V rozumném množství kofein našemu organismu neškodí, např. bezpečnou dávkou kávy jsou 3 šálky denně, káva také obsahuje různé antioxidanty. Lidé trpící osteoporózou, těhotné ženy, kojící maminky by měly omezit konzumaci nápojů s kofeinem, dětem se nápoje s obsahem kofeinu nedoporučují vůbec (kromě slabších nálevů čaje v menším množství).
Jak zvládá náš organismus metabolizovat kofein je velmi individuální
Ten, kdo patří mezi “pomalé metabolizátory”, déle cítí efekt kofeinu, efekt u něj může být výraznější než u jiného člověka - zrychlení srdeční činnosti, mírné zvýšení tlaku, zvýšení produkce moči, někdy dokonce i zrudnutí. Někdo si kávu či čaj dopřeje spíše dopoledne či nejdéle v časném odpoledni - má vyzkoušeno, že vypije-li šálek pozdě odpoledne nebo dokonce večer, dostaví se problémy s usínáním.
Jaké nápoje bez obsahu kofeinu můžeme do svého běžného režimu zařadit?
Variant je více. Můžeme zvolit kávu či čaj bez kofeinu - chuť zůstane, člověk je jen “ochuzen” o příval energie. Většina běžných kaváren má dnes ve svém sortimentu kávu bez kofeinu, zakoupit ji můžete i v supermarketu. S bezkofeinovým “pravým” čajem je to už složitější, běžně dostupné jsou dětské černé čaje bez kofeinu s přidanými aromaty nebo příchutěmi, pro „pravý“ bezkofeinový čaj člověk obvykle musí do specializovaného obchodu nebo eshopu. K dostání je ale řada různých ovocných čajů nebo bylinkových čajů, ochutnat můžete také čaj rooibos - z keře čajovníku horského. Roibos je velmi chutný, má příjemnou, jemně nasládlou chuť. U bylinek je vhodná určitá opatrnost - pokud užíváte nějaké léky nebo máte nějaké potíže, poraďte se nejprve s lékařem nebo lékárníkem – např. pacienti užívající warfarin by se bylinkovým čajům měli spíše vyhnout. Dlouhodobě také není dobré pít jen jeden typ bylinkového čaje, pro děti je vhodné volit nejprve čaje s určením pro děti, v sáčcích nebo sypané, neslazené (negranulované).
Jako náhražky kávy - tzv. kávoviny - se často využívají pražené obiloviny
(pšenice špalda, ječmen, žito), pražená čekanka nebo žaludy, ale i jiné rostliny. Složení výrobků (a tedy i jejich vhodnost) se může mezi sebou výrazně lišit. Některé produkty jsou doslazené (cukrem či sirupem, ječmenným sladem nebo cukrovou řepou), jiné doslazené nejsou - obsahují jen pražené obiloviny a čekanku nebo pražené žaludy a koření (např. skořice, zázvor, kardamom, hřebíček).
Při výběru bychom se měli podívat na složení, ověřit si, zda se jedná o doslazovaný výrobek, zda obsahuje nějaké tuky a jakého typu. Pokud chceme nápoj zařadit vícekrát denně, bude lépe zvolit nedoslazovaný výrobek - často nápoj připravujeme ještě společně s mlékem, které je samo o sobě mírně sladké díky obsahu laktózy. A ani s kávovinovými nápoji bychom to přehánět neměli. Základem pitného režimu by vždy měla být pitná voda - a ta také žádný kofein neobsahuje.