- Rizika převážně živočišné stravy – vysoký příjem nasycených tuků zvyšujících hladinu cholesterolu (vysoký cholesterol = zvýšené riziko nemocí srdce a cév), nadměrný příjem sodíku a nedostatek draslíku (výsledkem je vysoký tlak), málo vlákniny (a s tím spojené potíže se zažíváním, malý pocit sytosti, vysoký cholesterol) a nízký příjem vitaminů B skupiny (vitaminy B skupiny potřebujeme pro efektivní využití energie z potravy).
Jak svou stravu zpestřit?
- Objevujte – čím více různých potravin zařadíte do své stravy, tím lépe.
- Nebojte se experimentovat a zkoušet různé druhy potravin. Nechutná vám kuskus? Nevadí, vyzkoušejte bulgur. Nemáte rádi fazole? Nevadí, třeba vám zachutná cizrna nebo červená čočka.
- Nevynechávejte – pokud podlehnete mýtům a vyřadíte ze své stravy např. obiloviny, ochudíte svůj jídelníček.
- Nezapomínejte, že jsme všežravci.
- Půl na půl – nemusíte se stát vegeny, to ani není žádoucí, ale živočišnou stravu trochu „rozřeďte“. Tip: Namísto párků k večeři si udělejte fazole se zeleninou a v nich párek, namísto klasických karbanátků vyzkoušejte variantu se sójou, houbami, kapustou nebo červenou řepou. Klasický plátek masa v omáčce osvěžte brokolicí, na pečivo s čerstvým sýrem hojně nasypte zelené natě a nakrájejte si jablko atp.
2. Udržujte svou hmotnost a obvod pasu
V doporučeném rozmezí, pravidelně se věnujte pohybové aktivitě.
Za optimální je považováno BMI v rozmezí 18,5-24,9 kg/m2, obvod pasu u žen by neměl převýšit 80 cm a u mužů 94 cm. Zdraví neprospívá jak příliš nízká, tak vysoká hmotnost. V obou případech včas vyhledejte odbornou pomoc. Vydatným pomocníkem nejen při udržení tělesné hmotnosti nebo v boji s přebytečnými kilogramy je pravidelný pohyb. Pohybu bychom měli věnovat alespoň 30 minut denně, lépe hodinu.
Několik tipů, jak to zvládnout
- Vyberte si pohyb, který vás bude bavit.
- Motivujte se s přáteli, najděte si parťáka, se kterým budete pravidelně chodit cvičit.
- Choďte co nejvíce pěšky.
- Používejte aplikace, které měří počet kroků.
- Nechtějte hned trhat rekordy, sportujte pravidelně a pro radost.
3. 400g denně různého ovoce a zeleniny
Ovoce a zelenina dodávají tělu vodu, vlákninu, řadu vitaminů, minerálních látek i látek s ochranným účinkem. Ovoce bychom za den měli sníst 2 porce, což je přibližně 250-350 g, zeleniny o porci více. Důvodů, proč lidé nejí zeleninu nebo ovoce je mnoho – příprava jim přijde zdlouhavá, nejsou na ni z dětství zvyklí, mají především tepelně upravenou zeleninu spojenou s nevábnou hmotou ze školních jídelen atp.
Triky, jak sníst ovoce a zeleniny více
- Jezte zeleninu. nebo ovoce ke každému jídlu, lépe zvládnete ujíst denní dávku.
- Zařaďte do jídelníčku i mraženou a mléčně kvašenou zeleninu.
- Dělejte si zeleninové smoothie (pozor na příliš ovoce, má hodně cukru, lepší volbou jsou zeleninová smoothie nebo kombinace ovoce-zelenina).
- Kombinujte různé druhy zeleniny a ovoce, zkoušejte nové druhy.
4. Kontrolujte příjem tuků
Snižte spotřebu potravin s jejich vysokým obsahem.
Dávejte přednost rostlinným olejům před živočišnými tuky, denně konzumujte mléko nebo mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku.
S tuky to je komplikované - tuk je ze všech živin nejvíce energetický a je lhostejno, zda je rostlinného nebo živočišného původu a vedle jeho celkového příjmu sehrává úlohu i zastoupení mastných kyselin. Hlavním cílem by mělo být snížení příjmu nasycených mastných kyselin.
Co pro to můžete udělat?
- Nahradit tučné maso masem libovým, rybami, drůbežím a králičím masem, omezit konzumaci tvrdých salámů, paštik, uzeniny nahradit libovou šunkou
- Smetanové mléčné výrobky a plnotučné mléko nahradit mlékem polotučným, vybírat si mléčné výrobky do 3 % tuku, upřednostňovat čerstvé sýry a tvrdé sýry s nižším podílem tuku.
- Vyhýbat se fast foodu, polotovarům a smaženým pokrmům.
- Tučné cukrovinky s obsahem palmojádrového, kokosového a palmového oleje nahradit neplněnými celozrnnými sušenkami, müsli tyčinkami a ořechovými tyčinkami bez polev.
- Máslo a sádlo nahradit rostlinnými oleji, celkově šetřit s tukem při tepelné úpravě.
