Zdroj: Očistná jarní snídaně ze Shutterstock |
Detox táhne
Zejména teď na jaře, kdy se chceme po zimě hodit co nejrychleji do formy. „Detoxikační kúry, na které si nyní mnozí, a pozor nejen ženy, ale i muži, předávají recepty, jsou velmi zrádné. Hledáme v nich spásu po vánočních, povánočních a masopustních prohřešcích. Často jsou však jen falešnou nadějí nebo dokonce jasným zlem. Třeba po nich zhubnete a třeba i rychle, ale právě v tom se může skrývat problém,“ říká nutriční terapeutka Zuzana Douchová. Rychlé zhubnutí = jojo efekt. Objevuje se pár týdnů poté, co člověk „najede“ na svůj standardní styl stravování. „Dobrý záměr však může představovat i následný nedostatek bílkovin, vápníku, železa, vitamínů rozpustných v tucích. Chcete-li vyzkoušet nějakou očistnou kúru, pojmenujte si tak nový způsob stravování. Můžete jarnímu detoxu dát jméno například vločkový,“ doporučuje Zuzana Douchová.
Očistí střeva
Obilné vločky, ať ovesné, ječné, žitné, pšeničné, jsou celozrnnou potravinou. „Dodají organismu potřebnou rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Pokud přidáte i doporučovaných 400 gramů zeleniny a 200 gramů ovoce, bílé pečivo vyměníte za celozrnné, pozor ne například sladem či dokonce karamelem dobarvované, vytvoříte ve střevu ideální podmínky pro množení probiotických bakterií,“ popisuje nutriční terapeutka a pokračuje: „Přidejte mléčné zakysané výrobky jako je kefír, jogurt, acidofilní mléko a máte základ nového životního stylu.“
Co z nich získáme?
Vločky průměrně obsahují cca 65 procent sacharidů, 14 procent bílkovin, 7 procent tuku a 10 až 15 procent vlákniny. Jsou významným zdrojem vitaminů A, B1, B2, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové, dále minerálních látek jako hořčík, draslík, vápník, železo, selen, zinek. V obsaženém tuku je velký podíl omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin.
Posílí imunitu
Díky betaglukanům obsažených ve vločkách zvýšíme i obranyschopnost organismu. „Jde o polysacharidy, které mají schopnost podporovat správnou funkci imunitního systému. Působí jako antigeny, vyvolávají imunitní reakci. Tou je například stimulace makrofágů, které jsou jednoduše řečeno vojáky imunitního systému v první linii, mají za úkol ničit mikroorganismy – tedy i viry a bakterie. Dále působí na zánětlivé procesy v těle, hojení ran a tak dále,“ vysvětluje Zuzana Douchová.
Kdy si je dát?
Nový jarní život je nejlépe žít od pobuzení a začít snídaní. Vločky obsahují velké množství složených sacharidů, které se uvolňují při trávení postupně. Nestane se, že zasytí a vzápětí dostanete hlad. Ideální je proto s nimi začít ráno, případně si je dát k dopolední svačině. Skvělou ranní kombinaci představuje směs různých vloček, banán, ořechy a mléko. „Pro jejich snazší trávení si je můžete do mléka namočit již večer a ráno přidat další ingredience a posnídat. Z předem namočených vloček uděláte i mnohem rychleji v ranním shonu kaši,“ doporučuje Zuzana Douchová.
Udělejte si „čisté“ oříškové
„Vhodné je vločky lehce nasucho na pánvi opražit, vynikne tím více jejich oříšková chuť,“ doporučuje Zuzana Douchová s tím, že to však není vůbec potřeba. Stačí, když jednotlivé druhy ochutnáte, mají velmi příjemnou chuť, každé jsou jiné.
Kupované směsi opatrně
Nemáte sílu si doma nic míchat? Kupte si směs. „Vybírejte ale jen ty, kde jsou zastoupené nejvíce ovesné či jiné vločky, ne krupice, cukr či dokonce tuk,“ doporučuje nutriční terapeutka. Nejideálnější je neslazené a takzvaně nepečené, pro laiky nekřupavé müsli. Poznáte je tak, že neobsahuje slepené hrudky, je sypké, vidíte v něm různé druhy vloček.
Skvělá slaná varianta
S vločkami můžete během chvíle vykouzlit i hodně netradiční a hlavně rychlou slanou snídani na vidličku. Stačí je nasucho na pánvi lehce opražit, přendat na talíř. Na troše oleje pak na osmahnout cibulku, přidat vločky a podle počtu osob na ně rozklepnout dvě, čtyři vajíčka. Na talíři už stačí ozdobit vekou zeleninovou oblohou. A že nemáte chléb? Netřeba, sacharidy už jsou na talíři spolu s bílkovinami (z vajíčka) a tukem (z vajíčka a oleje).