- Dopřejte si tedy pravidelně 2x týdně lososa nebo sledě, sardinky či makrelu. Oblíbený tuňák je také velmi zdravou rybou, ale jeho maso je na tuk poměrně chudé, většina tuku je v jeho těle uložena v podkoží.
- Ryby nejsou zrovna váš favorit? Neklesejte na mysli – jsou tady ořechy a semena, která jsou také na vícenenasycené mastné kyseliny bohatá.
Mezi nejlepší druhy patří lněné semínko, vlašské ořechy nebo chia semena. Dalšími skvělými zdroji jsou i další druhy ořechů, semen a avokádo. Pokud nepatříte ani k jejich fanouškům, má případně smysl užívat omega-3 mastné kyseliny v kapslích nebo ve formě oleje.
Pro dobrou náladu
Znáte látku štěstí a dobré nálady? Je to serotonin, který se v organismu tvoří z aminokyseliny L-tryptofan.
Proto je dobré tuto látku organismu dodávat v podobě potravin, které jsou na něj bohaté. Maso tuňáka, krůtí maso, mléko a mléčné výrobky, arašídy nebo kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaové hmoty.
- Takže honí-li vás chuť na sladké, kousek kvalitní čokolády si dopřejte. Je také bohatá na antioxidanty.
- Pro mozek jsou skvělé jsou i celozrnné cereálie, bohaté na vitamíny skupiny B, které také pomáhají podporovat dobrou náladu.
Dopřejte si bobule
- Drobné bobulové ovoce jako jsou maliny, osturužiny, borůvky a jahody je velmi bohaté na antioxidanty a flavonoidy, rostlinná barviva.
- Tyto látky působí preventivně proti stárnutí a prokázaly svou pozitivní roli i v prevenci výskytu Alzheimerovy choroby.
Navíc díky vysokému podílu vody nás osvěží a dávka ovocného cukru také povzbudí mozek k činnosti. Dopřejte si tak 1-2 porce ovoce každý den – i když to nejsou třeba zrovna bobule. Meruňky nebo banán jsou také velmi pozitivní.
Potřebujete se soustředit?
Když přijde na soustředění a podporu funkce paměti, skvěle může pomoci šálek kávy nebo kvalitního čaje. Stimulujete funkce mozku a navíc i zvyšují produkci látek, které přispívají k dobré náladě.
Ale pozor – ne každému to může vyhovovat, někomu může kofein zhoršovat pocity úzkosti či podráždění. Navíc tady rozhodně neplatí „čím více, tím lépe“.
- Když to s kávou nebo silným čajem přeženeme, objeví se naopak problém se soustředit, neklid nebo dokonce i třes a bušení srdce.
Bílkoviny a železo
- Aby mozek mohl dobře pracovat, potřebuje být i dostatečně zásobený kyslíkem. Ten přenáší naše červené krvinky, které obsahují červené krevní barvivo – hemoglobin, obsahující železo.
Dlouhodobý nedostatečný příjem železa vede k anémii, jejímž projevem je únava, nevýkonnost a bledost. Proto bychom měli do své stravy zařazovat potraviny bohaté na tento důležitý prvek. Libové hovězí, jehněčí, telecí nebo krůtí maso, ryby, vaječný žloutek, dále listová zelenina, brokolice – snažte se, aby vaše strava byla pestrá. Rostlinné zdroje ideálně kombinujte s ovocem, trochou šťávy z citronu nebo jiným zdrojem vitaminu C, který pomáhá zvýšit vstřebávání železa.
Zapomenout bychom neměli ani na kvalitní bílkoviny – ze zdrojů jako je libové maso, vejce, polotučné kysané mléčné výrobky a luštěniny, kvalitní obiloviny. Základní stavební kameny – aminokyseliny – jsou důležité pro celou řadu dějů v organismu, není to jen o imunitě nebo svalech.
Autorka je nutriční terapeutka.
Zdroj obrázků v textu - shutterstock.com