Živočišné zdroje bílkovin jsou plnohodnotné – obsahují všechny potřebné aminokyseliny. Rostlinné zdroje jsou na tom o něco hůře – různé druhy obsahují méně určité aminokyseliny (např. obiloviny mají méně lyzinu, luštěniny methioninu). Proto je tak důležitá pestrost stravy a kombinace různých druhů rostlinných zdrojů bílkovin.
Kolik je správné množství?
Bílkoviny jsou důležité pro naši svalovou hmotu, ale i pro tvorbu protilátek, hormonů, enzymů, aj. Není dobře, když jich příjímáme málo, ale ani nadbytek není vhodný. Rozhodně tak neplatí, že čím více, tím lépe.
- Bílkoviny by v našem příjmu energie měly tvořit cca 10-15 %, pokud redukujeme hmotnost nebo se věnujeme silovým sportům, pak až 20 %.
- Obvykle postačí dospělým přijímat 0,8-1 g bílkovin na kilogram hmotnosti.
Pokud nesportujeme velmi aktivně, není vůbec potřeba zařazovat proteinové nápoje nebo jiné doplňky stravy s obsahem bílkovin – obvykle jsme schopni dostatek bílkovin získat z běžné stravy (pokud je jen trochu správně složena).
Pocity plnosti, ale i vyšší zatížení ledvin
Bílkoviny jsou poměrně náročné na strávení – jsou to komplexní molekuly složené z řetězců aminokyselin (které obsahují dusík). Na jejich rozštěpení musí tělo vydat více energie než na strávení tuků nebo sacharidů.
Mají také nejvyšší sytící schopnost ze všech hlavních živin a ovlivňují, jak rychle se trávenina ze žaludku posune dále do tenkého střeva (spolu s obsahem tuku a dalších látek).
Při nadměrném příjmu bílkovin nás může trápit nadýmání a plynatost, ale také pocit plnosti nebo obecně zatíženého zažívání.
Aminokyseliny, na které se bílkoviny rozloží působením trávicích enzymů v tenkém střevě, doputují krví do jater, kde se metabolizují. Dusík, který aminokyseliny obsahují, pak prochází metabolizací v játrech a přechází do ledvin, kde se v podobě močoviny vylučuje do moči.
- Pokud přijímáme bílkovin vyšší množství, roste i koncentrace močoviny v krvi a ledviny musí více pracovat, aby se močovina vyloučila a kleslo její množství v krvi.
Vyšší zátěž ledvin nijak tělesně nepocítíme, pokud jsou ledviny zdravé a jejich funkce je v pořádku. Pokud ale člověka trápí nějaké onemocnění ledvin, tato vyšší zátěž se na nich může projevit a funkce se může zhoršovat. Také pokud máme v rodině nějaké onemocnění ledvin s dědičnou zátěží, neměli bychom to s bílkovinami přehánět.
Mohou vést i k navýšení hmotnosti?
Bílkoviny mají vysokou sytící schopnost, a tak je „těžší“ se jimi přejíst. Ale pokud bychom pravidelně přijímali vysoké množství bílkovin a zároveň bychom nebyli více aktivní (a nevydali tak více energie), měli bychom nejspíše i pozitivní energetickou bilanci. A váha by rostla – není totiž pravda, že jen vysoký příjem sacharidů nebo tuků může vést k navýšení hmotnosti.