- sacharóza (bílý, hnědý cukr, cukrovinky, datle, fíky apod.)
- maltóza (slad, klíčky)
- laktóza (mléko, mléčné výrobky)
Z uvedeného přehledu je dobře vidět, že cukr se nachází v mnoha běžných potravinách, kde je jejich přirozenou součástí. V tomto případě také hovoříme o přirozeně se vyskytujícím cukru.
Do řady potravin je cukr přidáván výrobcem nebo spotřebitelem při přípravě pokrmů, pak se jedná o tzv. přidané cukry. Příkladem jsou limonády, sirupy, sladkosti atp.
Kde bychom cukr vůbec nečekali?
- Balzamikový ocet (23 g/100 g)
- Kremžská hořčice (17 g/100 g)
- Křen (10 g/100 g)
- Steakové omáčky (17 g/100 g)
- Barbecue sweet (39 g/100 g)
- Kečup (19 g/100 g)
- Sládkova limonáda (6 g/100 g)
- Birell ochucený (8 g/100 g)
Na první pohled se může zdát, že to není mnoho, ale celkové množství se během dne nasčítá a také u řady potravin nebo nápojů není porcí 100 g.
Příkladem jsou ochucená nealkoholická piva, kde se počítá s porcí 500 ml. V jedné plechovce se pak skrývá 40 g cukru, což je 8 kostek cukru a téměř zcela vyčerpaná dávka přidaných cukrů.
Jaká jsou doporučení?
Příklad: Doporučený energetický příjem pro chlapce ve věku 10-13 let je 9400 kJ, z čehož by 55 % měly tvořit sacharidy.
Příjem přirozeného cukru má být 10 %: 9400 x 0,1 = 940/17 = 55 g Příjem přidaného cukru nemá převýšit 8 %: 9400 x 0,08 = 752/17 = 44 g Celkový příjem cukru za den je tedy 55+44 = 99 g cukru Maximální příjem přidaného cukru 44 g lze překročit velice snadno, stačí například vypít 4 dcl limonády.
|
Reklama podněcuje chutě na sladké
Někde se dokonce zmiňuje vznik závislosti na sladkou chuť, ale tento předpoklad nebyl seriózními studiemi potvrzen. Pravdou ale je, že mnoho lidí se nenapije čisté vody, potřebuje k životu slazené nápoje.
Na vysoké spotřebě cukru a soli se značnou měrou podílí reklama. Velká část reklam bohužel propaguje sladká (čokolády, sušenky, oplatky, dětské snacky), slaná (chipsy), tučná jídla a slazené nápoje. Moc reklamy spočívá v tom, že v nás vzbouzí pocit, že přesně tento výrobek je tím pravým klíčem ke štěstí, dokonalosti, jedině s ním se stanu oblíbeným, zdravým. Kdo spokojeně chroupe tatranku? Rodina na výletě. Kdo popíjí colu? Můj nový kamarád Santa. Odolat reklamě vyžaduje silnou osobnost, přemýšlení a znalosti.
Zvýšený příjem cukru může být také následkem dodržování přísných diet s výrazným omezením sacharidů (vynechávání pečiva, příloh). Po skončení diety lidé přímo baží (craving) po sacharidech a i ti, kteří dosud „nebyli na sladké“, si pochutnávají na dortu.
Ukázka jídelníčku o vysokém obsahu cukrů
Reálný jídelníček pacientů obezitologické poradny, velmi často jídelníček mladých dospělých:
Snídaně: |
croissant s čokoládou, čaj s citrónem a 2 kostky cukru |
Svačina: |
jablko, rohlík s máslem a vysočinou |
Oběd: |
zapečené těstoviny, okurka |
Svačina: |
jogurtový nápoj Miller mix 400 ml |
Večeře: |
těstoviny s kečupem a se sýrem, džus |
Po večeři: |
50 g čokolády |
Nápoje |
1 500 ml minerální voda ochucená, 1 000 ml cola, 200 ml džus pomerančový, čaj s citrónem slazený |
8 tipů, jak snížit denní příjem cukrů
- Pijte hlavně vodu, čaje a další neslazené nápoje.
- Vyhněte se slazeným minerálkám, džusy řeďte vodou.
- Pozor na cukr v některých druzích pečiva, cukrářských výrobcích.
- Sledujte množství cukru v ochucených mléčných výrobcích a ve zmrzlině.
- Upravte receptury. Řada pokrmů chutná lépe s menší dávkou cukru.
- Snižte obsah cukru v džemech.
- Jezte pravidelně a nevynechávejte složené sacharidy.
- Nezakazujte si sladké úplně, vyhnete se přehnané touze na sladké a případnému přejedení.
Takže odpověď na otázku, zda se dá žít bez cukru je taková – pokud chcete žít zdravě, cukru se nevyhnete, protože byste museli ze svého jídelníčku vyřadit i ovoce, zeleninu a mléčné výrobky. Na druhou stranu, bez slazených nápojů, čaje s cukrem nebo sáčku bonbónů se dá žít úplně báječně.