Růžičková kapusta je jeden z mála druhů zeleniny odolných vůči mrazu a k dostání čerstvý i přes zimu. Využijte proto nastávajícího jarního období, kdy doplníte vitamíny sezónní zeleninou a posilníte tak svou imunitu a fyzickou i mentální kondici. Kapusta je listová zelenina a je velmi cenná pro naše zdraví díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamíny C, B, K, kyselinu listovou a najdeme v ní minerály draslík, železo, vápník, selen a další. Působí příznivě na snižování cholesterolu, zvýšení imunity, podporuje vylučování nadměrného množství vody z těla, napomáhá celkové detoxikaci organismu a odplavování odpadních látek. Růžičková kapusta je známá pro svou nezaměnitelnou a výraznou chuť. Nejvíce chuti a živin si uchová vařená v páře, nebo jen krátce povařená. Je důležité kapustu nerozvařit, jednak ztrácí obsah významných vitamínů, ale také vzniká onen nepříjemný zápach rozvařené zeleniny.
RECEPT: JARNÍ KAPUSTOVÉ ŠPAGETY
INGREDIENCE (na 1 porci):
celozrnné špagety 80 g
česnek 1 stroužek
sýr Lučina linie (nebo Philadelphia light) 80 g
kuřecí šunka 50 g (nebo uzené tofu 50 g)
růžičková kapusta 150 g
olivový olej 1 lžička
sůl, pepř špetka
koření dle chuti (provensálské, bazalka)
POSTUP:
Těstoviny uvaříme dle návodu. Na pánvi rozpálíme olej a orestujeme prolisovaný česnek. Přidáme na kostičky pokrájenou šunku (nebo tofu) a chvíli restujeme. Pak přidáme krémový sýr, podlijeme vodou a necháme sýr rozpustit a chvíli povařit. Mezitím si na páře uvaříme kapustičky (cca 6 minut), které ihned po uvaření vložíme do studené vody. Omáčku osolíme, opepříme a přidáme koření dle chuti. Na závěr přidáme uvařené špagety a kapustičky. Vše důkladně promícháme a servírujeme.
Energetická hodnota 1 porce: 2 260 kJ
71 g sacharidů
30 g bílkovin
14 g tuků
15 g vlákniny
Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psychologFotografie: Tomáš MartínezZdroje: http://www.whfoods.com