Lehce snížené koncentrace magnézia bývají často asymptomatické. Pokud je deficit již závažnější, mohou se dostavovat:
- poruchy srdečního rytmu
- křeče
- svalové záškuby až spasmy
- svalová slabost
Z dalších častých příznaků to mohou být:
- bolesti hlavy
- zvýšená únava
- poruchy spánku a koncentrace
- zvýšená peristaltika
- koliky
- stavy úzkosti až deprese
Jakékoli projevy určitě řešte přímo s lékařem, protože deficit hořčíku nemusí nutně znamenat jeho nedostatečný příjem – příčin je vícero a je dobré to posoudit odborníkem.
Bez hořčíku riskujeme vznik osteoporózy
To, že pro prevenci osteoporózy potřebujeme dostatek vápníku a vitaminu D, už běžně víme. Málo se již ví, že v prevenci hraje významnou roli i hořčík. Ten totiž napomáhá aktivaci vitaminu D, který pomáhá regulovat rovnováhu vápníku a fosforu pro správný růst a údržbu kostí. Osteoporózou v České republice onemocní každá třetí žena a každý pátý muž ve věku nad 50 let.
Dostatkem hořčíku vylepšíte svůj sportovní výkon
Mezi skupiny lidí, kteří často trpí deficitem hořčíku, patří sportovci. Sportovní aktivita má totiž zvýšené nároky na jeho příjem a jeho dostatek je nezbytný pro tvorbu energie. Hořčík totiž pomáhá přenášet cukr do svalů a taky odbourávat laktát. Studie provedená na vzorku 2 570 sportujících žen spojila vyšší příjem hořčíku se zvýšenou svalovou hmotou a silou. Taky se prokázal jeho pozitivní vliv na prevenci svalových poškození.
Vedle sportovců jsou další skupinou s častým deficitem hořčíku např. těhotné a kojící ženy, u kterých průměrný příjem magnézia tvoří 35–58 % doporučené denní dávky. Dál jsou to třeba lidé s různými zdravotními problémy (diabetes, metabolický syndrom, gastrointestinální poruchy atp.).
Z jakých potravin hořík čerpat?
Doporučený denní příjem je 200–400 mg/den. Předávkování magnéziem je velmi raritní, proto nemusíme mít obavu ani z vyššího příjmu hořčíku.
Nejdůležitějšími zdroji v potravinách jsou:
- zelená listová zelenina, luštěniny, ořechy a semínka, celozrnné obiloviny, banány, vaječný žloutek, ryby, nebo houby. Výborným zdrojem je například i kakao a hořká čokoláda – pouhý čtvereček 70 až 80% čokolády obsahuje dokonce 24 % denní dávky hořčíku.
Co snižuje vstřebatelnost hořčíku?
Z magnézia přijatého potravou se vstřebá pouze 30–40 %. Vyhněme se proto faktorům, které jeho vstřebatelnost ještě víc komplikují:
- konzumace potravin s vysokým obsahem vápníku, fosfátů, vlákniny
- vysoký příjem tuků a sacharidů
- nedostatek vitaminu skupiny B
- jednostranně zaměřené diety
- vysoké množství kávy
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: Rachael Link. 12 Magnesium Health Benefits - Healthline: Medical information and health advice you can trust. [online]. Únor, 2022 [cit. 17.02.2022].
20. říjen – Světový den osteoporózy, SZÚ. SZÚ [online] [cit. 17.02.2022].
MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D. Nedostatek magnezia z pohledu internisty aneb Hořčík nad zlato – prolekare.cz [online] Červen, 2017 [cit. 17.02.2022].