O zdraví 11. 10. 2024 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Včasná rehabilitace po rakovině prsu zkvalitňuje život a oddaluje recidivu

8 000! Tolika ženám je každý rok v České republice nově sdělena diagnóza karcinomu prsu. A výskyt nemoci stoupá především mezi mladšími pacientkami. Přesto se u nás daří stále větší procento nemocných uzdravovat. Jakou další péči mohou využít léčené i vyléčené ženy, aby byla kvalita jejich života co nejpodobnější té před onemocněním?

Stock photos: Thinnapob Proongsak/Shutterstock.com

Zhoubný novotvar prsu byl 2. nejčastějším zhoubným novotvarem v ČR v letech 2018–2022. U žen se jednalo o nejčastěji diagnostikovaný novotvar s 37% podílem pacientek do 60 let. V tomto časovém rozmezí zaujímal mezi novotvary 4. nejčastější příčinou úmrtí u nás a podílel se na 1,4 % všech úmrtí v populaci. Ke konci roku 2022 žilo v ČR téměř 100 000 žen se zhoubným novotvarem prsu nebo s jeho minulostí, což je 1 813 na 100 000 žen.

I když jsou zmíněná čísla poměrně vysoká, úspěšnost léčby žen s rakovinou prsu rok od roku stoupá. Zásluhu na tom mají dobře fungující screening karcinomu prsu (od roku 2003), intenzivní osvěta mladých žen ohledně samovyšetřování i zavádění inovativní léčby a nových léků. Díky tomu stoupá počet včasně objevených novotvarů, a to především v prvním, nejlépe léčitelném stadiu.

„Ve statistikách vidíme úspěch screeningového programu karcinomu prsu, kde významně roste míra pětiletého přežití. Kdybychom srovnali začátek 90. let s analýzou periody 2020-2022, což je rozdíl 30 let, vidíme, že s prvním a druhým stadiem karcinomu prsu přežívalo v 90. letech 81 % žen. Teď je to téměř 100 %. U třetího stadia, což už je považováno za pokročilé onemocnění, to bylo 60 %, nyní je to 97 %. A u čtvrtého generalizovaného stadia na 5 let přežívalo 30 % nemocných oproti 43 %,“ popisuje prof. MUDr. Jindřich Fínek, Ph.D., MHA, přednosta Onkologické a radioterapeutické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň, děkan Lékařské fakulty v Plzni, místopředseda České onkologické společnost (ČOS).

Ženy po karcinomu prsu léčí i pohyb

Díky rostoucí účinnosti moderní léčby přežívá onemocnění stále více žen včetně těch s metastatickým rozsevem nádoru. Prodlužuje se také délka života i u pacientek, které onemocnění nakonec bohužel podlehnou.

žena s rakovinou prsu cvičící jóguDo popředí se tak dostává i kvalita života pacientek během léčby a po ní. Proto se onkologové zaměřují nejen na samotnou záchranu života pacientek, ale i na to, jak bude jejich život vypadat následně. Snaží se předcházet krátkodobým i chronickým nežádoucím účinkům léčby, pečovat o duševní zdraví pacientek spolu s psychology, pomáhat řešit sociální problémy a také dopady nemoci a její léčby na sexualitu, fertilitu apod.

„K návratu do života jednoznačně pomáhá i pohyb, který nejenže zvyšuje kondici nemocných, zlepšuje jejich náladu a snižuje váhu, ale umí také v mnoha případech oddálit případný návrat nemoci. S odborníky z Masarykova onkologického ústavu v Brně řešíme dostupnost vhodných, soustavných a bezpečných pohybových aktivit,“ popisuje prof. Petra Tesařová, přednostka Ústavu radiační onkologie na Bulovce a členka výboru ČOS.

Kvalitnější život díky rehabilitaci

Jenže pacientky dosud neměly vždy odpovídající přístup k léčebné rehabilitaci. Zhoubný nádor v léčbě nebo v anamnéze je totiž stále v mnoha případech kontraindikací k rehabilitační péči. To ovšem chce změnit Česká kooperativní skupina pro léčebnou rehabilitaci v onkologii, jejímž členem je i profesorka Tesařová.

„Hlavním úkolem onkologické léčby je zničit a zastavit nádorové onemocnění a pacienty uzdravit. Její součástí by měl být také zájem o kvalitu zachráněného života našich pacientek. K tomu chceme využít evropské a světové zkušenosti s prospěšností a bezpečností rehabilitace, která by se měla stát součástí komplexní podpůrné léčby onkologických pacientů. Nyní pracujeme na osvětě a propojení odborníků z oblasti léčby zhoubných nádorů, fyzioterapie a rehabilitace tak, aby se mohla rozvinout vzájemná spolupráce.“

Fyzioterapeut pro onkologické pacientky? Nedostatkové zboží

žena s fyzioterapeutkouV současné době se ženy, které prodělaly karcinom prsu, často potýkají s nedostatečnou dostupností fyzioterapie, která může zásadně pomoci jejich zotavení. Na vině je nedostatek fyzioterapeutů, kteří mají specializované vzdělání na léčbu žen po onkologických onemocněních, dlouhá čekací doba v řádech měsíců i nedostatečné povědomí o důležitosti rehabilitace. Přitom opožděné zahájení rehabilitace mohou vést k vážným komplikacím, jako je lymfedém, omezení rozsahu pohybu v ramenních kloubech apod.

„Ženy se zkušeností s karcinomem prsu se často dostávají na fyzioterapii až s velkým časovým odstupem. Některé se s fyzioterapeutem setkají až při lázeňské péči, což je cca 9 měsíců po léčbě. Jenže čím dříve žena po operaci zahájí rehabilitaci, tím je účinnější. Včasná intervence může výrazně snížit riziko vzniku komplikací a zlepšit kvalitu života pacientek,“ vysvětluje Mgr. Petra Holubová, fyzioterapeutka se zaměřením na onkorehabilitaci.

S čím může onkofyzioterapie pomoci?

Ačkoli se obor onkofyzioterapie teprve rozvíjí, nicméně studie naznačují, že zatímco tradiční léčba je nezbytná pro léčbu rakoviny, začlenění fyzioterapie může významně zmírnit nepříznivé účinky a zlepšit funkční výsledky, a tím zlepšit celkovou zkušenost pacientů s léčbou. V jakých oblastech konkrétně tedy lze pomoc očekávat?

  1. Péče o jizvy: Správná péče o jizvu může přispět k jejímu lepšímu hojení a snížení rizika komplikací. Nesprávně ošetřená jizva může způsobovat překážku v toku lymfy a do budoucna způsobovat zřetězení obtíží do vzdálenějších míst na těle. Neošetřené jizvy mohou způsobovat bolest i několik let po operaci.
  2. Prevence lymfedému: Je velmi důležité, aby žena znala režimová opatření, jejichž dodržování je pro prevenci lymfedému nezbytné. Cílená fyzioterapie napomáhá správnému fungování lymfatického systému, čímž snižuje riziko vzniku otoku horní končetiny a hrudníku.
  3. Ovlivnění axillary web syndromu: Problém na úrovní lymfatického systému, který se vyskytuje u většiny žen po operaci uzlin. V podpaží se objevují bolestivé pruhy, které omezují rozsah pohybu v ramenním kloubu. Fyzioterapie může pomoci obnovit pohyblivost a předcházet opakovanému objevení.
  4. Zlepšení rozsahu pohybu před radioterapií: Ženy, které čeká radioterapie, potřebují mít co největší rozsah pohybu v ramenních kloubech, aby mohly být správně nastavené do pozice při ozařování (leh na zádech a vzpažení). Ženy ve většině případů dostanou v nemocnici leták s cviky. Provádí je ale bez jakékoliv instruktáže a neví, jak přesně a kdy cviky aplikovat.
  5. Návrat do kondice: Cvičení pod vedením fyzioterapeuta pomáhá ženám získat zpět sílu a zlepšit celkovou kondici. Pohyb je v poslední době ve studiích zmiňován jako jedna z prevencí recidivy onemocnění.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
https://www.linkos.cz/
https://www.mamo.cz/cs/lekari/epidemiologie-karcinomu-prsu/




Mohlo by vás také zajímat: