Zdroj: Ořechy ze Shutterstock |
Ořechy jsou důležitou součástí vyváženého jídelníčku, protože obsahují velké množství cenných látek pozitivně ovlivňujících zdraví člověka.
Až na výjimky, kterou je např. kokosový ořech, jsou ořechy zdrojem zdraví prospěšných mononenasycených a vícenenasycených mastných kyselin. Například v Čechách oblíbené a hojně rozšířené vlašské ořechy obsahují kyselinu α-linolenovou, která v dávce <1,5 g/den snižuje riziko úmrtí na kardiovaskulární příhodu o 40–65 %. Podle doporučení kardiologických společností bychom měli denně sníst 10–20 g ořechů (celkový příjem průměrně 150 g týdně) při zachování diety o nízkém příjmu nasycených mastných kyselin mohou snížit celkový cholesterol o 4–21 % a LDL-cholesterol o 8–29 %.
Pokud však chcete hubnout, opravdu pečlivě sledujte množství snědených oříšků, protože sníst sáček ořechů znamená přijmout cca 2800 kJ a vyčerpat tak více než denní doporučený příjem tuků. Převažující živinou je tuk, což z nich také dělá energetickou bombu. Mezi nejvíce tučné druhy patří makadamové a pekanové ořechy. Doporučuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
Ořechy obohacují naše zdraví o vitamíny a velké množství minerálních látek
Vedle příznivého složení mastných kyselin obsahují ořechy flavonoidy, fenoly a vitamin E, tedy látky s antioxidačním účinkem, dále steroly, které napomáhají snižovat hladinu cholesterolu a celé spektrum vitaminů a minerálních látek. Za zmínku stojí především vysoký obsah hořčíku, draslíku, fosforu, železa, vápníku, zinku, vitaminů B skupiny, kyseliny listové a mědi, dodává Karolína Hlavatá.
Zajímavosti některých druhů ořechů
Mandle | vyznačují se vysokým obsahem vlákniny (ve 100 g 12,2 g vlákniny), ve skladbě tuků převažují mononenasycené a vícenenasycené mastné kyseliny řady n-6, z vitaminů jsou doslova nabité vitaminem E, z minerálních látek se jedná především o hořčík. | |
Para ořechy | dva ořechy denně znamenají denní doporučenou dávku antioxidačně působícího selenu. | |
Kešu ořechy | pyšní se velmi vysokým obsahem železa, hořčíku, vitaminu K a manganu. | |
Lískové ořechy | jsou skvělým zdrojem manganu, který je důležitý pro správné reprodukční funkce, fungování slinivky břišní a metabolismus sacharidů. Z dalších látek jsou významným zdrojem železa a vitaminu E. | |
Piniové ořechy | jedná se o plody semen středozemní borovice. Vyznačují se vysokým obsahem železa. | |
Makadamové ořechy | obsahují velké množství vitaminu B1(thiamin), který je nezbytný pro správné fungování nervového sytému, zdraví srdce a metabolismus sacharidů. |
Co s ořechy v kuchyni?
Ořechy by se měly konzumovat převážně nepražené, nesolené a bez sladké krusty. Důležité je soustředit se na zpracování a následné uchování ořechů, protože rády plesniví a stávají se tak potencionálně rizikovou potravinou. Ořechy po sklizni musí být důkladně vysušeny, k uchování nejlépe poslouží mrazák nebo vakuové nádoby. Za účely pečení je často doporučovány ořechy loupat, čehož se nejlépe docílí ponořením do vroucí vody a po jejím vychladnutí jdou ořechy lehce loupat. Lískové ořechy se doporučuje opražit a následně odrolit v utěrce.
Ořechy se zpracovávají na slané i sladké dezerty, dělají se z nich výživné pasty, tyčinky, v poslední době jsou velmi oblíbené raw dezerty. Z ořechů se také vyrábí náhrady mléka, k těmto účelům se využívají především mandle a lískové ořechy.