Má nízký glykemický index, proto „nerozkýve“ hladinu krevního cukru a nemáme po jídle s ním hned hlad a chutě.
„Zároveň je tvaroh výborným zdrojem vápníku, který také napomáhá redukci hmotnosti. Je to u něj vědecky prokázané. Vápník je také prevence osteoporózy, je důležitý nejen v dětství, u žen v době těhotenství a kojení, ale celkově v průběhu celého života člověka, žen i mužů,“ dodává dietoložka.
Míša tvarohový mls – kvalitní součást tvarohových receptur
Míša tvarohový mls je vítězem testu v rámci podskupiny tvarohovo-smetanových dezertů. V senzorickém hodnocení zaujímá sdílené 1-2. místo. Má nejvyšší podíl tvarohu – 70 % - v rámci celého testu tvarohových dezertů. Při jeho výrobě nebyly použity přídatné látky.
Tvarohovo makový koláč bez mouky
Mák obsahuje 1 357 mg na 100 g, v mléce je obsah vápníku pouze 124 mg na 100 g. Používejte namletý do ranních kaší a koláčů, nebo si z něj můžete vytvořit i makové mléko, které je úžasným nápojem na překyselený organismus. Stačí jen mák namočit přes noc do vody a pak rozmixovat.
Výhodou mléčných produktů oproti rostlinným zdrojům je vyšší vstřebatelnost vápníku. Proto je právě z tvarohu, aby se vápník z máku správně využil a koláč byl bohatý i na bílkoviny. Celý recept zde.
Energie na 1 porci - 35 g = 102kcal, tuky 6,2 g-z toho SFA 1,3 g, sacharidy 8,3 g–z toho cukry 5 g, bílkoviny 3,8 g, vláknina 0,4, sůl 0,1, přidaný cukr 2,2 g – doporučujeme k svačině.
Bezlepkový koláč: švestkovo-polentový tvarožník
Tento koláč je ideální kombinací všech prospěšných živin, obsahuje kvalitní bílkoviny, komplexní i jednoduché sacharidy a zdravé tuky. Je tedy vhodný ke snídani či svačině.
Základem tohoto jednoduchého receptu je polenta – kukuřičná mouka, tvaroh, med a čerstvé švestky. Na koláč však můžete použít jakékoli jiné čerstvé ovoce. Receptura je připravena bez použití kuchyňské váhy pro snadnější přípravu. Vystačíte si pouze s hrnkem a lžící. Celý recept zde.
Energie na 1 porci - 46 g = 106 kcal, tuky 4,1 g-z toho SFA 1,2 g, sacharidy 14,3 g–z toho cukry 5,3 g, bílkoviny 2,7 g, vláknina 0,4, sůl 0,2, přidaný cukr 4,4 g – doporučujeme k svačině.
Špaldové palačinky s tvarohem
Pšenice špaldová má zachovány všechny důležité živiny – bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, komplexní sacharidy a vlákninu. Je bohatým zdrojem vitamínů skupiny B a hořčíku, fosforu, zinku, železa a draslíku.
Špalda se používá pro své účinky k posílení imunitního systému, je také lehce stravitelná, nezahleňuje organismus a díky vysokému obsahu vlákniny podporuje trávení. Díky nízkému glykemickému indexu je vhodná pro diabetiky a při redukci hmotnosti. Celý recept zde.
Energie na 1 porci - 407 g = 466 kcal, tuky 16 g-z toho SFA 7,2 g, sacharidy 53 g–z toho cukry 19 g, bílkoviny 23 g, vláknina 7, sůl 0,8, přidaný cukr 9,2 g. - doporučujeme k obědu.