Zajímavost: Ženy mají obecně vyšší procento tělesného tuku než muži. Esenciální tuk u mužů tvoří přibližně 3 % tělesné hmotnosti, zatímco u žen 12 %. Liší se i oblasti, kde se tuk ukládá. Zatímco ženám se tuk ukládá více do hýžďové oblasti, mužům se tuk ukládá ve vyšší míře v oblasti břicha.
I málo tělesného tuku může být problém
Extrémně nízké procento tělesného tuku má za následek zimomřivost, menstruační problémy u žen, zvyšuje se riziko zlomenin a osteoporózy, a hrozí celá řada dalších zdravotních rizik. Trenér fitness sítě Form Factory Matěj Ptáček k tomu dodává, že radikální snížení tělesného tuku vede ke ztrátě energie, tedy i k poklesu výkonnosti, ať už ve sportu nebo běžném životě.
„Důležité je však zmínit také to, že průměrné procento tělesného tuku bývá u sportovců nižší, protože mají větší podíl svalové hmoty,“ vysvětluje.
Zajímavost: V důsledku nízkého procenta tuku jsou ohroženy téměř všechny tělesné funkce – kardiovaskulární, endokrinní, rozmnožovací, kosterní, zažívací, ledvinové i centrální nervové funkce.
Ideální procento tělesného tuku? U mužů i žen je jiné
Stejně jako neexistuje ideální univerzální váha, neexistuje ideální procento tuku. Jeho množství i zastoupení se liší podle pohlaví, věku a na základě celé řady příčin, o kterých si řekneme níže. Pokud bychom se však bavili obecně, tak průměrné procento tuku u dospělých osob se pohybuje u mužů kolem 15 až 18 % a u žen okolo 22 až 25 %, přičemž s věkem podíl tuku stoupá.
7 důvodů, proč se vám tuk ukládá jen na určitých místech
1. Na vině mohu být špatné stravovací návyky
Konzumace vysoce zpracovaných potravin a nápojů s velkým množstvím cukru vede k tloustnutí a může být i příčinou přibírání na určitých místech. Pokud máte nadměrnou zálibu v sacharidových jídlech, hrozí vám ukládání tuku na stehnech. Konzumace sladkých, ale i silně solených jídel pro změnu způsobuje faldíky na kolenou, a to v důsledku vzniku nadměrné množství tekutiny. Pozor bychom si měli dát i na nadměrné množství trans tuků, které se nacházejí ve smažených jídlech a také průmyslově zpracovaných potravinách. Způsobují ukládání tukových zásob v oblasti břicha. WHO doporučuje obsah trans mastných kyselin v jídelníčku držet pod jedním procentem z celkového příjmu.
Zajímavost: Na druhou stranu řada odborníků tvrdí, že žádná potravina na světe neovlivní, kam se daný tuk uloží. Podstata je především v genetice a hormonech, o čemž se v článku dočtete níže.
2. Pijete nadměrné množství alkoholu
Alkohol má nejen negativní vliv na hubnutí a je jedním z hlavních příčin vzniku obezity, ale ve velkém množství způsobuje také záněty, onemocnění jater a další potíže. Kromě toho nadměrné množství kalorií přijatých z alkoholu se částečně ukládá jako břišní tuk, avšak není to podmínkou. Jde o celkovou energetickou bilanci. Pokud však nechcete riskovat „pivní břicho“, snažte se pití alkoholu omezit, nebo v ideálním případě jej vynechte úplně.
3. V jídelníčku vám chybí bílkoviny
„Bílkoviny jsou důležitou stavební jednotkou při budování svalů, přispívají k menšímu pocitu hladu, větší sytosti a zrychlují metabolismus,“ říká Ptáček.
Pokud máte v jídelníčku dostatečné množství bílkovin (cca 2 g/1 kg tělesné hmotnosti denně), budete méně náchylní k ukládání břišního tuku.
4. Trápí vás hormonální problémy
Pokud máte problémy se štítnou žlázou, vlivem hormonu se tuky mohou začít více ukládat na bocích. U menopauzy, kdy dochází k poklesu hladiny estrogenu, dochází pro změnu k ukládání tuku do oblasti břicha. Některé ženy v přechodu přiberou více, jiné méně. Ovlivňuje to genetika, ale i věk, ve kterém menopauza začne.
5. Vliv mají i geny
Podle jedné švédské studie je ukládání tuků na určitých místech ovlivněno genetickými faktory. Zajímavé a pro ženy nepříliš potěšující však je, že geny tímto způsobem působí převážně u nich. U mužů je vliv genů na ukládání tuků v určitých partiích podstatně nižší.
6. Málo spánku, nadmíra stresu
Souvislost mezi nedostatkem spánku a nabíráním tuku potvrdilo mnoho studií a odborníků, přičemž ukládání tuků ovlivňují i různé poruchy spánku jako například spánková apnoe. Častou příčinou přibírání na váze, v tomto případě především ukládání tuku na břiše, je rovněž stres, a to v důsledku stresového hormonu kortizolu.
„Nadbytek kortizolu přispívá k ukládání tuku v oblasti břicha. Navíc mnozí mají tendenci se ve stresu přejídat, což je dalším krokem k přibírání,“ varuje trenér.
7. Střevní mikroflóra není v rovnováze
Ve střevech žijí stovky druhů bakterií, přičemž zdravý mikrobiom je zásadní pro celkové zdraví i zdravou hmotnost. V případě, že je mikroflóra v nerovnováze, má to nejen negativní vliv na ukládání břišního tuku, ale hraje to roli i při rozvoji obezity, zánětlivých, nádorových, metabolických, psychických, alergicích, autoimunitních i kardiovaskulárních onemocnění. Z toho důvodu je velice důležité o mikrobiom pečovat vhodnou stravou. Jídelníček by měl obsahovat kvalitní potraviny včetně těch fermentovaných, bohatých na probiotika, a dostatek ovoce a zeleniny s vlákninou. Vyhýbejte se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám a nadbytku cukrů.
Zdroj obrázků: Shutterstock.com
Zdroje informací:
Blaak, E. Gender differences in fat metabolism (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11706283/)
Schröder, H. Relationship of abdominal obesity with alcohol consumption at population scale (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17885722/)
Our genes affect where fat is stored in our bodies, Uppsala University (https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190121103400.htm)
Matěj Ptáček, trenér fitness Form Factory