Stravujte se pravidelně
Zařazujte nejméně tři jídla denně. "Pro toho, kdo mezi hlavními jídly pociťuje hlad nebo v rámci hlavního jídla sní velkou porci, aby hlad neměl, je ideální ke snídani, obědu a večeři přidat i lehké svačinky. Takto pravidelná strava zabrání večernímu vlčímu hladu a nepříjemným pocitům spojeným s večerním přejedením – pocit těžkosti v žaludku, přeplnění žaludku," říká nutriční terapeutka Mgr. Jitka Laštovičková.
Nevynechávejte snídani
Jedním ze stěžejních jídel dne a základem zdravého stravování je snídaně. "Její vynechávání může vést k nerovnováze cukrů v krvi. Lidé, kteří snídání odmítají, se často vymlouvají na to, že po ní mají větší hlad," upozorňuje Laštovičková. To je způsobeno nesprávnou volbou potravin, zejména konzumací tzv. rychlých cukrů - potravin obsahujících velké množství jednoduchých sacharidů, potravin s vysokým glykemickým indexem. Zásadní je tedy složení snídaně. Ta by měla obsahovat kvalitní bílkoviny (vejce, šunka, tvaroh, sýr), sacharidy s nízkým glykemickým indexem (ovesné vločky, celozrnné pečivo), zeleninu a zdravé tuky. Snídaně vám pomůže nastartovat metabolismus, který je po nočním spánku zpomalený. Měla by tvořit zhruba 20 % z celodenního příjmu.
Špatné návyky ze zaměstnání
Rozšířeným zlozvykem je vynechávání snídaně. Ještě častějším problémem ale mohou být špatné stravovací návyky ze zaměstnání, kde obvykle nebývá prostor pro zdravé stravování. Pro redukci váhy je však důležité dodržovat pravidelnou stravu i na pracovišti. Dlouhé hladovění během dne má za následek pokles hladiny cukru v krvi, na který tělo reaguje pocity hladu či výraznou chutí na sladké – tělo nás vybízí k příjmu potravy a tím i příjmu cukrů (které zvýší hladinu cukru v krvi). Přejídání se v pozdních hodinách je nežádoucí - velké množství potravy je zátěží pro náš trávicí trakt, navíc jsme již méně aktivní, připravujeme se ke spánku. Pravidelným večerním přejídáním si tak budujeme tukové zásoby.
Jídlo během dne
Energeticky nejvydatnějším jídlem dne by měl být oběd. Je vhodné dávat si pozor na množství jídla a obsah tuků, zvlášť v případě, že se stravujete v závodních jídelnách nebo restauracích. Oběd by měl představovat cca 30 – 35 % z denního energetického příjmu.
Večeře se doporučuje lehká a vyvážená. Poslední jídlo dne je vhodné konzumovat cca 2-3 hodiny před spaním, aby měl žaludek čas jídlo strávit. Množství jídla ve večerních hodinách by nemělo být příliš velké, večeře by měla tvořit 20 – 25 % z celkového denního příjmu energie.
V průběhu dne si dejte i jednu až dvě lehké svačinky pro doplnění energie. Vhodné je například ovoce, zelenina, ořechy, sušené ovoce, nízkotučné mléčné výrobky, celozrnné pečivo, atd. Svačinky by měly pro tělo představovat 5 – 10 % z celkového denního energetického příjmu.
Pravidelná strava je alfou omegou zdravé výživy i redukční diety. S pomocí pravidelné stravy předcházíme vlčímu hladu i návalům chutí na sladké a tučné potraviny s vysokou energetickou hodnotou i následnému přejedení.