Stévie sladká je rostlina, která má původ v severovýchodní Paraguaji a ke slazení pokrmů ji tu odpradávna používali Indiáni. Hlavní sladkou složkou stévie je látka steviosid, která je z rostliny extrahována a používána jako sladidlo. Nyní ho můžeme zakoupit i u nás, protože bylo v listopadu 2011 – po několikaletém testování – zařazeno Komisí Evropské Unie do seznamu povolených náhradních sladidel.
Steviosid je 200–300krát sladší než sacharóza. Je to nekalorická látka, která nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je vhodná pro diabetiky, osoby trpící fenylketonurií, stejně jako pro ty, co potřebují snížit příjem energie. Při používání steviosidu nebyly zaznamenány ani žádné alergické reakce.
Na bezpečnost tohoto sladidla jsme se zeptali MUDr. Petra Hlavatého, PhD. obezitologa a specialisty na výživu: „Účinky steviosidu byly podrobně studovány, zejména s ohledem na bezpečnost dlouhodobého užívání a nebyly u něj prokázány možné karcinogenní účinky. Proto byl i následně schválen k použití v potravinářství jako náhradní sladidlo."
Výzkumy také naznačily velmi pozitivní účinky steviosidu, ze kterých mohou těžit především lidé trpící cukrovkou 2. typu. „Některé studie naznačují, že glykosidy stévie podporují tvorbu inzulínu, a tím napomáhají rychlejšímu poklesu krevního cukru – glukózy po konzumaci jídla, které tyto glykosidy obsahuje. Zároveň další studie ukazují i ovlivnění tvorby glukózy v játrech. Játra svojí produkcí glukózy zabraňují poklesu hladiny cukru v krvi. U diabetiků může snížení produkce glukózy v játrech, navozené glykosidy ze stévie, pomoci k lepší kompenzaci diabetu," konkretizuje Petr Hlavatý. Nebojte se stévii dát i dětem. Samozřejmě je ale lepší učit děti spíše nesladit, což se týká hlavně nápojů.
Sladidla se také hojně používají v kuchyni. Proto nás zajímalo i praktické využití steviosidu při pečení nebo zavařování. „Náhradní sladidla ze stévie jsou teplotně stabilní, takže se dají použít jako náhrada cukru při vaření, pečení a zavařování. K zabránění plesnivění je potřeba dodržet co možná nejvyšší čistotu při zpracování ovoce a provést dostatečnou sterilaci, případně použít konzervant," uvádí Petr Hlavatý.
Sladidlo ze stévie tedy stojí za vyzkoušení. Určitě mu mnoho z vás přijde na chuť. A pokud ne, existují další možnosti. I proto vám příště podrobněji představíme zase jiné přírodní sladidlo.