Laboratoře ALS Food&Pharmaceutical, které působí v oblasti testování potravin, krmiv, doplňků stravy, kosmetiky a farmaceutických výrobků jsou jedním ze zařízení, kde se testují produkty ucházející se o logo Vím, co jím. Jak vypadá proces testování? Podívejte se s námi!
Jak probíhá testování?
Vzorky jsou při převzetí laboratoří evidovány pomocí laboratorního informačního systému (LIMS). „Podle specifického požadavku na analýzu jsou označeny unikátním identifikačním číslem (čárovým nebo QR kódem) a jsou dále upravovány, například homogenizací. Vzorky jsou poté uloženy do chladící místnosti, odkud si je přebírají laboranti pro další zpracování a k analýze. Pro většinu analýz jsou využívány specializované přístroje, například kapalinový chromatograf pro určení obsahu cukrů nebo plynový chromatograf pro profil mastných kyselin," vysvětluje manažerka laboratoří ALS Iva Škopová.
Pro každou analýzu – tuků, obsahu bílkoviny nebo mykotoxinů aj. – jsou stanoveny specifické postupy. Ty jsou přesně definované a popsané ve standardních operačních postupech laboratoře, podle kterých laboranti a analytici musejí závazně postupovat.
Co zjistíte v potravinách
Při testování je možné zjistit řadu jednotlivých složek potravin, například obsah tuků, cukrů, bílkovin a soli, případně i kontaminaci dané potraviny nežádoucími látkami, jako jsou těžké kovy a pesticidy. Nejčastěji prováděnými analýzami v potravinách jsou mikrobiologické rozbory, analýzy zaměřené na obsah kontaminantů a nutriční analýzy. Poptávky po nutriční analytice se zvyšují v souvislosti s legislativními změnami platnými od nového roku, kdy výrobci potravin musejí na obalech povinně uvádět nutriční složení výrobku.
![]() |
![]() |
Nezávislost? Laboranti znají pouze číslo
Při testování je důležité, aby byla zaručena nezávislost. Tu zajišťuje „anonymita“ testovaného vzorku. „Během přijetí vzorků do laboratoře jsou vzorky zkontrolovány, vyjmuty z původních obalů, vloženy do vzorkovnic a evidovány pomocí laboratorního informačního systému (LIMS), kde jsou uvedeny všechny důležité informace o vzorku, jako označení, lokalita, datum odběru, čas odběru aj. Jednotlivé vzorkovnice jsou označeny štítkem s číslem vygenerovaným systémem a pod tímto číslem jsou vzorky dále zpracovávány ve všech sekcích laboratoře,“ popisuje pravidla pro zachování nezávislosti Iva Škopová.
Štítek, kromě čísla vzorku obsahuje i čárový kód, který umožňuje nejen snazší manipulaci, ale monitoruje také aktuální stav, ve kterém se vzorek právě nachází. Laboranti tedy pracují pouze se vzorky označenými čísly.
„Po provedení testu a zadání výsledku do laboratorního systému LIMS analytikem, supervisor laboratorní sekce zkontroluje celý průběh testování a schválí výsledky. Protokol s výsledky testů je zákazníkovi poslán až po schválení všech výsledků,“ říká Škopová.
Výsledkový protokol na závěr
Zadavatel tedy dostává výsledek testování prostřednictvím výsledkového protokolu. V něm jsou buď jen hodnoty k jednotlivým analýzám, nebo také hodnocení – bylo-li vyžádáno. Výsledky se hodnotí podle legislativy nebo podle limitů požadovaných zákazníkem.