Nevhodně zvolený jídelníček nebo příliš velké porce mohou vést k průjmu, zácpě, plynatosti i k nadýmání. Někteří jsou přitom k těmto projevům náchylnější a stačit tak může několik dnů, kdy poruší svou zaběhnutou stravovací rutinu. Stejně jako mohou změny návyků rovnováhu narušit, mohou jiné změny její obnovu podpořit.
Rovnováhu střevního mikrobiomu pomohou obnovit probiotika
Vánoce jsou svátky, které jsou u mnohých z pohledu jídelníčku jemně řečeno náročné. Přejídání i zvýšená konzumace sladkého a tučného mohou negativně ovlivnit zažívání. Se znovuobnovením rovnováhy střevního mikrobiomu mohou pomoci probiotika. Už jste slyšeli o těch tekutých?
Probiotika – je jich víc, než byste čekali
Probiotika jsou prospěšné bakterie, které se nacházejí ve střevech. Přispívají ke zdravému zažívání a pomáhají zpracovávat látky, s nimiž by si naše tělo jinak neporadilo. Jednotlivé probiotické kultury přitom mohou mít na organizmus různý vliv.
- Bacillus subtilis: Pomáhá zlepšit schopnost organizmu využívat živiny a podporuje trávení.
- Bifidobacterium animalis: Podporuje imunitní systém.
- Bifidobacterium longum: Přispívá ke zdraví trávicího traktu.
- Lactobacillus acidophilus: Může být prospěšný v případě zvýšeného rizika vzniku závažných onemocnění.
- Lactobacillus casei: Má pozitivní vliv na absorpci důležitých živin.
- Lactobacillus fermentum: Podporuje imunitu a má antioxidační účinky.
- Lactobacillus plantarum: Probiotika, u nichž jsou zkoumány protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti.
- Lactococcus lactis: Produkuje kyselinu mléčnou, která se podílí na antibakteriální aktivitě.
- Lactobacillus delbrueckii: Stejně jako Lactococcus lactis produkuje kyselinu mléčnou a přispívá k ochraně před růstem patogenních mikroorganismů.
- Saccharomyces cerevisiae: Může pomáhat při některých infekčních zdravotních komplikacích.
- Streptococcus thermophilus: Pozitivně ovlivňuje imunitní odpověď organizmu.
- Bifidobacterium bifidum: Podílí se na snižování pH ve střevním prostředí a pomáhá tak bránit růstu nežádoucích bakterií.
Střevní mikrobiom je velmi rozmanitý a u každého jedinečný. Čím širší spektrum kmenů tedy výrobek s probiotiky obsahuje, tím spíše pozitivně ovlivní rovnováhu mikrobiomu ve střevech.
Probiotika je třeba neplést s prebiotiky. Prebiotika jsou nestravitelné složky v potravinách, které slouží jako strava pro probiotické bakterie a vytváří vhodné prostředí pro jejich růst a aktivitu. Na rozdíl od probiotik, tedy živých mikroorganismů, přitom sama o sobě živá nejsou.
Jak doplnit probiotika jídelníčkem
Přirozenými zdroji probiotik v jídelníčku jsou kysané mléčné výrobky (jogurty, kefíry, některé zrající sýry), fermentovaná zelenina (nakládané okurky, kysané zelí, olivy, kimčchi), fermentované sójové výrobky (miso, tempeh), veganské alternativy jogurtů, kombucha nebo potraviny s přidanými probiotiky včetně cereálií a proteinových tyčinek.
Výrobky s probiotiky – vyzkoušejte ty tekuté
Poměrně běžné jsou doplňky stravy s obsahem probiotik ve formě kapslí. V těch jsou mikrobiální kultury zmražené nebo lyofilizované (sušené mrazem). Nevýhodou této formy může být to, že „probuzení” bakterii může trvat delší dobu a jejich účinek je tak opožděný.
Volit je ale možné i výrobky s obsahem probiotik v tekuté formě. V tomto případě do střev putují živé, již aktivní probiotické bakterie, které působí okamžitě. Vzhledem k tomu, že u tekutých probiotik mohou být kultury kultivované v pH prostředí odpovídajícím pH žaludku a trávicího traktu, kyselé prostředí jim nevadí. Dostanou se tak až do střev, kde mohou podporovat přirozenou rovnováhu střevního mikrobiomu a zažívání. Tekutá probiotika v BIO kvalitě obsahující vyvážnou směs živých kultur vyrábí i společnost Vitahit.
Využijte do konce ledna 10% slevu na všechny výrobky s probiotickými kulturami Vitahit. Stačí, pokud při nákupu na e-shopu zadáte slevový kód VIMCOJIM10. Do nákupního košíku přitom můžete přidat nejen Daily Balance s výtažky z bylin, ale také varianty probiotik obohacené o extrakty z hub Chaga, Lion’s Mane nebo Reishi.
Tento článek vznikl ve spolupráci s Vitahit.