Vysoká hladina cholesterolu je významným rizikovým faktorem onemocnění srdce a cév jako je například ateroskleroza, infarkt nebo mrtvice. Kromě celkového množství cholesterolu jsou důležité také hodnoty „hodného“ HDL cholesterolu a „zlého“ LDL cholesterolu, které se kontrolují při pravidelných prohlídkách u praktického lékaře.
Vysoká hladina cholesterolu a vhodná strava
Vysoká hladina cholesterolu patří mezi problémy, které můžeme ovlivnit vhodným složením naší stravy. Dávno přežitý je mýtus, že bychom vůbec neměli jíst vajíčka. A ani živočišných potravin se vzdát nemusíme. Stejně tak neplatí, že vše, co je rostlinné, je v pořádku. Klíčová je vláknina, omezení množství přijatého tuku a jednoduchých cukrů, dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin, pravidelný pohyb a nepřehánět to s alkoholem.

V případě vyšších hodnot celkového cholesterolu (nad 5 mmol/l) nebo LDL cholesterolu (nad 3 mmol/l) je na místě podívat se detailněji na složení naší stravy.
Cholesterol má v našem těle svou funkci – je potřebný pro tvorbu některých hormonů, žlučových kyselin. A nepřijímáme ho jen v potravě, náš organismus si ho zčásti vyrábí sám a za jeho zvýšenou hladinou může být také dědičná dispozice. I v takovém případě má vedle vhodných léků smysl úprava stravy.
Kde cholesterol najdeme a co změnit?
Zdrojem cholesterolu jsou živočišné potraviny, které obsahují tuk – vnitřnosti, mléko a mléčné produkty, vaječný žloutek, maso a masné výrobky, máslo a sádlo.
Potraviny rostlinného původu cholesterol neobsahují, neznamená to ale automaticky, že jsou také všechny vhodné. Vyhněte se rostlinným tukům s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin jako je např. palmový, palmojádrový či kokosový olej a ztuženým tukům.
- Místo nich použijte malé množství řepkového nebo olivového oleje nebo si dopřejte nepražené a nesolené vlašské ořechy či mandle. Řepkový olej obsahuje také látky, které se řadí mezi fytosteroly – ty omezují vstřebání cholesterolu ze stravy.
Vejce nevadí, jen pozor na množství
Není pravdou, že je třeba se živočišným potravinám vyhýbat. Je ale potřeba si vybírat ty, které jsou vhodné.
- Preferujte spíše maso bílé (krůtí či kuřecí) než maso červené, z uzenin je vhodná krůtí či kuřecí šunka nejvyšší kvality, sýry s nižším obsahem tuku (žervé, cottage, ricotta, tvarůžky, tvrdé sýry do 30 % tuku v sušině), polotučný tvaroh a polotučné jogurty.
- Skvělé jsou také ryby, u mořských ryb si dopřejte i ty, které jsou na tuk bohaté – obsahují totiž omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají zvyšovat hladinu „hodného“ HDL cholesterolu. Na talíři by se nám ryby měly objevit alespoň 2x týdně a pokud je zrovna nemilujete, má smysl popřemýšlet o doplnění omega-3 mastných kyselin v podobě doplňku stravy.
Není třeba vyřadit vejce, jen pozor na jejich množství – denně jsou vhodné max. 2-3, cholesterol obsahuje pouze žloutek.
- Mezi vhodné úpravy potravin patří dušení, vaření, příprava v páře či pečení.
Vyhýbejte se úpravám s použitím většího množství tuku – smažení, grilování. A také si hlídejte množství používané soli. Raději dejte přednost bylinkám či koření bez soli, které pokrm dochutí a soli nebude potřeba. Celkově jezte přiměřeně a nepřejídejte se.
Myslete na vlákninu
Zvyšte příjem zeleniny a hlídejte si 2 porce ovoce denně.
Alespoň jednou týdně si připravte luštěniny a obiloviny si vybírejte celozrnné, skvělé jsou třeba ovesné vločky. Rozpustná vláknina totiž pomáhá omezit vstřebávání cholesterolu ze stravy. Více o vláknině a jejích zdrojích se dozvíte v našem článku Kde najdeme nejvíce vlákniny?
Pokud máte rádi sladké, snažte se vyhnout různým sušenkám s náplní či polevou (které často obsahují ztužené tuky nebo palmový či palmojádrový tuk), dopřejte si raději kousek kvalitní čokolády s vysokým podílem kakaové hmoty. Vyhněte se nebo alespoň snižte konzumaci přidaného cukru a slazených nápojů. A pokud si rádi dáte skleničku vína či piva, mělo by se jednat opravdu jen o občasnou konzumaci malého množství.
Jděte na procházku nebo do bazénu
Kromě jídelníčku bychom měli myslet také na pohyb. Hladinu „hodného“ HDL cholesterolu totiž ovlivňuje i to, jak jsme fyzicky aktivní. Přihlašte se na kruhový trénink, jděte si zaběhat a nebo alespoň projít. Ani občasné podzimní plískanice by vás neměly odradit. Vždy se najde pohyb, který můžete vykonávat za jakého počasí. Co si jít třeba zaplavat do bazénu?


Mgr. Jitka Laštovičková
