Koření, které vlastně není nic jiného než pestrou skupinou přírodních látek, vylepší chuť pokrmu, ale také podpoří naše chuťové buňky, abychom na konci hodování neměli jen pocit zahnaného hladu, ale i uspokojení z kulinářského požitku.
Podporuje fantazii
Mnohá koření odbourávají toxiny a dokážou upravit vlastnosti potravin tak, aby byly lépe stravitelné. Při vaření jsou i výzvou k experimentování a uplatnění fantazie a umu kuchaře. „Například kardamon, skořice, badyán, tedy koření, které je u nás spojeno právě s vánočními svátky a spíše sladkostmi – cukrovím, perníky, nákypy, záviny, se hojně užívá v asijské kuchyni do pokrmů z ryb, drůbeže nebo vepřového. Tato masitá jídla pak získávají zcela jiné dimenze chutí,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.
Může nahradit sůl
Koření nabízí mimořádný rozměr také vyznavačům zdravého životního stylu. Správně zvolené může pokrm ochutit tak, že lze omezit množství soli nebo ji zcela vynechat. Což odpovídá nejen požadavkům zdravého vaření a je prospěšné i při hubnoucích dietách. Dalším bonusem koření je také jeho schopnost dát jídlu barvu, a tak nasytí i naše oči.
Ovlivňuje psychiku
Koření ovlivňuje rovněž naši psychiku, náladu, emoce. „Chutě a vůně má člověk spojené se zážitky. Pak se může stát, je-li aroma spojeno například s hádkou, že člověk k určité vůni získá celoživotní averzi. Funguje to ale i přesně naopak. Vánoční cukroví, vánočka, a tedy vanilka, skořice, citrónová kůra, hřebíček a další evokují u většiny lidí pohodu, klid spojený s pocitem bezpečí,“ objasňuje doktorka Karolína Hlavatá.
Kvalita je důležitá
Stejně jako u ostatních potravin či látek, které dodáváme našemu organismu, platí také u koření, že bychom měli používat jen to kvalitní. „Zejména chceme-li pokrm ochutit strouhanou citrónovou nebo pomerančovou kůrou, měli bychom si zakoupit plody v bio kvalitě. Pokud je to pro nás příliš drahé, nebo je nemůžeme sehnat, pak je alespoň umýt pod teplou vodou, nejlépe vydrbat houbičkou či kartáčkem i s trochou jaru. Nejde jen o běžné postřiky, ale i protiplísňové chemikálie. U bioprodukce je riziko chemického ošetření přece jen menší,“ varuje a doporučuje dietoložka.
Působí jako lék
Koření nebo silice z rostlin, které v sušené podobě jako koření užíváme, dokáže působit na naše tělo jako lék nebo třeba jako prostředek k uvolnění, což zejména v předvánočním shonu a nevlídném počasí mnozí ocení. „Skořice či hřebíček například zvyšují výdej tepla, prokrví, zahřívají. Skořice působí také proti obezitě. Mnohé mají účinky protizánětlivé, antiparazitální. Například badyán a skořice se doporučují proti revmatizmu, hřebíček je zase antibakteriální, umí také odstranit zápach z úst. Pak už to ale není jen otázkou kořenění, ale i léčebných či relaxačních kúr,“ dodává Karolína Hlavatá.
Než se však pustíte do masáží či koupelí, ověřte si například na malém kousku zápěstí, kde je pokožka citlivá, jak zmíněné látky vaše pokožka snáší. Zejména skořice či zázvor jsou poměrně agresivní a mohou vyvolat alergickou reakci.
Jakou moc v sobě skrývá koření, které dodává Vánocům kouzlo? Anýz Badyán Hřebíček Kardamon Koriandr Muškátový oříšek Nové koření Skořice Šafrán Vanilka Zázvor |