Na rozdíl od tofu, je tempeh lépe stravitelnější a více nutričně bohatý. Vzniká fermentací celých sójových bobů, které jsou po uvaření naloženy do ušlechtilé plísně a fermentací se vytvoří právě tempeh. Sója obsahuje hodně bílkovin, ale i vlákniny, tudíž může být i hůře stravitelná. Naopak fermentovaný tempeh je pro naše tělo stravitelný mnohem lépe, a to právě díky bakteriím kvašení. Kromě miso pasty, kvalitních sójových omáček a sýru natto, je tempeh jediným produktem, který se fermentací ze sóji vyrábí.
Proč do jídelníčku zařadit tempeh?
Tempeh se svým vysokým obsahem bílkovin konzumují především vegani a vegetariáni, ale je také skvělým doplňkem stravy racionálního jídelníčku každého jedince. Tempeh se vyrábí fermentací sójových bobů, obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Proč ho zařadit do svého jídelníčku?

V obchodě ho můžeme zakoupit jako smažený, uzený, natural nebo marinovaný. Každý má pak svoji specifickou chuť.
Tempeh a naše zdraví
Tento sójový výrobek můžeme považovat za „alternativu“ masných a mléčných výrobků, a to právě díky vysokému obsahu bílkovin a vitamínů skupiny B. Udává se, že tempeh je i zdrojem vitamínu B12, který právě veganům může díky vynechání živočišných produktů chybět. Nízký příjem B12 může způsobit anémii nebo poškození nervového systému, proto by se měl tempeh, a další na vitamín B12 bohaté zdroje potravin, stát pravidelnou součástí jídelníčků u osob, které nekonzumují maso či živočišné produkty.
Tempeh je zdrojem i lecitinu, vitamínu E, vápníku a hořčíku.
Jeho pravidelné zařazení do jídelníčku může mít příznivý vliv:
- na snižování cholesterolu,
- na snižování krevního tlaku,
- na snížení inzulinové rezistence
- mírnit návaly horka v období menopauzy. Dle některých odborných studií může mít tempeh skutečně vliv na umírnění příznaků menopauzy, a to díky obsahu sójových isoflavonů, které mohou zlepšit průběh menopauzy a přispívají k udržení zdravých a silných kostí.
Jak tempeh využít v kuchyni?
Tempeh můžeme použít jako základ asijské kuchyně, díky své oříškové chuti skvěle doplní například i quinou a houby. Výborný je do různých rizot, ale i omáček. Marinovaný, uzený nebo smažený tempeh je chutný i zastudena, pouze se zeleninou. Natural tempeh je vhodné před podáváním tepelně upravit a dochutit.
Na rozdíl od jiných luštěnin, tempeh obvykle nezpůsobuje nadýmání, ale měli bychom si dát na něj pozor, pokud se snažíme redukovat svou hmotnost. Je totiž velmi kalorický.
Natural tempeh můžete použít jako základ místo masa například do omáček, smažených pokrmů, polévek, namarinovat ho a grilovat či péct.
- Ochucený tempeh (uzený, smažený, marinovaný) je skvělý do rizot, zapékaných pokrmů, nádivek, do tradičních receptů místo uzeného masa nebo z něj můžete připravit chutné špízy. Skvělý je jako základ k zeleninovým salátům.
Tempeh by se ovšem neměl stát hlavní potravinou našeho jídelníčku, ale spíše jeho zpestřením. Pamatujme na to, že náš jídelníček by měl být pestrý, nutričně bohatý, složený jak z živočišných, tak i rostlinných produktů. Racionální jídelníček obsahuje kvalitní a čisté potraviny, všechny v rozumné míře.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: Jidlo.cz; Margit.cz; Jimejinak.cz