- Tento chřest se pěstuje ve tmě pod speciální plachtou, která zamezí fotosyntéze, proto si uchová bílou barvu.
- Najdeme v něm vysoký obsah vitamínu E, je bohatý na vitamín C a kyselinu listovou. Z minerálních látek je to pak důležitý obsah draslíku.
Ingredience: 4 porce
svazek bílého chřestu | 500 g |
řepkový olej | 12 g |
pórek | 100 g |
zeleninový vývar | 300 ml |
polotučné mléko | 400 ml |
smetana na vaření 12% | 100 ml |
sůl | 2 g |
muškátový oříšek | 2 g |
pepř | 2 g |
2 plátky celozrnného toustového chleba na krutony | 40 g |
Postup
- Nejprve každému stonku chřestu odřízneme dřevnatou spodní část. Bílý chřest, na rozdíl od zeleného, musíme také zbavit vnější tuhé slupky. Použijte běžnou škrabku na brambory.
- Na řepkovém oleji orestujeme na kolečka nakrájený pórek. Až změkne, přidáme k němu nakrájený chřest a společně restujeme ještě asi 2 minuty.
- Nyní k zelenině přilijeme mléko a vývar a vaříme, dokud chřest nezměkne.
- Pak polévku důkladně rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Nakonec ji zjemníme smetanou na vaření a ještě ji krátce provaříme.
- Toustový chleba nakrájíme na kostičky a nasucho je opečeme na pánvi.
- Polévku servírujeme s opečenými krutony a nasekanou čerstvou pažitkou.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 180 | 50 | 722 | ≤ 100 kcal/porci |
bílkoviny | g | 7,4 | 2 | 29,7 | - |
sacharidy | g | 15,5 | 4,3 | 62,1 | - |
z toho cukry | g | 9,3 | 2,5 | 37,1 | - |
tuky | g | 9,7 | 2,7 | 38,9 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,5 | 1 | 14,1 | ≤ 1,1 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g |
vláknina | g | 2,9 | 0,8 | 11,5 | - |
sůl | g | 2,16 | 0,59 | 8,62 | ≤ 0,825/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).