Na co si dát pozor a jak se nenechat nachytat?
- Označení Fit, Fitness, Active
Tato označení nejsou v legislativě nijak definována, a tak si je může používat každý dle libosti a nemusí v podstatě vůbec nic znamenat.
Počet prodejen „zdravé výživy“ se rozrůstá a „zdravé“ koutky nechybí ani ve větších supermarketech. Jsou ale opravdu potraviny zde nabízené vždy to pravé? Nenechte se nalákat na líbivé slogany na obalech a další marketingové triky a raději před nákupem důkladně prozkoumejte složení a výživové údaje. Ne vše, co se tváří na první pohled jako „zdravé“, je svým složením vhodné.
Tato označení nejsou v legislativě nijak definována, a tak si je může používat každý dle libosti a nemusí v podstatě vůbec nic znamenat.
Můžete se tak třeba setkat s Fit tyčinkou, jejíž základem je škrobový sirup, tuková poleva a extrudované obiloviny, což má ke zdravé potravině hodně daleko.
Označení light znamená, že je ve výrobku alespoň o 30 % snížený obsah některé živiny oproti běžným výrobkům. Nejčastěji se jedná o nižší obsah tuku nebo cukru. Light označení ale může nést například výrobek, který má snížený obsah tuku, ale přitom může mít vysoký obsah cukru.
Typicky se to stává třeba u nízkotučných ochucených jogurtů, v tomto případě se určitě vyplatí sáhnout raději po klasickém polotučném jogurtu bez přidaného cukru.
Toto tvrzení značí, že do výrobku nebyl přidán žádný cukr a v tomto ohledu se mu nedá nic vytknout. Označení ale mohou nést i potraviny, které sice neobsahují cukr přidaný, ale obsahují nemalé množství cukru přirozeně se vyskytujícího – např. ovocné džusy, raw tyčinky, ovocné müsli apod. A i přirozeně se vyskytující cukr je stále cukr a je potřeba hlídat jeho množství.
Označení „DIA“ už se sice používat nesmí, ale na výrobky určené pro diabetiky v obchodech narazíte. Tyto tzv. „DIA“ výrobky jsou svým složením leckdy ještě horší než jejich klasické varianty. Často obsahují místo klasického cukru fruktózu, která jako sladidlo vhodná není. Navíc mnohdy obsahují i velké množství nekvalitního tuku a dalších přísad.
Popularita RAW stravy už je možná lehce na ústupu, ale RAW tyčinky a RAW dezerty jsou stále oblíbené. Jejich nejčastějšími surovinami jsou datle a další sušené ovoce, ořechy, semínka, kokos, avokádo, různé sirupy… Jak už výčet napovídá, jedná se o samé energeticky vydatné suroviny. Kvalitou a složením jsou na tom sice pravděpodobně lépe než klasické dorty a jiné sladkosti, z hlediska energetické hodnoty je ale leckdy předčí. A obsah cukru a tuku bývá velmi vysoký.
Například raw tyčinky se často skládají z datlí a ořechů. Datle samy o sobě obsahují téměř 60 % cukru, pokud tvoří převážnou část tyčinky, obsah cukru pak v tyčince bývá zhruba 50 %, což rozhodně není málo. Jako doplnění energie pro sportovce se určitě hodí, ale pokud celý den sedíme v kanceláři, tak tolik cukru určitě nepotřebujeme.
BIO výrobky mají zajisté význam ve vztahu k přírodě, z hlediska výživy už by se o nich ale dalo mnohdy diskutovat. Není pravidlem, že by byly nutričně hodnotnější a je potřeba pamatovat, že bio salám je pořád salám a bio cukr je stále jen cukr.
Některé vegetariánské či veganské výrobky jsou svým složením vhodné a určitě se vyplatí si jimi jídelníček zpestřit – například tofu, tempeh, luštěninové pomazánky apod. O některých výrobcích (typicky například alternativ některých mléčných výrobků) už se to ale tvrdit nedá a svým složením jsou často zcela nevhodné.
Například „sýr“ složený z vody, škrobu a kokosového tuku anebo sušené nápoje, ve kterých tvoří hlavní podíl kukuřičný sirup a částečně ztužený tuk, opravdu z nutričního (ani chuťového) hlediska nejsou to pravé.
Samostatnou kapitolou jsou různé „zdravé“ alternativy cukru, jako je třeba cukr třtinový či kokosový, nebo různé druhy sirupů (agávový, datlový, javorový, rýžový apod.). Základem těchto sirupů je stále jen cukr a téměř jedinou „výhodou“ je jejich vysoká cena, která nás pravděpodobně povede k tomu, že s nimi budeme šetřit a ve výsledku tedy cukru nesníme tolik.
Při nákupu potravin se rozhodně vyplatí pečlivě číst obaly! Sledujte složení a výživové údaje, dávejte přednost základním potravinám a nenechte se nalákat na zdánlivě „zdravé“ potraviny.