Kosti, zuby, ale i činnost srdce, svalů, nervů jsou závislé na vápníku. Když dojde k jeho poklesu, tělo si ho opatří samo - začne ho čerpat z kostí a zubů. Nestačí jen jíst potraviny bohaté na vápník, je zapotřebí vědět, které potraviny vstřebávání vápníku snižují.
Potraviny snižující vstřebávání vápníku
Mezi tyto potraviny patří strava bohatá na oxalát (špenát, kakao, čokoláda, rajská jablíčka, rebarbora, rybíz, angrešt, černý čaj) nebo vlákninu, které ve spojení s vápníkem tvoří nerozpustné sloučeniny a snižují tak jeho vstřebávání střevní sliznicí. K jejich tvorbě v trávicím traktu dochází také při nadměrném přívodu fosfátů. Ty nalezneme v některých druzích masa a ve sladkých nápojích.
„Zde je velmi nebezpečné nejen nekontrolované pití sladkých limonád u dětí, ale i časté návštěvy tzv. fast foodů. Tyto potraviny obsahují velké množství konzervačních látek a tedy hojné množství fosfátů,“ říká MUDr. Jana Čepová.
Neznamená to, že žádnou z výše uvedených potravin nemůžeme jíst, ale není vhodné je konzumovat bezprostředně po poptravinách obsahujících vápník.
- Vstřebávání vápníku brání také přemíra alkoholu, cigaret, kávy, tavicí soli v tavených sýrech a obecně přemíra soli.
- Černý čaj je také jednou z potravin, která zabraňuje vstřebání vápníku střevní sliznicí.
Vstřebávání a ukládání podpoří vitaminy K2 a D3
Konzumace potravin bohatých na vápník není garancí toho, že kosti nebudou trpět jeho nedostatkem.
Nezáleží jen na jeho absolutním obsahu, ale také na biologické dostupnosti, tedy vstřebatelnosti z dané potraviny.
- Ta je nejvyšší v tvrdých sýrech typu ementál nebo parmezán, vysoká v ořeších nebo máku a relativně nízká v zelenině.
Celému procesu absorbování vápníku dochází v tenkém střevě a vše je závislé na přítomnosti vitaminu D, který zvyšuje vstřebávání vápníku ze střev a vitaminu K2, který směřuje vápník přímo do kostí a zubů.
Pozor na různé diety
Problémy s nedostatečným příjmem vápníku mají i lidé, kteří dodržují různé nevyvážené redukční diety, kde často chybí nějaká živina, minerál nebo vitamin. Riziková je i vegetariánská strava. Málokterý člověk si dokáže v takovém jídelníčku zajistit dostatečný příjem vápníku. Stejně tak je nesprávná kaloricky náročná strava, kde není zajištěn vyvážený příjem živin, ale převládá nadbytečný příjem cukrů a tuků.
U nadšenců posiloven a obdivovatelů mohutných svalů často dochází k vyššímu příjmu bílkovin, než je pro lidské tělo běžné, což opět zhoršuje metabolismus vápníku.
Vstřebávání vápníku omezuje:
- vláknina
- vysoké množství soli
- tavicí sůl (např. v tavených sýrech)
- kyselina fosforečná v kolových nápojích
- přemíra alkoholu, cigaret
- přemíra kávy
- fytáty (některé obilniny - otruby)
- oxaláty (např. špenát, rebarbora, černý čaj)
- šťavelany (např. šťovík kyselý, špenát)