Vitamíny jsou látky pro náš život naprosto nezbytné. Patří k základním složkám lidské stravy a slouží k bezproblémovému fungování organizmu. Za krále všech vitamínů se považuje vitamín C. Má mnohostranné účinky, vědci jsou dokonce přesvědčeni, že je ani všechny ještě neznají.
Král vitamínů – vitamín C. V malých dávkách, zato častěji
Vitamín C je pro lidské tělo tak důležitý, že se naskýtá otázka, proč nás příroda neobdařila schopností tuto látku si vytvářet, nebo alespoň uchovávat… Je zapotřebí ho tělu dodávat pravidelně v průběhu dne, nejlépe v menších dávkách 4 krát denně. Tělo dokáže najednou zpracovat jen malou část, zbytek vyloučí.
Co dokáže?
Tady jsou nejdůležitější vlastnosti tohoto vitamínu:
- Je silným antioxidantem, chrání nás před ničivými účinky volných radikálů, čímž působí jako elixír mládí a zajišťuje dlouhověkost.
- Známý je pro své protizánětlivé účinky. Hojně se využívá ke zvýšení obranyschopnosti organizmu. Poráží bakterie a viry, chrání před nachlazením.
- Stimuluje mozek, dokáže urychlit hojení ran.
- Pročišťuje tělo, odstraňuje z něj těžké kovy, postará se o to, abychom co nejlépe využili železo obsažené v potravinách.
- Je prevencí proti infarktům, ateroskleróze a mozkové mrtvici. Díky němu zůstávají naše cévní stěny pružné, podílí se na stavbě červených krvinek i nervových spojení. Bez něj nemůže v buňkách probíhat okysličování, ani zneškodňování cholesterolu v krvi.
- Podporuje vývoj kostí, zubů a chrupavek. Při jeho nedostatku se tvoří zubní kaz.
- Pomáhá v redukci váhy tím, že se postará o rychlejší a účinnější spalování tuků.
- Zabraňuje tvorbě karcinogenních látek, považuje se dokonce za účinný prostředek proti rakovině.
Kde ho najdeme
Snad každý ví, že vitamín C je hojně obsažený v zelenině a ovoci. Do potravin se tento vitamín jako aditivum přidává pod názvem kyselina askorbová s označením E 300.
Jeho velkou zásobárnou jsou z ovoce citron, pomeranč, grapefruit, rakytník, jahody a černý rybíz, ze zeleniny pak papriky, zelená petržel, květák a u nás dnes velmi opomíjená černá ředkev. Ta má obsah vitamínu C dokonce vyšší, než zmíněný citron. Hojně je zastoupen také v šípku. Ale pozor! Vařením se zničí!
Ke ztrátě vitamínu C rovněž dochází skladováním a úpravou ovoce a zeleniny. Výjimkou je červená řepa, v níž se jeho obsah dokonce zvyšuje (i po několikaměsíčním skladování).
Vitamín C bychom měli přijímat několikrát za den, protože naše tělo ho dokáže ukládat pouze nepatrné množství. Zbytek ledvinami vyloučí. Doporučená denní dávka je 60 (někdy i 75) mg. Při viróze a nachlazení je možné zvýšit jeho hladinu vhodnými doplňky stravy.