Product placementZdravé Vánoce 15. 11. 2022 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Oblíbené vánoční cukroví, zn. bez lepku

Nejkrásnější svátky v roce jsou za dveřmi. Už také cítíte tu vůni, která se line domem při pečení cukroví? Skvělé je, že si dnes tyto malé neřesti mohou dopřát i ti, co se vyhýbají lepku. Říkáte si – péct bez lepku, jde to vůbec? Vyzkoušejte recept na ořechové rohlíčky nebo arašídky a přesvědčte se sami.

Stock photos: Yuganov Konstantin/Shutterstock.com

Celiakie a další zdravotní problémy, při nichž je nutné se ve stravě vyhýbat lepku, dokáže pěkně znepříjemnit život. Naštěstí již dnes existuje celá řada bezlepkových produktů, a tak i pečení klasického vánočního cukroví není žádný problém. Společně s Doves Farm jsme pro vás připravili hned 4 recepty na oblíbené vánoční cukroví, které si hravě připravíte i v bezlepkové variantě, ale se stejným (nebo možná i lepším) chuťovým zážitkem.

Arašídky

Že toto vánoční cukroví neznáte? Velká chyba! Ručíme vám za to, že ze stolu zmizí mezi prvními.

Ingredience:

  • arašídky bez lepku300 g bezlepkové mouky (půl bílá směs Freee Doves Farm a půl bílá chlebová mouka Freee Doves Farm)
  • 200 g Hery*
  • 100 g sladu nebo sirupu (datlového, kukuřičného, agave či medu - dle chuti)
  • 150 g arašídového másla

bezlepková mouka Freee bílá chlebováPostup: Všechny suroviny zpracujeme v těsto (pokud je těsto hodně řídké, přidáme mouku), které necháme v chladu alespoň hodinu odpočinout. Odležené těsto vyválíme na plát silný cca 0,5 cm, z něhož vykrajujeme kolečka (případně jiné tvary), do kterých můžeme ještě pomocí razítek na těsto vytvořit ornamenty. Jednotlivé tvary klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C dorůžova. Arašídky můžete následně ozdobit dle fantazie, nebo jsou výborné i slepované krémem.

Ořechové rohlíčky s medem

Vedle lineckého patří právě rohlíčky k nejklasičtějším a nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví. I s alternativou klasické mouky si jejich chuť vychutnáte dokonale!

Ingredience:

  • ořechové rohlíčky bez lepku230 g bílé chlebové bezlepkové mouky Freee Doves Farm
  • ½ ČL xantanové gumy
  • 150 g Hery*
  • 65 g tekutého medu nebo datlového sirupu
  • 85 g mletých oříšků

Postup: Z uvedených surovin zpracujeme těsto, z něhož postupně tvarujeme malé rohlíčky. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova. Hotové rohlíčky můžeme obalovat ve vanilkovém cukru nebo máčet v čokoládě.

Medovníkové kuličky

Kdo by je nemiloval? Jejich obliba stále stoupá, a tak na nejednom vánočním stole už mají své stálé čestné místo.

Ingredience:

  • medovníkové kuličky bez lepku450 g bílé bezlepkové směsi Freee Doves Farm
  • 2 vejce
  • 2 ČL sody
  • 60 g Hery*
  • 5 PL medu
  • 100 g moučkového cukru
  • Na krém: karamelové Salko, 1 máslo

Postup: Máslo a med rozpustíme ve vodní lázni. Do mísy přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které rozprostřeme na plech a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dorůžova. Plát necháme vychladnout a následně rozdrobíme. Část drobků si dáme stranou na závěrečné obalování kuliček.

bezlepková mouka Freee bíláZměklé máslo vyšleháme spolu se Salkem do hladkého krému (je důležité si obě suroviny vyndat včas z lednice, aby měly před šleháním stejnou pokojovou teplotu).
V míse smícháme rozdrobený plát s krémem a vypracujeme hmotu, kterou uložíme na dvě hodiny do chladu.
Poté z hmoty tvarujeme kuličky, které na závěr obalíme v drobečkách, do nichž můžeme ještě přisypat trochu mletých vlašských nebo lískových oříšků. 

Citronové sušenky

Příjemné svěží zpestření mezi klasickými druhy cukroví zaručí tyto sušenky, které ocení nejen dospělí, ale i děti.

Ingredience:

  • citronové sušenky bez lepku280 g bezlepkové mouky (půl bílá chlebová mouka Freee Doves Farm a půl bílá směs Freee Doves Farm)
  • 140 g Hery*
  • 60 g cukru
  • 2 žloutky
  • nastrouhaná citronová kůra
  • trochu citronové šťávy

Postup: Všechny suroviny si odvážíme do mísy a vypracujeme z nich hladké těsto, z něhož si uděláme váleček o průměru cca 3 cm. Následně z něj krájíme asi půl centimetru silná kolečka, která můžeme pro vytvoření zajímavého efektu rozmáčknout vidličkou. Kolečka klademe na plech s pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 160 °C dorůžova.

* Při pečení používejte místo másla raději Heru, některá másla totiž mohou způsobit rozpadání či roztékání cukroví z bezlepkové mouky.

Pokud vás tyto bezlepkové recepty zaujaly a máte chuť vyzkoušet i další, stačí navštívit stránky Doves Farm, kde je k dispozici zdarma ke stažení nejen celá Vánoční kuchařka plná báječného cukroví, ale i řada dalších receptů, které se vám budou hodit v průběhu celého roku.

bezlepkové mouky

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com (ilustrační k receptům); Doves Farm (produktové foto)


Mohlo by vás také zajímat: