-
Polévku si můžete připravit ve větším množství klidně na týden dopředu. Ušetříte tak spoustu času stráveného u plotny.
Recepty 25. 1. 2023 | Pavla Vomastková
Batátovo-cizrnová polévka se zázvorem
Krémové zeleninové polévky jsou ideálním způsobem, jak do jídelníčku i v zimě dostat potřebné množství zeleniny. Když recept polévky obohatíme luštěninou, zasytí nás navíc na delší dobu.
Ingredience: 10 porcí
cizrna v plechovce | 400 g |
batáty | 600 g |
brambory | 200 g |
drcená rajčata v plechovce | 400 g |
zeleninový vývar | 1 l |
cibule 2 ks | 300 g |
chilli papričky 2 ks | 6 g |
čerstvý zázvor | 100 g |
kurkuma 1 lžíce | 12 g |
římský kmín 1 lžička | 6 g |
olivový olej 1 lžíce | 12 g |
sůl | 5 g |
Na servírování: | |
celozrnná bulka 10 ks | 600 g |
čerstvý koriandr | 20 g |
Postup
- Cibuli si nakrájíme nadrobno a na olivovém oleji společně s chilli papričkami a kořením osmahneme.
- Batáty i brambory si oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Společně s cizrnou (bez nálevu), drcenými rajčaty, bramborami, solí, zázvorem a zeleninovým vývarem dáme vařit.
- Zeleninu uvaříme doměkka a polévku nakonec rozmixujeme, dle potřeby dolijeme vodou, abychom získali hustotu polévky, která nám vyhovuje.
- Podáváme s kouskem celozrnného pečiva a čerstvým koriandrem.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
10 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 314 | 86 | 3145 | ≤ 100 kcal/porci |
bílkoviny | g | 7,9 | 2,6 | 96,9 | - |
sacharidy | g | 53,6 | 14,6 | 536,2 | - |
z toho cukry | g | 7,2 | 2,0 | 72 | - |
tuky | g | 6,4 | 1,7 | 63,6 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,3 | 0,4 | 13,5 | ≤ 1,1 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g |
vláknina | g | 7,9 | 2,2 | 79,3 | - |
sůl | g | 2,12 | 0,58 | 21,21 | ≤ 0,825 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).
Mohlo by vás také zajímat: