Zdroj: Mořské řasy v jídelníčku ze Shutterstock |
Mořské řasy je vhodné pravidelně zařazovat do našeho jídelníčku
Jakékoli jídlo obohatí o významné množství zdraví prospěšných látek. Mořské řasy jsou zdrojem lehce stravitelných bílkovin, enzymů, vlákniny, vitamínů A, B a C a jsou ceněny především pro vysoký obsah minerálních látek – vápník, zinek, hořčík, železo, jód, chróm a sodík. Mají také schopnost eliminovat vliv radioaktivních a chemických látek a odstraňují z těla těžké kovy. Řasy pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a používají se jako prevence proti civilizačním chorobám. V kuchyni můžeme mořské řasy použít jako koření, přidávat do polévek, salátů i hlavních jídel. Řasy se připravují různě dle typu řasy, ale většinou se namočí nejdříve do vody a pak se vaří společně buď zvlášť nebo s připravovaným jídlem. Také se řasy můžou na sucho opražit na pánvi a rozdrobit jako koření. K nejznámějším mořským řasám patří Wakame, Kombu, Arame, Nori a Agar-agar. Doporučuje nutriční terapeutka Mgr. Zuzana Douchová.
Wakame - tmavě zelená dlouhá řasa výborná do polévek a zeleniny
Tato tmavě zelená dlouhá řasa se v japonské lidové léčbě používá na čištění krve a posílení krevního oběhu. Na 100 g obsahuje až 1300 mg vápníku, 13 mg železa, 37 g vlákniny a 12 g bílkovin. Wakame je výborná pro zvýraznění chuti polévek či zeleninových jídel. Také se přidává jako koření při vaření luštěnin, protože zkracuje dobu jejich přípravy a zvyšují jejich stravitelnost. Řasy namočíme do studené vody na 10-15 min, slijeme a použijeme do pokrmů.
Kombu - do pomazánek, salátů a polévek
Kombu řasa obsahuje nejvíce jódu a používá se tak při poruchách štítné žlázy a při symptomech nedostatku jódu. Hodí se opět do polévek, pomazánek či na dochucení salátů. Tato řasa obsahuje také kyselinu alginovou, která snižuje cholesterol, stabilizuje krevní tlak a čistí a posiluje střeva. Před použitím je vhodné opět řasu namočit do vody (ideálně přes noc) a pak vařit dokud nezměkne.
Arame - ideální pokud s řasami v jídelníčku začínáte
Tyto černohnědé mořské řasy jsou nejméně chuťově a aromaticky výrazné a doporučuji je, když s mořskými řasy začínáte. Tyto řasy jsou bohaté na jód, vápník a vlákninu. Řasy namočíme do vody na 10 min, kde řasa znásobí svůj objem a pak vaříme dalších 20 minut. Jsou výborné do salátů, polévek a zeleninových jídel.
Nori - obsahuje nejvíce bílkovin až 36 g
Tato nejznámější japonská mořská řasa je lisovaná do tenkých plátků a používá se pro výrobu sushi. Obsahuje z řas nejvíce bílkovin, na 100 g až 36 g bílkovin. Jednotlivé plátky můžeme buď na sucho na pánvi opéct a pak rozdrtit jako koření, nebo opět nejdříve namočit do vody a pak uvařit. Tuto řasu lze také koupit jako vločky, které se již nemusí předem namáčet a vařit a můžeme je posypat rovnou do pokrmu.
Agar-Agar - želatinový přípravek z řas
Agar-agar je bezbarvý želatinový přípravek vyrobený z mořských řas. Vařením agaru vznikne rosolovitá kaše, která po vychladnutí zatuhne. Používá se proto jako alternativa želatiny na přípravu různých rosolů, pudinků či želé. Agar je k dostání v podobě agarových tyčinek, vloček či prášku. Nejdříve se namočí do studené vody, kde nabobtná a poté se povaří s ostatními ingrediencemi a nechá ztuhnout. Vyzkoušejte agar-agar v oblíbené vanilkovo-sójové panna cottě.