- Energetická hodnota ovoce, a tedy zejména množství cukru v něm, se také liší dle stupně zralosti.
Velmi zralé až přezrálé ovoce je potřeba při hubnutí jíst s opatrností. Zralé ovoce však může obsahovat vysoce aktivní antioxidační látky. Plody ovocných stromů a keříků obsahují i vlákninu, především tu rozpustnou ve formě pektinů. V průměru to jsou 3 g vlákniny na 100 g ovoce. Významnou součástí ovoce jsou i často odstraňované slupky a semínka, která naopak obsahují vlákninu nerozpustnou, celulózu a lignin. Množství škrobu v ovoci se snižuje se stupněm zralosti, příkladem může být banán (méně zralý obsahuje více škrobu a je tedy chuťově méně sladký a jeho energetická hodnota je nižší).
Doporučené denní množství
- Ovoce lze jíst denně. Doporučená denní dávka je do 300 g/den.
- Snažíte-li se nějaké to kilo shodit, je lepší se držet porce kolem 200 g/den a k tomu přidat více zeleniny.
Spíše než na druhy se soustřeďte na formu
Při redukci hmotnosti nemohou být doporučeny smoothie nápoje a ovocné šťávy.
Stejně jako se vším, to nelze brát zcela striktně. Dodržíte-li doporučený denní příjem ovoce a doplníte jej případně též o zdroj bílkovin, jednou za čas si i takovou svačinu můžete dovolit. Při pití smoothie nápojů nejčastěji hrozí právě konzumace velkého množství ovoce, které by člověk nebyl v kusové formě schopen sníst, kdežto po jeho rozmixování vypije i půl kila ovoce najednou.
Pokud si ovoce odšťavníte, přicházíte o zdroj vlákniny. Při redukci hmotnosti také zacházejte opatrně s džemy a ovocnými kompoty, do nichž je často přidáván další cukr.
Druhy ovoce a hubnutí
Ideální je ovoce střídat, aby byla zajištěna pestrost vaší stravy. Druhy samozřejmě zařazujte dle sezóny a lokality. Exotické ovoce bývá nejlepší na dovolené, sami poznáte, že mívají jinou chuť, než na jakou jste zvyklí ze střední Evropy, přesto však i v našich podmínkách si je rozhodně jednou za čas dopřejte.
- Mezi méně sladké ovoce řadíme drobné ovoce jako jsou maliny, jahody či rybíz.
Mezi nejsladší ovoce patří datle, banány, fíky, hroznové víno, ananas, broskve, hrušky.
Ovoce raději než sladkost
Vzhledem k vysokému obsahu cukrů i ovoce dokáže zahnat chuť na sladké. Z ovoce si můžete také připravit zdravý lehký dezert nebo zmrzlinu.
V redukční dietě je pak vhodné dát si takto připravený dezert ke svačině a obohatit jej v ideálním případě o mléčný výrobek. Ten zajistí jak sytost, tak snížení glykemického indexu takové svačiny.
Pokud máte k dispozici velké množství ovoce, raději jej zamrazte, než abyste z něj neustále něco pekli. To by rozhodně k redukci hmotnosti nepřispělo. Chystáte-li se hubnout, nejezte ani kandované ovoce.