O výživě 24. 6. 2024 | Mgr. Bc. Lucie GuilleminotMgr. Bc. Lucie Guilleminot

Tuky nasycené, nenasycené, poly, trans – kdo se v tom má vyznat

Tuky se skládají z mastných kyselin (MK) s různě dlouhými řetězci a vazbami. Vyznat se v nich opravdu není jednoduché. Ale nebojte, nemusíte si pamatovat, kam který tuk spadá či z čeho se skládá. Stačí si zapamatovat, který tuk je pro vás vhodnější a příjem kterého je lepší naopak omezit.

Stock photos: Bon Appetit/Shutterstock.com

Nasycené mastné kyseliny (SAFA)

Právě o těchto tucích platí, že jejich příjem je lepší omezit, protože ve větší míře mají negativní vliv na kardiovaskulární systém. Zjednodušeně jsou obsažené v živočišných zdrojích – mase a masných výrobcích, mléce a mléčných výrobcích, smaženém a tučném jídle, sladkostech atd. Z rostlinných zdrojů sem spadá i kokosový, palmový a palmojádrový olej.

Vhodné množství je jednoduché překročit i při „zdravém“ jídelníčku, zvláště pokud patříte mezi milovníky sýrů. Konzumujte proto spíše ty méně tučné.

Mononenasycené mastné kyseliny (MUFA)

zdroje mononenasycených tukůTyto tuky jsou příznivé pro náš zdravotní stav – snižují hladinu celkového a LDL cholesterolu. Zdrojem jsou olivy, řepka, ořechy, arašídy, avokádo a oleje z nich vyrobené. Nezapomeňte, že ani tyto nemůžete konzumovat v neomezeném množství, pokud nechcete přibírat na váze. A přehnat to s konzumací ořechů nebo třeba hummusu (pomazánka/dip z cizrny obsahující řepkový olej) není tak složité, to nám jistě potvrdíte.

Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA)

Omega 3 MK snižují riziko vzniku kardiovaskulární onemocnění a mají protizánětlivý účinek. Zdrojem jsou mořské ryby a mořské plody (tuňák, losos…), vlašské ořechy, řepka olejka, sója a oleje z nich vyrobené. Konzumace ryb se tak doporučuje alespoň 2x týdně.

Omega 6 MK snižují hladinu celkového a LDL cholesterolu, ale mají prozánětlivé účinky. Zdrojem jsou semínka (slunečnicová nebo sezamová), pšeničné klíčky, vlašské ořechy, sója, kukuřice, některé druhy margarinu. Literatura běžně doporučuje poměr omega 6 a omega 3 ideálně 5:1, ale některé instituce doporučený poměr mezi těmito MK neurčují.

Trans mastné kyseliny

V dnešní době je kvůli jejich výrazně negativnímu vlivu na naše zdraví jejich obsah v potravinách přísně limitován (v EU max 2 g trans tuků na 100 gramů výrobku), ale stále se vyskytují v levných cukrovinkách, polevách a některých margarínech. Sledujte proto složení výrobků a vyhněte se těm, které obsahují částečně ztužené tuky.

Cholesterol

zdroje cholesteroluJátra přirozeně produkují cholesterol, protože ho naše tělo potřebuje ke svému správnému chodu – pokud ho ze stravy přijímáme, játra ho produkují méně. Není nutné kvůli cholesterolu omezit např. konzumaci vajec. Negativně ale hladinu cholesterolu ovlivňuje vysoký příjem nasycených mastných kyselin.

Doporučení na závěr

  • Omezte živočišné zdroje tuků, především masných výrobků.
  • Maso vybírejte libové, ryby naopak tučné mořské.
  • Nebojte se vajec, mléka a mléčných výrobků, ale konzumujte je s mírou.
  • K přípravě jídel upřednostněte rostlinné oleje, a to jak v teplé, tak studené kuchyni.
  • Ve svém jídelníčku nezapomeňte na ořechy, semena a oleje z nich.
  • Oleje uchovávejte podle informací na obalu. Některé oleje jsou náchylné k oxidaci a potřebují být uchovány v tmavé lahvi a chladu. Respektujte datum spotřeby a podezřele zapáchající oleje nekonzumujte.

Stejné zásady ohledně kvality dodržujte, pokud se stravujete nízkosacharidově – rozdíl vzhledem k racionální stavě je pouze v konzumovaném množství.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroje informací:
Společnost pro výživu o.s. – Referenční hodnoty pro příjem živin
Zlatohlávek, L. – Klinická dietologie a výživa
Brát, J., Doležal, M., 2022. Vyznejte se v olejích a tucích!
Velíšek, J., Hajšlová, J., 2009. Chemie potravin.
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids, and cholesterol, 2010. EFSA Journal


Mohlo by vás také zajímat: