Light potraviny
Potraviny s nízkým obsahem tuku se sice hodí do redukčních diet, ovšem zde je opravdu nutné pečlivě číst složení. Mnohdy je totiž tuk nahrazen jinými látkami, většinou „éčkami“, umělými sladidly a zvýšeným podílem sacharidů.
Etikety a nápisy na potravinách hlásají, že je určitý výrobek zdravý, nemusí mít zcela pravdu. Mnohdy skrývají skryté cukry či přídatné látky, na které bychom si měli dávat pozor. Příkladem mohou být různé müsli tyčinky nebo ovesné kaše.
Potraviny s nízkým obsahem tuku se sice hodí do redukčních diet, ovšem zde je opravdu nutné pečlivě číst složení. Mnohdy je totiž tuk nahrazen jinými látkami, většinou „éčkami“, umělými sladidly a zvýšeným podílem sacharidů.
Na sušeném ovoci není nic špatného, pokud si ovšem vybíráte to, které je nesířené. Většinu sušeného ovoce zakoupíte bohužel upravenou sířením, tj. zakonzervováním oxidem siřičitým.
Jedná se o zdraví škodlivý plyn a hlavní důvod, proč se používá je ten, že takto ošetřenému ovoci zanechá jeho autentickou barvu.
Výhodou tohoto ošetření je, že produkty nebudou mít plísně a obsahovat roztoče či jiné bakterie.
Jelikož je cukr z hlediska zdravé výživy takřka „démonizovaný“, často saháte po potravinách, které jsou slazeny jinými variantami. Zde ovšem také pozor.
Ideální je sladit co nejméně. Pokud ale potřebujete, slaďte raději přirozeně například stévií, přezrálými banány, medem, datlemi.
Tyto výrobky se na první pohled zdají jako ideální snídaně. Ovšem, když si pečlivě přečtete složení, zjistíte, že jsou doslova „narvané“ cukry. Ať už klasickým cukrem, nebo jinými sladidly. Velmi často v těchto výrobcích najdete i různé přidatné látky a éčka.
Výrobek, který nese označení vegan nebo je určen pro vegetariány, nemusí být automaticky zdravý. Často jsou náhražky masa vyrobeny ze sóji, která díky obsahu fytoestrogenů nemusí být zrovna pro vás ta vhodná volba. Nadměrná konzumace sóji může mít vliv na rakovinotvorné látky v našem těle, neplodnost nebo i předčasný nástup puberty.
I zde tedy platí pravidlo: všeho s mírou. Pokud budete vybírat to, co jíte a budete se snažit, aby potravina byla opravdová s co nejmenším množstvím přídatných látek, co se do složení týče, vaše tělo vám za tento způsob stravování jistě poděkuje.