Vláknina je velmi důležitou součástí našeho jídelníčku a její dostatečný příjem je v rámci zdravého životního stylu velmi potřebný. Nejčastěji bývá příjem vlákniny ve správném množství zdůrazňován ve spojitosti s prevencí rakoviny tlustého střeva.
Vlákninu tvoří vlastně nestravitelné polysacharidy. To jsou látky, které náš trávicí trakt nedokáže zpracovat a využít. Podle účinku můžeme vlákninu rozdělit na rozpustnou a nerozpustnou.
Nerozpustná vláknina
Nerozpustná vláknina zvětšuje objem naší stolice a zrychluje její průchod tlustým střevem. Pomáhá tak při problémech s vyprázdněním, při zácpě. Díky nerozpustné vláknině je omezen kontakt toxických látek ve stolici s buňkami ve stěně tlustého střeva i jejich vstřebávání. Stěnu tlustého střeva také mechanicky čistí a tím přispívá ke snížení rizika vzniku rakoviny tlustého střeva. Nerozpustnou vlákninu najdeme například v zelenině a celozrnných obilovinách.
Rozpustná vláknina
Rozpustnou vlákninu přijímáme v ovoci, luštěninách a bramborách. Rozpustná vláknina zpomaluje průchod trávené potravy trávicím traktem, omezuje vstřebávání některých živin v tenkém střevě. Také zpomaluje rychlost vstřebávání jednoduchých sacharidů, díky čemuž nám pomaleji roste hladina cukru v krvi. Jeden z druhů rozpustné vlákniny, fruktooligosacharidy, působí i jako prebiotika, které podporují růst pozitivní střevní mikroflory.
Doporučený denní příjem
Sušenky od společnosti Rej jsou přímo nabité |
Denně bychom měli přijmout 25-35 g vlákniny. Toho dosáhneme, pokud denně přijmeme alespoň 500 g zeleniny a ovoce, větší poměr však zeleniny. Dále také pokud budeme konzumovat zejména celozrnné obiloviny - celozrnné pečivo, ovesné vločky a luštěniny.
Co však platí pro nás dospělé, neplatí pro děti. Pro děti do 3 let není vhodné ani celozrnné pečivo ani velké porce luštěnin a zeleniny. Vláknina totiž omezuje vstřebávání některých minerálů. Navíc trávicí trakt dětí není na velké množství vlákniny připraven – příjem vlákniny u dětí se s věkem postupně zvyšuje.
Jistě jste se někdy v obchodě setkali s výrobkem, který byl označen přívlastkem "s vysokým obsahem vlákniny". U těchto výrobků je podmínkou, že musí obsahovat minimálně 6 g vlákniny na 100 g výrobku. Mnohé potraviny označené logem Vím, co jím se mohou tímto přívlastkem chlubit také. Vláknina je totiž jednou z hodnot, které logo Vím, co jím sleduje, a to u ovocných džusů, těstovin, rýže, pečiva, cereálních produktů a masa.