O výživě 7. 8. 2018 | Mgr. Jitka LaštovičkováMgr. Jitka Laštovičková

Snídaně – jak zdravě a chutně zahájit den?

Snídaní zahajujeme nový den, může nám pomoci, abychom dopoledne neměli hlad a nehonila nás mlsná. Ale jen pokud si zvolíme zdravou snídani a dobře si ji sestavíme. A variant je mnoho – jak na sladko, tak na slano.

Snídaně zahajuje nový den ze Shutterstock.com

Snídaně je prvním jídlem dne po noci, kdy stravu nepřijímáme a naše tělo regeneruje. Prostřednictvím snídaně bychom měli doplnit energii i živiny, abychom správně „odstartovali“ náš den plný aktivit a práce (a to práce jak fyzické, tak i psychické).

  • Nejen dospělí, ale hlavně děti a dospívající by neměli z domova odcházet bez snídaně.

Nemusíme vstávat o hodinu dříve, abychom si dali snídani o třech chodech, ale měli bychom se snažit nasnídat se v klidu a bez většího stresu a spěchu. Správně složená snídaně pomůže i k tomu, aby nás v průběhu dopoledne netrápil hlad a nehonily „chutě“.

Snídani tvoří nejen jídlo, ale i pití

Když porovnáme velikost porce, je snídaně menší než oběd, podobá se spíše večeři. Měla by tvořit zhruba 20-25 % celkového energetického příjmu a zastoupeny by v ní měly být všechny hlavní zdroje živin  (polysacharidy, ideálně i s vyšším obsahem vlákniny, zdravé tuky a bílkoviny) doplněné o zeleninu nebo menší porci ovoce.

Snídaně navíc není jen o jídle – neměli bychom zapomenout ani na příjem tekutin. Ideální je slabší nálev čaje zeleného, bílého či černého, připravit si můžeme ale i čaj ovocný nebo bylinkový a nebo vodu s citronem. Kdo má rád kávu, může si ji dopřát i takto ráno, ale neměla by být jediným nápojem u snídaně. Jinou variantou může být melta, kakao nebo kávovinové nápoje s mlékem.

Na sladko, nebo na slano?

Den můžeme odstartovat sladkým, ale i slaným pokrmem – různé typy snídaní můžeme střídat, aby byl náš jídelníček pestrý. Kdo chce snídat zdravě, měl by zapomenout na koblihy, croissanty, slazené cereálie, na slaninu, paštiku, párky nebo trvanlivé a jemné uzeniny. Takový pokrm je bohatý na energii (a tuky či cukry – nebo dokonce obojí), ale chudý na bílkoviny a vitamíny, minerální látky.

Mnohem vhodnější jsou ovesné vločky nebo nepřislazené a nepražené cereálie s vysokým podílem vlákniny, které zkombinujeme s polotučným mlékem, jogurtem nebo tvarohem a doplníme menší porcí ovoce. Jinou variantou je koktejl z ovoce rozmixovaného s mlékem, do kterého před podáváním přidáme vločky.

V zimě nás zahřeje kaše připravená z ovesných vloček, jáhel, pohanky či rýže uvařená s mlékem a jablky nebo hruškami. Jak kaše, tak vločky s jogurtem (tvarohem nebo mlékem) můžeme dále dochutit malým množstvím nasekaných ořechů nebo mandlí, dýňových semínek, nastrouhané kvalitní hořké čokolády nebo mletou skořicí.

Kdo má raději snídani slanou, má naštěstí také na výběr z různých zdravých možností. Ideální je třeba žitný chléb nebo celozrnné pečivo s plátkovým sýrem (volte nejlépe sýry do 30 % tuku v sušině), sýrem cottage, žervé, lučinou nebo pomazánkou z tvarohu.

Využít můžete i hummus nebo vejce – a to buď vařená, míchaná nebo v podobě omelety. Výjimečně si můžeme dopřát i kvalitní šunku. Všechny varianty bychom neměli zapomenout doplnit zeleninou – např. okurkou, rajčaty, paprikou, ředkvičkami nebo listovými saláty. Různé druhy zeleniny využijeme – spolu s bylinkami – i při přípravě různých pomazánek, jejichž základ může tvořit tvaroh, sýr cottage nebo lučina.

logo



Mohlo by vás také zajímat: