O zdraví 11. 6. 2024 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Jak na celulitidu

Ačkoli může celulitida postihnout muže i ženy, mnohem častěji se vyskytuje právě u žen, což je dáno odlišným rozložením tuku, svalů a pojivové tkáně. Uvádí se, že s celulitidou se setká 80-90 procent žen bez ohledu na věk či typ postavy. Když už se nevzhledná „pomerančová kůže“ objeví, jen těžko se jí zbavuje.

Stock photos: Nataly Zavyalova/Shutterstock.com

Celulitida vzniká nejčastěji na hýždích, bocích a stehnech, ale objevit se může i na pažích a břiše.

„V tukové tkáni dochází ke zvětšení objemu podkožních tukových buněk, ty tlačí na povrch kůže, ale nepružná vertikální vazivová tkáň na to neumí reagovat, takže dochází k nepopulárním dolíčkům a hrbolkům viditelným na pokožce. Ve většině případů jde ‚pouze‘ o estetický problém, se kterým si metody estetické medicíny umí poradit. U nejvyššího čtvrtého stádia celulitidy, které provází enormní nárůst tukové tkáně, bolestivost a otoky, už je ale vhodné konzultovat svůj stav s lékařem, zda skutečně jde jen o kosmetické projevy, anebo problém ukazuje na vážnější zdravotní komplikace,“ uvedla hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Příčiny vzniku celulitidy

Přesná příčina celulitidy není známa, ale její vznik souvisí s interakcí mezi pojivovou tkání a vrstvou tuku pod kůží. U žen je tato tkáň uspořádána vertikálně, což umožňuje tukovým buňkám vystupovat směrem nahoru a vytvářet dolíčkovaný vzhled. Naopak u mužů má tkáň křížovou strukturu, což celulitidě do jisté míry brání.

Hormonální faktory a věk

žena v menopauzeVelké riziko tvorby celulitidy představují výkyvy hladin hormonů (estrogeny, noradrenalin, hormony štítné žlázy, prolaktin) v krvi. Snížení hladiny estrogenu při přechodu do menopauzy vede ke snížení průtoku krve do pojivové tkáně, což má za následek snížení produkce kolagenu a zvětšení tukových buněk. Tato kombinace vede k viditelnějším tukovým depozitům a vzniku celulitidy. Podobně se celulitida objevuje i v dřívějším období puberty, v těhotenství či při užívání hormonální antikoncepce.

Genetické faktory

Není náhodou, že celulitida trápí především ženy, geneticky jsou k ní doslova předurčeny. Genetika ovlivňuje rychlost metabolismu, distribuci tuku pod kůží a úroveň cirkulace, což může přispět k výskytu celulitidy.

Životní styl a strava

O tom, že strava s vysokým obsahem tuku, sacharidů a soli a nízkým obsahem vlákniny neprospívá zdraví, není pochyb. Kromě řady zdravotních potíží, které může způsobit, může přispívat právě i k většímu výskytu celulitidy. Pravděpodobnost její vzniku pak zvyšuje také kouření, nedostatek pohybu a dlouhodobé sezení nebo stání.

Jak na celulitidu?

Pestrým jídelníčkem a pravidelným pohybem

I když se může zdát, že vznik celulitidy nemůžeme ovlivnit, není to tak docela pravda. Jak už jsme zmínili, kromě genetických předpokladů, které neovlivníme, existuje mnoho dalších faktorů, které za vznikem celulitidy stojí a které ovlivnit lze. Máme na mysli zdravý životní styl. Celulitidě velmi svědčí výkyvy v tělesné hmotnosti nahoru a dolu. Proto je vhodné hlídat si svou váhu a zaměřit se na složení svého jídelníčku, aby byl dostatečně pestrý a bohatý na bílkoviny a vlákninu. Neopomíjejte ani pitný režim a dostatek pravidelného pohybu – vaše pokožka i zdraví vám za to poděkují.

„Partie postižené celulitidou mají významné omezení průtoku lymfatickým i cévním řečištěm, proto je v rámci prevence žádoucí zvyšovat jejich prokrvení například denním sprchováním střídavě teplou a studenou vodou, výborné je saunování včetně ochlazujícího procesu. Pozitivní vliv na zdraví pokožky má konzumace vlákniny a omezení konzumace cukrů a tuků. Z tekutin se doporučuje příjem neperlivé vody, zeleného čaje či džusu, naopak nevhodná je káva a černý čaj. Optimální příjem tekutin by měl být kolem tří litrů za den. Pozor je třeba dát na zvýšený přísun estrogenů z vnějšího okolí, například v hormonální antikoncepci a dalších lécích,“ vyjmenovala fyzioterapeutka Iva Bílková.

Pravidelnou péči o sebe

Blahodárný vliv na všechny vrstvy pokožky, kožní cévy a svaly, ale i na centrální nervový systém, se kterým je kůže neoddělitelně spojená, mají pravidelné masáže. Ty aktivují lymfu, krevní oběh kůže i látkovou výměnu v těle. Vyzkoušet můžete i automasáže s využitím skořicového či břečťanového oleje. Kůži prospěje i peeling a také střídavé sprchování teplou a studenou vodou.

Přístrojovou lymfodrenáží

přístrojová lymfodrenážZatímco masáž znamená tlak vyvíjený více do podkoží, do svalu a i hlouběji, drenáž je posun lymfy v povrchových vrstvách těsně pod kůží – pouze do hloubky spádových mízních uzlin a povrchových mízních cév. Přispívá k celkové vitalitě a regeneraci organismu, vyhlazuje pokožku a dodává kůži mladistvější vzhled.

„Lymfodrenáž zvyšuje cirkulaci lymfy a zlepšuje odtok krve, což působí preventivně proti vzniku křečových žil a celulitidy. Přístrojová lymfodrenáž využívá kompresivní návleky (kalhoty, rukáv, vesta,…). Uvnitř těchto návleků jsou komory, které se nafukují podle předem nastaveného programu a ‚mačkají' kůži, podkoží, lymfatické cévy, ale i svaly způsobem, že vytlačují lymfu a krev směrem k srdci. Pokud má fyzioterapeut k dispozici kvalitní stroj s vysokým počtem komor (u kalhot až s 24 komorami, u paží s až 14 komorami), zastávám názor, že je přístrojová lymfodrenáž účinnější, jelikož postupný tlak v návlecích zabere větší plochu, než je v možnostech dlaní či prstů fyzioterapeuta při manuální lymfodrenáži,“ porovnala Iva Bílková.

Terapií rázovou vlnou

Proti celulitidě je podle fyzioterapeutky nejvíc účinná lymfodrenáž v kombinaci s aplikací rázové vlny, která efekt narušení tukových ložisek a vyhlazení pokožky ještě umocní. Radiální rázová vlna v místě zacílení nejprve uvolní tukové kapénky z buněk do lymfatického systému a následná lymfodrenáž zrychlí tok lymfy a odbourávání tuků. Dojde k zeštíhlení problematických partií a díky novotvorbě kolagenu se vypne vazivová tkáň, která vyhladí hrbolatou kůži.

„Při ošetření rázovou vlnou terapeut hloubkově uvolní tkáň pomocí výkonné vibrační hlavice, poté aplikuje radiální rázovou vlnu, která aktivuje metabolické procesy pro redukci tukových buněk, a na závěr opět hloubkově promasíruje tkáně pomocí výkonné vibrační hlavice. Pro maximální účinek odbourání tuků je vhodné doplnit aplikaci rázové vlny o přístrojovou lymfodrenáž,“ vysvětlila Iva Bílková.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
https://fyzioklinika.cz/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/149465
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cellulite/symptoms-causes/syc-20354945
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25940753/




Mohlo by vás také zajímat: