Britský úřad Public Health England (PHE) spadající pod tamní ministerstvo zdravotnictví zveřejnil plány boje proti obezitě. Dospělí mají příjem energie v průměru vyšší o 200-300 kcal, než by měli. Jakými cestami lze tento příjem snížit?
Lidé konzumují více energie než by měli
Výsledky místních šetření ukazují, že děti s nadváhou či obezitou přijímají denně více energie ve srovnání s jedinci s normální hmotností. U chlapců se jedná o nadbytek 140-500 kalorií, u dívek o 160-290 kcal. Dospělí mají příjem energie v průměru vyšší o 200-300 kcal, než by měli. Výkonný ředitel úřadu PHE Duncan Selbie uvedl: „Pravda je jednoduchá. V průměru bychom měli jíst méně. Děti i dospělí konzumují více kalorií, proto je tolik lidí s nadváhou nebo obezitou“.
Výzva pro potravinářský průmysl
Klíčovou roli v boji proti obezitě by měl sehrát potravinářský průmysl tím, že v rámci programu sníží obsah energie v potravinách do roku 2024 o 20 %. Jedná se zejména o následující potraviny: pizza, hotová jídla, sendviče, masné výrobky a různé snacky. Potravinářský průmysl má 3 možnosti, jak energetickou hodnotu nabízených potravin snížit:
- změnou receptury jednotlivých výrobků
- snížením velikosti porce
- pobídkou k nákupu produktů s nižším obsahem energie
Pokud se cíl 20 % snížení příjmu energie během 5 let podaří naplnit, očekává se významný zdravotní i ekonomický přínos spočívající ve snížení počtu předčasných úmrtí o 35 000 a úspoře v rozpočtu britské Národní zdravotní služby (NHS) o 7 miliard liber na zdravotní péči a sociální služby v průběhu 25 let.
400-600-600 kcal
Součástí programu je již probíhající kampaň One You. Jedním z cílů je působit na dospělé, aby příjem energie v rámci snídaně činil 400 kcal, oběd by měl tvořit 600 kcal, stejně jako večeře 600 kcal. Řada restaurací se stala partnery kampaně a do menu nabídky zařadily jídla odpovídající těmto cílům.
Snížení obsahu soli a cukru v potravinách slouží jako dobrý příklad
Program snížení příjmu kalorií navazuje na úspěšné aktivity ve snižování obsahu soli a cukru v potravinách. Očekává se, že v polovině roku 2019 budou vypracovány doporučení pro jednotlivé kategorie potravin za spoluúčasti výrobců prodejců, restaurací a kaváren, zásilkových služeb, zdravotnických a charitativních organizací. Není snadné změnit stravovací návyky každého jednotlivce i celých rodin. Co se podařilo ohledně soli a cukru, může posloužit jako dobrý příklad a vede k optimismu.
Zdroj: www.gov.uk/government