Jaro je časem na nový start!
Právě v období začínajícího jara bychom měli našemu tělu poskytnout řádnou péči a výživu.
Známe to všichni – jarní paprsky nás konečně lákají do přírody, ale my místo toho, abychom se těšili z delších dnů, stále zíváme a jsme k smrti unavení. Jarní únava určitě alespoň jednou za život přepadla každého z nás. Může za ní oslabený imunitní systém, málo slunečního svitu a venkovních aktivit, nízká konzumace čerstvých vitamínů. Jarní únava je přirozenou reakcí organismu na všechny tyto nedostatky. Vydejte se na medvědí česnek a další přírodní poklady a zatočte s jarní únavou jednou pro vždy!
Právě v období začínajícího jara bychom měli našemu tělu poskytnout řádnou péči a výživu.
V mnohých případech se doporučuje i očista těla pomocí různých kúr, zařazením ovocných nebo zeleninových půstů, a saunování pro vyplavení všech toxinů z těla. Ovšem není nad správný jídelníček, který obsahuje veškeré makroživiny (bílkoviny, sacharidy, tuky) a zahrnuje zdravé a čisté (tedy ne průmyslově zpracované) potraviny.
Tělu můžeme ulehčit i pomocí prvních jarních bylinek, které nám pomohou posílit imunitu, podpoří krevní a lymfatickou cirkulaci, díky které se vyplaví z těla škodlivé a nežádoucí látky. Patří mezi ně Sedmikráska obecná, Kopřiva dvoudomá a Smetanka lékařská. Ze všech těchto bylinek můžeme popíjet lahodný čaj nebo je přidávat do salátů, nádivek, jako základ špenátu, případně jimi ozdobit pokrmy, které běžně konzumujeme. Postarají se zvláště o očistu jater, která jsou po zimě nejvíce zanešená právě díky konzumaci tučných a těžkých jídel.
Dalším takovým jarním zázrakem je bezesporu i Česnek medvědí, známý také jako divoký, lesní, cikánský česnek nebo cibule čarodějnic. Patří mezi nejstarší a nejúčinnější rostlinná léčiva, jeho příbuzné druhy se používaly už ve staré Číně, Mezopotámii a starém Egyptě.
A proč se mu říká „medvědí“? Traduje se, že medvědi po svém dlouhém zimním spánku vyhledávají, jakožto jednu z prvních potravin, právě tuto rostlinku pro svůj zázračný obsah vitamínů. Podle jiných zdrojů název „medvědí“ vymysleli již staří Germáni, protože věřili, že jim dodá medvědí sílu.
Medvědímu česneku se nejlépe daří ve stinných lesích, hájích a vlhkých křovinách. První sběr listů vycházel „na Jozéfka“, tedy kolem 19. března a pro nejlepší účinky by měl sběr probíhat kolem čtrnácté hodiny. Bylinu je možné sbírat až do května, poté začíná kvést malými drobnými kvítky a může tak připomínat konvalinky.
Medvědí česnek je doslova zásobárnou cenných látek a pokladem pro naše zdraví.
Tento „všelék“ můžeme konzumovat nejen čerstvý, ale i ve formě tinktury. Sušením ztrácí svou léčebnou sílu. V kuchyni má však široké využití. Inspiraci můžete najít i v našich receptech. Připravíte si lahodnou polévku z mladého špenátu a medvědího česneku nebo dáte přednost pestu z mědvědího česneku?