Textura výrobků a nástup nové suroviny – vzduchu
Očekává se nástup nových technologií zaměřených na texturu výrobků. Například 3D tisk dokáže vytvářet neuvěřitelné tvary širokého spektra různých potravin.
Vývoj spotřeby potravin ovlivňují různé trendy. Na dotazy, co můžeme očekávat za 10 let, v roce 2030, odpovídala pro FoodNavigator.com Dr Morgaine Gaye zabývající se futorologií v oblasti potravin.
Očekává se nástup nových technologií zaměřených na texturu výrobků. Například 3D tisk dokáže vytvářet neuvěřitelné tvary širokého spektra různých potravin.
Plyny v potravinách zvětšují jejich objem. Mění se senzorické vjemy při vložení do úst. Spotřebitel má dojem, že jí větší kusy.
Již dnes jsou bílkoviny v hledáčku různých výrobkových inovací zaměřených na zvýšení jejich podílu ve výrobku.
Vidíme to např. u portfolia různých mléčných výrobků, tyčinek konzumovaných při různých příležitostech a jiných potravin. Vlivem marketingových kampaní spotřebitelé nabývají dojmu, že potřebujeme více bílkovin.
Tento „bílkovinný“ trend se v budoucnu přesune více do oblasti širšího využití jiných zdrojů bílkovin. Již dnes jsme schopni vyrobit maso v laboratoři, aniž bychom přitom museli zabít živočicha, z něhož maso pochází. Rovněž se objevují na trhu produkty, při jejichž výrobě jsou použity různé druhy hmyzu.
Očekává se, že v budoucnosti budou k dispozici nové odrůdy celé řady plodin, včetně ovoce a zeleniny. Již dnes vidíme mnoho směrů, co se od nových odrůd očekává. Jedná se např. o zvýšení přirozené odolnosti vůči škůdcům, zvýšení výnosů, pěstování v jiných klimatických podmínkách, lepší senzorické vlastnosti, delší skladování, obohacování o živiny, apod.
O personalizované výživě se v poslední době hovoří stále častěji. Vychází se z předpokladu, že se skutečná potřeba jednotlivých živin může u jedinců významně lišit.
Doporučení příjmu např. vitaminů a minerálních látek by mohla být takzvaně šitá na míru pro každého jednotlivce.
Uvažuje se, že na základě genetické analýzy a analýzy střevního mikrobiomu bude možné lépe naprogramovat správnou skladbu stravy, než v současnosti nabízejí obecná výživová doporučení.
K určité transformaci by mělo docházet i v obchodní síti. Očekává se, že vedle hypermarketů nabízejících ve velkém zboží za nižší ceny, bude existovat i síť menších obchodů, které budou nabízet speciality a zážitky při nakupování, což velkoplošné obchody nejsou schopny poskytnout. Nabídka supermarketů a menších obchodů by měla být v rovnováze.
Udržitelnost je téma, které stále častěji rezonuje ve společnosti. Naše každodenní činnosti zahrnující i zemědělství, výrobu a spotřebu potravin ovlivňují do značné míry životní prostředí.
Některé iniciativy o snížení dopadu lidské činnosti jsou v současnosti na dobrovolné bázi, něco je regulováno legislativně.
Očekává se, že budoucnost přinese více regulací. Změny můžeme očekávat i u obalů potravin. Na trhu budou dostupné kompostovatelné obaly, bude více prodeje do přinesených obalů a opakovaného používání obalů.
Za 10 let uvidíme, co se z těchto předpovědí vyplní, případně, co nového budoucnost přinese. Zdroj: FoodNavigator.com