Od srpna 2019 zpracovala firma WormUP více než čtyři tuny larev potemníka moučného v živé váze. Za celým projektem stojí Libor Sloupenský, jehož společnost je prvním výrobcem slaných hmyzích pochoutek v České republice.
Křupaví červíci. Jedlému hmyzu patří budoucnost
Všichni již mluví o tom, jak se proteiny z hmyzu stanou jedním z pilířů naší stravy v budoucnosti. Ale ta přichází už teď. Unikátní český startup přinesl na stůl Křupavé červíky v podobě zábavné a současně zdraví prospěšné alternativy k chipsům či oříškům.
Jedlý hmyz je dokonalý zdroj bílkovin
- Má jich v sobě až 50 % obsahu. Bonusem navíc je nálož cenných omega-3 a omega-6 mastných kyselin, spousta vápníku, železa a zinku.
- Obsahem výživných látek hmyz dokonce překoná kuřecí nebo vepřové maso.
Je taky známo, že při chovu slepic, prasat i krav se dlouhodobě a nadmíru využívají antibiotika. Ty pak jíme v mase a oslabujeme tím svou obranyschopnost.
- Pro hmyz toto neplatí, protože se žádné léky při jeho chovu nepoužívají.
Zdravá pochutina i proteinová svačinka
„Křupaví červíci jsou hotovou potravinou zařazenou do kategorie pochutin. Mají velké procento kvalitních bílkovin, takže jsou velmi výživní a představují zajímavý doplněk stravy nejen pro sportovce. Většina zákazníků si červíky dává jenom tak jako proteinovou svačinu, nebo místo chipsů k pivu či k vínu. Často je kupují maminky jako zdravé křupání pro své děti. Ale známe i fajnšmekry, kteří je využívají na dochucování pokrmů – místo smažené cibulky nebo parmezánu,“ vysvětluje Eva Sloupenská, spolumajitelka firmy WormUP. Červíci se hodí i na pizzu nebo na špagety.
Jedlý hmyz - exotika z Moravy
Potemník moučný, tedy jeho larvy, byly uznané Evropskou unií jako potravina nového typu už v roce 2018. Firma WormUP je nakupuje z certifikované hmyzí farmy na Moravě. Larvy se chovají ve velmi čistém prostředí. Krmí se extrudovaným obilným šrotem, loupanými bramborami a drcenou zeleninou. Po vykrmení projdou několikadenní očistnou hladovkou. Pak se krátce povaří v horké vodě, usuší a následně dochutí.
Odměna za odvahu
Ti, kteří se odvážili tuto hmyzí specialitu ochutnat, byli překvapení její výbornou chutí.
„Největší problém je překonat své předsudky. Kdo se odváží vyzkoušet, je většinou nadšený, jak skvěle chutnají. Pak se k němu přidají i další odvážlivci a pytlík červíků rychle zmizne“, říká Libor Sloupenský, zakladatel společnosti WormUP.
V současné době jsou Křupaví červíci k dostání na e-shopu, v prodejnách zdravé výživy nebo vinotékách v pěti variantách: se solí, s chilli, s česnekem, loňskou novinkou je příchuť kari a netradiční slaná skořice.