V polévce najdete pořádnou dávku kurkumy, a to ne náhodou. Kurkuma je silným antioxidantem s protizánětlivými účinky. Má tedy pozitivní vliv nejen na imunitní systém, ale podporuje také činnost trávicí soustavy a jater, které chrání před škodlivými toxiny. A protože jsou játra naší přirozenou „čističkou“, je jejich správná funkce více než žádoucí. Uvádí se také schopnost kurkumy harmonizovat hladinu cukru a regulovat množství cholesterolu a triglyceridů v krvi.
Detoxikační polévka v thajském stylu
Plná zeleniny, kuřecího masa, koření a především chutí. Taková je tato detoxikační polévka, ideální do předjarního období. Ukrývá v sobě řadu protizánětlivých surovin, od kurkumy přes zázvor až po česnek a kajenský pepř. Jemnou tečku na závěr pak dodá kokosové mléko. Také už se vám sbíhají sliny?
Další důležitou surovinou je česnek. Ten je od nepaměti používán jako přírodní antiseptikum a antibiotikum. Posiluje obranyschopnost organismu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy. Účinkuje také proti nadýmání a ničí parazity ve střevech.
A zapomenout nesmíme ani na zázvor. I on má antibakteriální a protizánětlivé účinky, poradí si rovněž s kvasinkovými infekcemi. Podporuje zažívání, zvyšuje produkci žaludečních kyselin a pomáhá předcházet nevolnostem, plynatosti, bolestem žaludku i jeho zánětům. Přisuzuje se mu také pozitivní vliv na ochranu jater před vznikem nádorových buněk.
Výše uvedená koření pak skvěle doplňuje i kajenský pepř, který vlastně není pepřem, ale jednou z odrůd chilli papriček. Ten mimo jiné rovněž kladně působí na trávicí soustavu a vyprazdňování. Povzbuzuje vylučování žaludečních šťáv a celkově zrychluje metabolismus. I kajenskému pepři se podle některých studií přisuzují pozitivní účinky v boji proti vzniku a šíření rakovinových buněk, zejména v plicích a játrech.
Ingredience: 5 porcí
2 lžíce dmBio řepkového oleje | 30 g |
1 velká cibule | 150 g |
2 větší mrkve | 144 g |
2 řapíky celeru | 80 g |
3 stroužky česneku | 9 g |
1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru | 15 g |
2 lžičky dmBio Naturland mleté kurkumy | 12 g |
¼ lžičky kajenského pepře | 2 g |
mořská sůl | 1 g |
kuřecí prsa | 500 g |
1 červená paprika | 150 g |
voda | 1 l |
2 lžíce dmBio zeleninového vývaru | 22 g |
dmBio kokosové mléko | 100 ml |
kadeřávek | 200 g |
2 lžíce dmBio citronové šťávy | 30 g |
1 lžíce dmBio sójové omáčky Shoyu | 15 g |
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejeme olej. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na půlkolečka nakrájenou mrkev, na menší kostky pokrájený řapíkatý celer a za občasného míchání opékáme přibližně 5–7 minut.
- K zelenině přidáme prolisovaný česnek a najemno nastrouhaný zázvor. Promícháme a přisypeme koření – kurkumu, kajenský pepř. Nakonec osolíme a minutku zarestujeme.
- Očištěná kuřecí prsa vložíme do hrnce vcelku a opečeme z obou stran.
- Do hrnce přidáme na proužky nakrájenou červenou papriku, zalijeme vodou a vhodíme 2 kostky zeleninového vývaru. Přivedeme k varu.
- Nakonec přilijeme kokosové mléko. Opět přivedeme k varu a ihned ztlumíme plamen.
- Na mírném plamenu dál vaříme polévku pod pokličkou přibližně 20–30 minut, dokud není maso měkké.
- Uvařená kuřecí prsa vyjmeme z hrnce a natrháme pomocí vidliček.
- Kadeřávek natrhaný na větší kousky vložíme do hrnce a krátce, maximálně 3 minuty, povaříme.
- Natrhané maso vložíme zpět do polévky, ochutíme citronovou šťávou a sójovou omáčkou a podáváme.
Tip: Pro veganskou variantu vyměňte kuře za bílé fazole Cannellini či cizrnu, které vložte do hrnce až společně s kadeřávkem.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
5 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 269 | 54,7 | 1 345 | ≤ 100 kcal/porci |
bílkoviny | g | 23,2 | 4,7 | 116 | - |
sacharidy | g | 13,3 | 2,7 | 66,7 | - |
z toho cukry | g | 7 | 1,4 | 35,2 | - |
tuky | g | 13,7 | 2,8 | 68,7 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 5,3 | 1,1 | 26,5 | ≤ 1,1 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g |
vláknina | g | 3,6 | 0,7 | 17,9 | - |
sůl | g | 2,59 | 0,53 | 12,9 | ≤ 0,825 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).
Tento recept vznikl ve spolupráci s dm.