„Díky úzké spolupráci s týmem předních českých vědců, se nám podařilo vyrobit sirup, který je bez jakýchkoliv konzervačních látek. Je čistě přírodní a ke konzervaci byly využity silice přímo z růží,“ říká Jan Vokurka, jednatel společnosti Kitl s.r.o.
„Jedná se o zcela novou, unikátní technologii výroby, která využívá místo tradičních, rizikových konzervantů, přírodní biologicky aktivní látky z růže stolisté. Tyto terpenické látky mají významné antioxidační účinky s pozitivním dopadem na náš imunitní systém, a zároveň vytvářejí v Syrobu takové prostředí, které brání rozvoji škodlivých kontaminantů, jako jsou povrchové plísně a Syrob znehodnocující bakterie,“ říká o zcela nové technologii pan docent Pavela.
Limitovaná edice Kitl Syrob růžový květ
Kitl Syrob růžový květ je jedenáctým sirupem, který společnost Kitl uvádí na trh. Jde o limitovanou edici, která bude dostupná pouze v omezeném období mezi dvěma svátky lásky - sv. Valentýnem a Prvním májem. Sirup je vyroben z květů růží a také po nich intenzivně voní i chutná.
doc. Ing. Roman Pavela Ph.D., botanik
Renomovaný botanik doc. Ing. Roman Pavela Ph.D. je mezinárodně uznávaným odborníkem v oblasti výzkumu biologicky aktivních látek získávaných z léčivých a aromatických rostlin.
Působí ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze, jako vedoucí týmu Sekundární metabolity rostlin v ochraně plodin, a to již od roku 1994. Specializuje se na výzkum biologicky aktivních látek získaných z rostlin a jejich využití.
Spolu se svým týmem má patentově chráněnou celou řadu přípravků pro ochranu rostlin. V poslední době se zaměřuje ve výzkumu mj. na možnosti využití rostlinných sekundárních metabolitů v potravinářství, díky čemuž vzniklo několik nových potravin s přídavkem rostlinných biologicky aktivních látek, které mohou prospěšně působit na lidské zdraví.
Úzce spolupracuje na výzkumu s mnoha českými i zahraničními firmami a vědeckými institucemi. Je členem reakčních rad celé škály odborných periodik a za svou vědeckou kariéru publikoval ke čtyřem stovkám odborných vědeckých prací.
Vědu a svoji práci se také snaží přiblížit laické veřejnosti a popularizovat ji například pravidelným vystupováním v televizních pořadech Polopatě, Jak na to, Receptář apod., dále pak i v odborných časopisech či novinách určených široké veřejnosti. Přednáší také na zemědělsky zaměřených univerzitách.
O společnosti Kitl s.r.o.
Společnost Kitl s.r.o. vznikla v roce 2007 v Jablonci nad Nisou, kde působí dosud. Specializuje se na výrobu bylinných či ovocných sirupů, s důrazem na využívání surovin z biologického a k přírodě šetrného hospodářství. Inspiraci k přípravě receptur čerpá z dobových regionálních pramenů a inspiruje se při jejich přípravě historií prověřenými recepty.
Ostatně i název společnost je odkazem na postavu legendárního léčitele a doktora Jana Josefa Antonína Eleazara Kittela, který žil a působil v 18. století na pomezí Jizerských hor a Krkonoš.
Kitl s.r.o. je držitelem certifikátu Regionální produkt Jizerských hor, vítězem několika ročníků soutěže Výrobek Libereckého kraje. K cenným uznáním práce společnosti pak patří například titul Firma roku Libereckého kraje a 3. místo v celostátní soutěži Firma roku v roce 2013, vítězství v prestižní americké soutěži The Mazer Cup International Competition 2015 či opakované ocenění na veletrhu Země živitelka, kdy poslední si Kitl s.r.o. přivezl v roce 2019, a to hlavní cenu Zlatý klas za limitovanou letní edici Kitl Syrob Okurka BIO.
Významným krokem společnosti Kitl s.r.o. z poslední doby je také odkoupení bývalého zchátralého areálu Vratislavické kyselky, který postupně probouzí k životu.