3. Posledním krokem je sekundární sušení neboli desorpce. Opět při nízkých teplotách jsou odstraněny všechny zbývající molekuly vody. Tento poslední krok zajistí, že potravina zůstane stabilní i při pokojové teplotě a získá dlouhou trvanlivost.

Výhody lyofilizace: zachovává nutriční hodnotu, chuť, barvu i tvar

Jednoznačně největší výhodou lyofilizace je zachování nutričních hodnot potravin. Procesem lyofilizace se neničí vitamíny, minerály ani antioxidanty. Téměř se nemění ani chuť, barva a tvar.

Oproti sušenému ovoci je lyofilizované ovoce lehké, křupavé a bohaté na cenné látky.

Pozitivem je i to, že lyofilizované ovoce neobsahuje žádný přidaný cukr. Potraviny mají dlouhou trvanlivost i přes to, že do nich nejsou přidávány žádné konzervační látky. Při správném uchování to může být u některých druhů potravin i několik let. Rozhodně ne náhodou se proces lyofilizace využívá také ve farmaceutickém a biotechnologickém průmyslu.

Nevýhody lyofilizace: cena

Lyofilizace je rozhodně jedna z nejdražších metod sušení, což se nutně promítá do výsledného produktu. Nejlevnější stolní lyofilizátory vyjdou zhruba na čtvrt milionu korun. Ty průmyslové, pro větší provoz, pak stojí okolo šesti milionů. Není tedy divu, že mrazem sušené potraviny budou vždy dražší než potraviny sušené klasickou cestou.

Po kterých lyofilizovaných produktech sáhnout

V obchodech jsou běžně dostupné například lyofilizované jahody. Možností je ale mnohem víc.

Borůvky

Z bobulovitého ovoce jsou velice populární višně, třešně, ostružiny, jahody, černý rybíz, ale také borůvky. Ostatně právě ty stojí rozhodně za zmínku. Borůvky jsou jedním z nejlepších přírodních prostředků pro bystrý zrak. Posilují stěny vlásečnic a podporují tvorbu kolagenu. Hodí se i pro ty, které trápí chronické žilní onemocnění. Borůvky obsahují pektiny, bezpočet vitamínů a minerálních látek. Z nich je určitě dobré zmínit mangan přispívající mimo jiné k regulaci hladiny krevního cukru.

Maliny

V malinách, dalším bobulovitém ovoci, je pak obsaženo germanium – spojenec při chudokrevnosti, onemocnění jater nebo revmatických zánětech. Může pomoci při bolestech kloubů, vysoké hladině cholesterolu i při léčbě chronických viróz a kandidóz.

Lyofilizované ovoce je možné koupit v podobě plátků nebo prášku, ale také mixů určených pro přípravu ovocných smoothie a shaků plných antioxidantů, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Ty mohou být skvělým pomocníkem i při podpoře imunity. Vhodné jsou mimo jiné pro osoby, jejichž běžný jídelníček neobsahuje 5 doporučených porcí ovoce a zeleniny denně.

Banány

nápoj z lyofilizovaného ovoceJde o lehce stravitelné ovoce, které v sobě ukrývá spoustu živin. Banány jsou zajímavým zdrojem vlákniny. Jsou také bohaté na draslík a pomáhají snižovat vysoký krevní tlak. Obsažený hořčík pak dělá dobře srdci. Skvělé jsou i na zažívání nebo pro dobrou náladu. Na tu působí díky tryptofanu – aminokyselině podílející se na vzniku serotoninu, hormonu štěstí.

Banány mohou fungovat také jako skvělé přírodní sladidlo. Pokud k banánu přidáte ještě kurkumu, pak máte rázem lahodné protizánětlivé ochucovadlo.

Jablko

I jablka obsahují vysoké množství vlákniny, konkrétně pektinu. Ten dokonale čistí střeva a může dokonce posloužit částečně i jako adsorpční uhlí. Ve střevech totiž naváže jedovaté látky a napomůže tak očistě organismu. Při chřipce je pak dokonalým přírodním doplňkem pro dodání potřebných vitamínů a minerálů.

Výše uvedené ovoce najdete i v 100% přírodních imunity drincích Fua Fua. Využijte do 18. 2. 2025 možnost 10% slevy na e-shopu – stačí při nákupu zadat slevový kód VIMCOJIM10. Do nákupního košíku přitom můžete přidat například mixy Peach & Strawberries, Blueberries & Rasberries, Matcha & Orange nebo Tropical fruits & Baobab. Pokud si nejste jistí, která z různorodých příchutí vám bude chutnat nejvíc, oceníte jistě ochutnávkové balení.

Fua Fua: když jeden druh ovoce nestačí

Společnost Fua Fua je na českém trhu k dispozici pouze krátce, díky investicím do výroby ale může nabídnout 7 osvědčených mixů obsahujících to nejvhodnější ovoce, superpotraviny a rostlinné výtažky pro podporu imunity. Praktické jednoporcové sáčky je přitom možné využít k přípravě drinků, ale také jimi ozvláštnit kaše a další sladké recepty. Těm dodají vitaminy i barvu. Kdo by odolal modrým vaflím?

Tento článek vznikl ve spolupráci s Fua Fua. 

logo Fua Fua

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com 


Mohlo by vás také zajímat: