Nedostatek bílkovin
Častým důvodem, proč máme brzy po jídle chutě na sladké je absence dostatečného množství bílkovin. Bílkoviny tvoří společně se sacharidy a tuky základní trojici živin, které by měly být přijímány v dostatečném množství.
Stává se vám, že sotva dojíte oběd, už přemýšlíte, jaký dezert byste si dali? Než budete analyzovat svoje emoce, zkuste nejprve zamířit pozornost na svůj jídelníček.
Častým důvodem, proč máme brzy po jídle chutě na sladké je absence dostatečného množství bílkovin. Bílkoviny tvoří společně se sacharidy a tuky základní trojici živin, které by měly být přijímány v dostatečném množství.
Výhodou bílkovin je jejich výborná sytící schopnost. Takže až si budete dávat zeleninový salát k obědu, nezapomeňte jej doplnit adekvátní porcí masa, ryby nebo luštěnin. Bílkoviny však nevynechávejte ani v ostatních jídlech jako je snídaně, večeře a svačiny.
Ráno bez snídaně, dopoledne bez svačiny, první jídlo dne rychlý a pravděpodobně nedostatečný oběd. Na konci dne se nelze divit nájezdu na skříňku se sladkým. Přestože není nutné jíst přesně pětkrát denně, určitá pravidelnost stravování během dne je více než vítaná.
V obou případech je o nevyváženou skladbu jídelníčku a ta se, jak již víme, projeví poklesem energie. Tělo následně prahne po jejím rychlém doplnění.
Jezte i pečivo a volte to celozrnné. Díky obsahu vlákniny a komplexních sacharidů vás zasytí na delší dobu a chutě na sladké si na vás nepřijdou.
To že máte čas od času neutuchající chuť na čokoládu, větrník nebo máslové sušenky je naprosto v pořádku a nemusíte si nic vyčítat. Jestliže si takové pochutiny dopřejete jednou za čas a ne každý den po obědě.
Problematické může být, když nedostatek základních a potřebných živin v jídelníčku (bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny) je pravidelně kompenzován vysokým příjmem jednoduchých cukrů a nekvalitních tuků. Jejich nadměrná konzumace přispívá k onemocnění jako je obezita, vysoký krevní tlak a cukrovka.
Zdroj foto: pixabay.com