5. Několikrát denně výrobky z obilovin a brambory
Obiloviny a výrobky z nich jsou důležitým zdrojem vlákniny a řady vitaminů a minerálních látek. Jejich úplné vyřazení ze stravy je tedy nerozumné, stejně tak jako podléhání mýtům a vyhýbání se pšenici. Na druhou stranu je přínosné rozšířit sortiment konzumovaných obilovin i o méně používané druhy (pozn. Pohanka, amarant nebo quinoa nepatří do skupiny obilovin, ale pro jejich příbuznost s obilovinami se označují jako pseudoobiloviny) , jako je např. amarant, quinoa, pohanka, jáhly nebo pšenice špalda.
Jak začít s celozrnnými obilovinami?
- Vybírejte si opravdu celozrnné pečivo, nenechte se zmást termíny jako cereální nebo tmavý.
- Často zařazujte ovesné vločky, hodí se nejen na kaše, ale i do těst, polévek nebo do karbanátků.
- Při pečení nahraďte alespoň 1/3 mouky moukou celozrnnou.
- Nejezte pouze rýži, zkuste bulgur, kroupy nebo quinou.
6. Nahrazujte tučné maso
A masné výrobky - rybami, luštěninami a netučnou drůbeží. Pro zajímavost - nízkým obsahem tuku a výbornými nutričními vlastnostmi se vyznačuje maso králičí a krůtí.
7. Nepřekračujte denní dávku 20g alkoholu
Alkohol má kromě jiného nepříznivý vliv i na tělesnou hmotnost, přičemž tuk má pak tendenci se ukládat zejména v oblasti břicha. Myslete tedy na to, že alkohol představuje skryté kalorie a sám o sobě bourá zábrany, takže zvyšuje možnost nechtěného přejedení.
Jak snížit příjem alkoholu?
- Nepijte alkohol na žízeň. Pokud máte žízeň, napijte s nejprve vody.
- Používejte menší sklenky, mezi loky sklenku odkládejte.
- Při posezení s přáteli dbejte i na dostatečný výběr nealkoholických nápojů.
8. Omezujte příjem kuchyňské soli
Celkový denní příjem nemá být vyšší než 5g. Používejte sůl obohacenou jódem. Sůl nepříznivě ovlivňuje krevní tlak, zvyšuje chuť k jídlu a zadržuje vodu v těle. Pro zmírnění negativních účinků sodíku je žádoucí přijímat více draslíku, což v praxi znamená zařazovat pravidelně a v dostatečném množství ovoce a zeleninu.
Tipy na snížení příjmu soli
- Při čtení etiket na výrobcích věnujte pozornost i obsahu soli.
- Používejte jednodruhová koření, ne směsi se solí.
- Namísto soli využijte zelené natě, česnek, cibuli.
- K dochucení dobře poslouží šťáva z citrónu nebo jogurt.
9. Vybírejte potraviny s nízkým obsahem cukru
Omezujte sladkosti. Sladké nápoje nahrazujte dostatečným množstvím nesladkých nápojů. Nadbytečný příjem cukru přispívá k obezitě, vzniku zubního kazu a zvyšuje i hladinu krevních tuků. Zvlášť zrádné je pití slazených a energetických nápojů.
Základem pitného režimu má být voda, čaje, minerální vody s nízkým stupněm mineralizace, v menší míře vodou ředěné džusy v poměru 3:1 ve prospěch vody.
Jak snížit příjem cukru?
- Neslaďte nápoje a neučte to ani své děti.
- Nepijte slazené nápoje, nahraďte je ovocnými čaji, mají také sladkou chuť.
- Když máte chuť na něco sladkého, vybírejte si potravinu s určitými nutričními přínosy (např. ořechovou tyčinku namísto donutu, čokoládu s vyšším obsahem kakaa namísto mléčné čokolády s náplní, tvarohovou zmrzlinu namísto zmrzliny s nevyhovujícími rostlinnými tuky, atp.)
- Nevyhýbejte se zcela sladkému, ale hlídejte si velikost porce.
10. Podporujte kojení
Do ukončeného 6. měsíce věku plné, poté kojení s příkrmem do 2 let věku dítěte i déle. Nové poznatky z oblasti nutrigenomiky poukazují na význam vyvážené a plnohodnotné výživy již v období početí.
Největší význam má výživa v prvních měsících života, přičemž důraz je kladen především na kojení a následně na zavádění příkrmů ve věku mezi ukončeným 4.-6. měsícem věku.
... a další
Podrobnější výživová doporučení zohledňují i tepelnou úpravu potravin a zahrnují i prevenci alimentárních nákaz (onemocnění z potravin).
- Při tepelném zpracování dávejte přednost šetrným způsobům, jako je vaření, vaření v páře, pečení při nižších teplotách (do 180°C), opékání na menším množství tuku nebo bez tuku, dušení, omezte smažení a grilování.
- Předcházejte nákazám a otravám z potravin správným zacházením a výběrem potravin při nákupu, uskladnění a zpracování.
- Relaxujte. Vzhledem k tomu, že pořekadlo: „ve zdravém těle zdravý duch“ je stále aktuální, nezapomínejte ani na odpočinek, nepřepínejte své síly a najděte si čas na relaxaci.
* Výživová doporučení pro českou populaci jsou zpracována na stránkách Společnosti pro výživu, k dispozici je také leták „10 kroků k pevnému zdraví“, vydaný Ministerstvem zdravotnictví ČR, ze kterého vycházíme.