Vhodné množství je jednoduché překročit i při „zdravém“ jídelníčku, zvláště pokud patříte mezi milovníky sýrů. Konzumujte proto spíše ty méně tučné.
Mononenasycené mastné kyseliny (MUFA)
Tyto tuky jsou příznivé pro náš zdravotní stav – snižují hladinu celkového a LDL cholesterolu. Zdrojem jsou olivy, řepka, ořechy, arašídy, avokádo a oleje z nich vyrobené. Nezapomeňte, že ani tyto nemůžete konzumovat v neomezeném množství, pokud nechcete přibírat na váze. A přehnat to s konzumací ořechů nebo třeba hummusu (pomazánka/dip z cizrny obsahující řepkový olej) není tak složité, to nám jistě potvrdíte.
Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA)
Omega 3 MK snižují riziko vzniku kardiovaskulární onemocnění a mají protizánětlivý účinek. Zdrojem jsou mořské ryby a mořské plody (tuňák, losos…), vlašské ořechy, řepka olejka, sója a oleje z nich vyrobené. Konzumace ryb se tak doporučuje alespoň 2x týdně.
Omega 6 MK snižují hladinu celkového a LDL cholesterolu, ale mají prozánětlivé účinky. Zdrojem jsou semínka (slunečnicová nebo sezamová), pšeničné klíčky, vlašské ořechy, sója, kukuřice, některé druhy margarinu. Literatura běžně doporučuje poměr omega 6 a omega 3 ideálně 5:1, ale některé instituce doporučený poměr mezi těmito MK neurčují.
Trans mastné kyseliny
V dnešní době je kvůli jejich výrazně negativnímu vlivu na naše zdraví jejich obsah v potravinách přísně limitován (v EU max 2 g trans tuků na 100 gramů výrobku), ale stále se vyskytují v levných cukrovinkách, polevách a některých margarínech. Sledujte proto složení výrobků a vyhněte se těm, které obsahují částečně ztužené tuky.
Cholesterol
Játra přirozeně produkují cholesterol, protože ho naše tělo potřebuje ke svému správnému chodu – pokud ho ze stravy přijímáme, játra ho produkují méně. Není nutné kvůli cholesterolu omezit např. konzumaci vajec. Negativně ale hladinu cholesterolu ovlivňuje vysoký příjem nasycených mastných kyselin.
Doporučení na závěr
- Omezte živočišné zdroje tuků, především masných výrobků.
- Maso vybírejte libové, ryby naopak tučné mořské.
- Nebojte se vajec, mléka a mléčných výrobků, ale konzumujte je s mírou.
- K přípravě jídel upřednostněte rostlinné oleje, a to jak v teplé, tak studené kuchyni.
- Ve svém jídelníčku nezapomeňte na ořechy, semena a oleje z nich.
- Oleje uchovávejte podle informací na obalu. Některé oleje jsou náchylné k oxidaci a potřebují být uchovány v tmavé lahvi a chladu. Respektujte datum spotřeby a podezřele zapáchající oleje nekonzumujte.
Stejné zásady ohledně kvality dodržujte, pokud se stravujete nízkosacharidově – rozdíl vzhledem k racionální stavě je pouze v konzumovaném množství.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroje informací:
Společnost pro výživu o.s. – Referenční hodnoty pro příjem živin
Zlatohlávek, L. – Klinická dietologie a výživa
Brát, J., Doležal, M., 2022. Vyznejte se v olejích a tucích!
Velíšek, J., Hajšlová, J., 2009. Chemie potravin.
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids, and cholesterol, 2010. EFSA Journal