Do slaných koláčů se na jaře nejlépe hodí jarní špenátové listy (nebo můžete použít i kopřivy). Tato listová zelenina se jen spaří a dále se upravuje dle chuti nebo se přidává do salátu syrová. Špenát je bohatým zdrojem vitamínu B, C, E a K a antioxidantů chránící náš organismus proti volným radikálům. Dále ve špenátu najdeme kyselinu šťavelovou, železo, vápník a draslík. Špenát se doporučuje na vysoký krevní tlak (draslík), anemii (železo) a zácpu (vláknina). Ve špenátu je obsažen také betakaroten, který zlepšuje stav oční sliznice.
Na korpus použijeme kombinaci celozrnné žitné a pšeničné mouky s minimem oleje a pro zvláčnění těsta používáme bílý jogurt. Slané koláče jsou často díky tučným sýrům a smetaně ochuzeny o cenné bílkoviny, proto přidáme nízkotučný sýr cottage (nebo ricottu), který se skvěle hodí ke špenátovým listům a vejce rozšlehané s mlékem. Nezapomeňte na čerstvé bylinky a česnek, které koláči dodají výraznější chuť.
RECEPT: CELOZRNNÝ JARNÍ KOLÁČ
INGREDIENCE:
Těsto:
celozrnná pšeničná mouka 100 g
celozrnná žitná mouka 100 g
bílý jogurt do 3 % tuku 150 g
olivový olej 3 polévkové lžíce
sůl ½ lžičky
Náplň:
jarní zelenina (špenát, kopřivy, jarní cibulka) 3 hrnky (listové zeleniny spařené)
vejce 2 ks
sýr cottage 400 g
česnek 3 stroužky
nízkotučné mléko 100 ml
sůl, pepř, muškátový ořech
čerstvé bylinky dle chuti (bazalka, pažitka)
POSTUP:
Nejdříve si připravíme z mouky, oleje, soli a jogurtu těsto. Vše důkladně rukou prohněteme, zabalíme těsto do folie a necháme alespoň hodinu v lednici odležet. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C připravíme si náplň do koláče. Spaříme listy špenátu nebo kopřiv a promícháme se sýrem, prolisovaným česnekem a bylinkami. V další misce si rozšleháme vejce s mlékem a osolíme, opepříme. Odleželé těsto vyválíme. Koláčovou formu lehce pokapeme olivovým olejem a přendáme do ní těsto. Poklademe špenátovou směsí a zalijeme rozšlehaným vejcem. Pečeme cca 30-40 min.
Energetická hodnota 1 porce (osminka koláče): 940 kJ
22 g sacharidů
13 g bílkovin
9 g tuků
5 g vlákniny
Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psychologFotografie: Tomáš MartínezZdroje: www.czfcdb.cz